Neautorizováno !


(14.40 hodin)
(pokračuje Oldřich Černý)

Velmi zarážející pak ale je, že na to se nás ptají stovky našich občanů, že když si někoho neprolustruje někdo od vás z koaličních partnerů, vše je zcela v pořádku, a tak se stane, že předsedkyně vládní TOP 09 a místopředsedkyně ODS bez problémů nadšeně objímají a fotí se s ugandskou političkou, která prosazuje vraždění jistých skupin občanů, jejichž názory paradoxně obě dvě na půdě Poslanecké sněmovny prosazují. A vy to celé korunujete svojí účastí na zápase NHL jak finančně za vstupenku, tak i potleskem, čímž jste veřejně podpořil i kapitána, jehož domovem je země agresora, proti kterému posíláte opakovaně zbraně.

Já i občané tomu říkáme dvojí metr. Já se ptám, jak tomu říkáte vy, pane premiére.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o dodržování času. Musím měřit všem stejně. Nyní vystoupí paní poslankyně Iveta Štefanová, připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, dle výstupů z výroční zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 2023 není Česká republika připravena dostatečně na krize a mimořádné události. Z této zprávy vyplývá, že odpovědné vládní instituce podcenily mnohé zásadní události, jako byla například pandemie onemocnění covid-19 a dostatečně se z nich nepoučily. NKÚ proto varuje před tím, že stát bude v kritických momentech opakovat podobné chyby, což může vést k významným škodám, k plýtvání penězi i k ohrožení zdraví obyvatel. NKÚ v této zprávě mimo jiné konstatuje, že stále není dotvořen systém ochrany měkkých cílů a slabým místem je i dlouhodobě opomíjený stav ochrany obyvatelstva, jehož systém má zásadní nedostatky. Občané nejsou dostatečně informováni, chybějí masky i stálé úkryty, kterými je zabezpečeno jen asi 3,2 % obyvatel.

Zásadní odpovědnost za tento stav nese vaše vláda. Opakovaně nereflektujete na varování NKÚ a jeho zprávy bagatelizujete. Vláda musí tento stav neprodleně napravit a já žádám, abyste nám, tedy Sněmovně, předložil seznam, kdy a které opatření uděláte pro odstranění vytýkaných nedostatků, k zabezpečení občanů České republiky v krizových situacích. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně i za dodržení času. Předseda vlády je omluven, jen připomenu, že odpoví v souladu s jednacím řádem do třiceti dnů písemně. Nyní požádám pana poslance Radka Kotena o přednesení jeho interpelace. Následně se připraví pan poslanec Radek Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážený nepřítomný pane premiére, ve veřejném prostoru se objevily informace i v rámci té vaší iniciativy munice a střelivo pro Ukrajinu, v nějakém počtu, dokonce se nyní hovoří o počtu přes milion kusů, chápu tedy, že se snažíte co to jde sehnat dělostřeleckou munici i mimo Českou republiku. Právě v tom veřejném prostoru se objevila informace, že snad se má jednat dokonce o munici z Řecka, tedy o munici a dělostřelecké granáty, které jsou s takzvaným bílým fosforem. Tato dělostřelecká munice je zakázána od roku 1980 jak Radou bezpečnosti OSN k používání v konfliktech, tak i dalšími světovými organizacemi. Já jsem tomu nevěřil, a tak jsem si tedy dohledal stenozáznam řeckého parlamentu, kde jsem si bohužel tuto informaci potvrdil.

Chtěl jsem se tedy zeptat, zda vaše vláda o tom věděla a zda i přesto porušuje konvence Rady bezpečnosti OSN v podstatě za každou cenu, a dělá tedy z České republiky stát, který nedodržuje tyto konvence. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: I nyní děkuji za dodržení času. Odpověď přijde v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Já se rozhlížím, zda je v sále přítomen poslanec Radek Vondráček. Není tomu tak, takže přistoupíme k dalšímu přihlášenému, kterým je pan poslanec Karel Sládeček. Připraví se paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, předneste svou interpelaci.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji. Vážená paní předsedající, milé kolegyně, kolegové, CNN Prima News přišla 3. března s článkem Ministři za rady platí 145 milionů korun. Ministr Dvořák ze státních peněz financuje i správu svého soukromého webu. Celkem ministerstva včetně Úřadu vlády za druhou polovinu loňského roku utratila za externí poradce a právní služby přes 145 milionů korun. Nejvíce utratil resort obrany, něco málo přes 35 milionů korun, a resort financí necelých 38 milionů korun.

A teď třešnička na dortu, ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák ze STANu zaměstnává grafika, který mu za plat ze státních peněz spravuje soukromé webové stránky. Vyplývá to z dat, zveřejněných Úřadem vlády.

Pane premiére, máte tisíce úředníků na ministerstvech. Proč vyhazujete stamiliony za externí poradce? Nepřijde vám skandální, aby daňoví poplatníci platili vládnímu politikovi jeho soukromé webové stránky? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Předseda vlády odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní zvu k pultíku paní poslankyni Vladimíru Lesenskou. Připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já si dovolím svou interpelaci ponechat až tady bude přítomen pan premiér. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Přistoupíme tedy k interpelaci následující, kterou přednese paní poslankyně Zuzana Ožanová. Připravit se může pan poslanec Zdeněk Kettner. Paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Já se naopak budu těšit na písemnou odpověď. Myslím, že bude lepší než ústní.

Tak jsem se v tisku 29. února letošního roku dočetla o akci protidrogového koordinátora. Po jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislosti uvedl protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, že policie bude postihovat držení HHC podobně jako držení a prodej konopí. Toto považuji za zcela věcné sdělení. Následně však měl navíc uvést, že požádal prezidentskou kancelář, aby zvážila udělování milostí pro potrestané běžné uživatele. Tomu fakt nerozumím. Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář? Opravdu si myslíte, pane premiére, že nepřekročil své pravomoci? S nadsázkou z pozice úředníka žádá o nesystémové řešení něčeho, co on považuje za problém. Jelikož je národním protidrogovým koordinátorem, zodpovídajícím se vládě, jeho jednání vyznívá tak, že tento postup vládě nevadí a schvaluje jej. Pokud má problém se sankcemi za drogové delikty, může dát návrh na úpravu legislativy, a nikoliv volit takovéto řešení. Institut prezidentských milostí tu není pro různé koordinátory čehokoliv, ale pro hlavu státu, aby ve zcela mimořádných případech mohl prezident udělit milost.

Vážený pane premiére, je třeba zvážit, zda člověk, který bere, že by se měly systémově používat prezidentské milosti pro jednu jedinou věc, měl nadále zůstávat ve své pozici. Děkuji předem za písemnou a skvělou odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP