Neautorizováno !


(15.00 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Cizinecká policie v současné době není liniově řízena, pouze ředitelství služby a útvary, které řídí vnější schengenskou hranici, ostatní jsou řízeny - 14 těch odborů je řízeno jednotnými krajskými ředitelstvími. V té souvislosti bych se chtěl zeptat, jestli opravdu nezvažujete, abychom opět cizineckou policii nějak centralizovali, dali jí pod jedno řízení, protože z mého úhlu pohledu by to bylo lepší řešení, abychom se připravili na situaci, kterou vízový migrační pakt nám může přinést, protože my opravdu nevíme, jaký bude náběh a jaké množství případných migrantů nebo žadatelů o azyl, abych se vyjádřil úplně přesně, na území České republiky se může objevit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně i za dodržení času. A nyní má slovo první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane poslanče, chtěl jsem jenom říct, vy mě dneska zásobujete, ale nejenom vy, bude to asi dvacet, takže se uslyšíme tady častěji až do 18 hodin. A mám pro vás jednu pozitivní zprávu. Dnes až do 18 hodin nejsem omluven, takže se dostane určitě na ty z vás, kteří byli vylosováni v nějakém příhodném pořadí, a těším se na to. Tady se omlouvám ještě za pomůcku, protože mám vytisknutou jednu tabulku velmi maličkatým písmem.

Co se týká OAMPu, tak zcela upřímně řečeno, v současné době máme na území 1 077 843 osob cizí státní příslušnosti. Pro srovnání, v roce 2014 se jednalo o 450 000 a je zcela evidentní, že ten nárůst je takový, že potřebujeme kapacity jako takové posilovat. Co my jsme v tomhle roce vybojovali, v roce, kdy byly dány i nějaké nároky po vládní dohodě, v konsolidační dohodě, aby se snižovaly počty úředníků? Tak co se nám povedlo pro tento rok vybojovat, a to je zaručené, že stávající kapacity OAMPu se nijak nesnížily, zůstaly zachovány, jsou v té míře, jako byly v loňském roce, a žádné redukční tendence se jich netýkaly.

V rámci vyjednávání o rozpočtu na příští rok máme připraveno i se zástupci odboru azylové a migrační politiky personální posílení, to znamená, nadefinování těch potřeb, které nebudou určitě ideální, to bychom museli zdvojnásobovat třeba ten počet, to se určitě pro příští rok nestane, ale nárůst a, řekněme, pevnější, robustnější struktura odboru azylové a migrační politiky pro příští léta musí být dlouhodobé koncepci, která bude nezávislá na tom, kdo zrovna bude vládnout. Takže tady pro letošní rok nedošlo k vůbec žádné redukci při vyjednávání o rozpočtu. O tom, jak budou vypadat personální stavy, jsme připraveni naopak tady tu strukturu jako takovou posilovat, je to důležité. Ten systém byl skutečně vystaven na nějakého půl milionu lidí na území České republiky, je větší. Já teď úplně nechci strašit dopady migračního paktu, protože ta detence jako taková primárně bude probíhat na vnější hranici. Vnější hranice a detenční zařízení tam, to je to, co jsem se tady snažil předtím prezentovat.

Na druhou stranu je potřeba vnímat potenciální rizika všemožných - a teď nechci konkretizovat, ale vy to určitě tušíte - vývoj ve světě, v Evropě, můžeme mít různé scénáře a ty různé scénáře mohou znamenat další příliv lidí - teď se bavím třeba i o Ukrajině - já stále věřím, že Ukrajina jako taková zvítězí, ale tyhle scénáře my určitě připravujeme, včetně potenciálních dodatečných personálních kapacit.

Co se týká přímo cizinecké policie, tady se neshodneme, a já to říkám dlouhodobě, já si myslím, že v současné době to organizační zajištění cizinecké policie - ještě jednou říkám, prosím, organizační, ne personální, organizační zajištění - je v pořádku, že cizinecká policie v této organizační struktuře prokazuje svoji životaschopnost a že může operativně reagovat na ty jednotlivé výzvy, které jí čekají. Je to odborná debata, jistě ji ještě povedeme, jistě ji ještě povedete s panem policejním prezidentem. Tady prostě máme jiný názor, který dlouhodobě prezentuji, a nemám pocit, že by cizinecká policie v tom současném organizačním uspořádání měla nějaký deficit ve svém fungování, v tom, jakým způsobem chrání bezpečnost obyvatel České republiky.

To, že v současné době máme - třeba u té mobilní jednotky cizinecké policie - reálný podstav, snažíme se nábory, tu situaci samozřejmě lepšit vnitřními motivačními faktory v rámci policie, to určitě ano, nicméně všichni víme - a vy to víte taky - že je tady dlouhodobě nadefinovaný nějaký ideál. Ten ideál celkového počtu policistů stojí poměrně vysoko, ten ideál se nepovedlo dosáhnout zatím nikomu za ta poslední léta a já jenom můžu pozitivně konstatovat, že nábory minulý rok byly od roku 2020 - nábory versus odchody - v rekordně úspěšné bilanci od roku 2020. Byl bych rád, kdybychom to samozřejmě zachovali.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A prostor pro doplňující otázku pana poslance. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, zkusím to v minutě. Samozřejmě, organizačně se neshodneme, pane ministře, protože na podzim 2026 vy tady možná budete v roli ministra vnitra, možná budete učit na reálce v Kolíně, ale někdo to tady bude muset zvládnout, ten náběh vízového migračního paktu. Vy jste tady dneska zmiňoval ve svém projevu, že ve své podstatě určité opatření, znovuzavedení kontrol na česko-slovenské hranici v rámci, protože nám nefungovaly úplně ty věci, že to stálo 300 tisíc. Předtím, když to proběhlo, těch pět měsíců, to bylo dalších asi 500 tisíc. Jsou to velké finanční prostředky a víte, proč to stálo tolik peněz? Protože drtivá většina byly přesčasové hodiny a práce policistů, kteří vůbec nejsou ze složek Služby cizinecké policie. Jsou to policisté, kteří byli z jiných složek policie, a jestliže někdo jede například z dopravky z Karlových Varů chránit česko-slovenskou hranici, kde neví, kde je, prostě bez místní, věcné znalosti, tak to stojí nějaké peníze. A tam byly ty náklady. Samozřejmě tu stávající koncepci podporuje pan současný policejní prezident a my se v tom opravdu neshodneme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. A nyní s reakcí pan ministr vnitra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Kde budeme - kdo? Vy? Já? Třeba budete v "kachlíku" sedět v roce 2026 vy, pane kolego. Tak potom to budete mít pod sebou a přijdete s vaší koncepcí cizinecké policie. No, možná, kdybych učil - já jsem učil v Kutné Hoře, ne v Kolíně - tak kdybych učil nadále v Kutné Hoře, tak by možná minimálně můj osobní život byl šťastnější, ale to sem asi nepatří. Takže žádná životní vize určitě není špatná. O to, kdo bude ministrem vnitra, se ještě určitě popereme. Tady je ten rozdíl v naší interpretaci určitě jasný, protože přece se nemůžeme dívat jenom na náklady spojené s migrační krizí a s tím, že jsme zavírali hranice. Tady musíme sečíst potenciální náklady, kolik by nás takové pracoviště stálo, o kolik lidí bychom museli mít více, zda by organizační struktura nevyžadovala v trvalých nárocích větší peníze, a nemůžeme si tady dát nějakou sumu proti nějaké imaginární, kterou by stála ta případná organizační změna. Tu teď nemám vyčíslenou, nemám ji do podrobné koruny, ale to, že ochrana hranic něco stála? Stála. Já bych za to ale policisty spíše pochválil. A já hlavně doufám, že ty kontroly na vnitřních hranicích prostě nebudou něco, na co si musíme zvykat a čemu musíme přizpůsobovat strukturu Policie České republiky. Já opravdu věřím tomu, že kontroly na vnitřních hranicích Schengenského prostoru jsou teď důsledkem nějakého nedobrého stavu, který se v průběhu třeba pěti let k lepšímu změní. Já schengenskému prostoru a otevřeným vnitřním hranicím věřím, pokud budeme dobře chránit ty vnější. Tedy nemáme teď vyčíslené náklady na to, kolik by stála ta struktura cizinecké policie, jak vy si jí představujete, a znovu bych chtěl jenom ubezpečit o tom, že vaši bývalí kolegové z cizinecké policie pracují velmi dobře, své úkoly plní i v rámci stávající organizační struktury.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju pěkně. A my nyní přikročíme k další interpelaci, kterou je interpelace paní poslankyně Ivety Štefanové, která byla vylosována na druhém místě. A přednese ji na místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já děkuji za slovo. Vážený pane ministře, nedostatek léků a jejich opakovaný výpadek přímo zapříčinil další závažný problém v České republice, a to v podobě nárůstu množství padělaných léků na našem trhu. Lidé jsou totiž nuceni čím dál častěji si shánět léky po vlastní ose a činí tak i takzvaně neoficiálními cestami. Dostanou se pak k prostředku, který mnohdy neobsahuje udávanou účinnou látku, nebo nemá její dostatečnou dávku, což zhoršuje jejich zdraví, protože jsou nedostatečně léčeni, aniž by o tom věděli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP