Neautorizováno !


(17.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Padesátou interpelaci měl mít pan poslanec Nacher, který není přítomen, proto interpelace propadá.

Paní poslankyně Berkovcová Jana taktéž není přítomna, proto taktéž interpelace propadá.

Nicméně je tady přítomen pan poslanec Kettner, který má dnes smůlu, protože ani pan ministr Bek není přítomen, na kterého má další svou interpelaci, ale může ji přednést, samozřejmě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Na pana nepřítomného pana ministra: co se týká úprav RVP v dějepise, v naší společné debatě jste to, že by se LGBTQ+ komunita, že by se mělo vyučovat na základních školách, konkrétně se tady jedná o dějepis. Protože jste to, pane ministře, podpořil, tak já mám ale druhou otázku. Zároveň se na základních školách učí přírodověda, biologie, kde na rozdíl od LGBTQ+ komunity, kde máme 155 a více pohlaví, v biologii se učí o dvou pohlavích. Takže tady je jednoznačný rozpor, a jestli si to vůbec uvědomujete? Budeme tedy předělávat i hodiny biologie? Budou učitelé biologie učit o 155 dalších pohlavích? Já jenom očekávám, kdy v hodinách zeměpisu budeme dělat také úpravy a začneme učit o tom, že Země za určitých okolností může být i placatá. Takže tady mám dotaz, jak to pan ministr vidí s tou výukou x pohlaví v hodinách biologie. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní by měla interpelovat paní poslankyně Babišová, nicméně je nepřítomna, její interpelace propadá. Pan poslanec Růžička je taktéž nepřítomen, jeho interpelace propadá. Stejně jako pan poslanec Mašek, kterého interpelace propadá, a proto poprosím znovu pana poslance Kettnera, který opět bude interpelovat nepřítomného ministra školství Beka, a to tentokrát ve věci nedostatek dětských psychologů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji. To jsem tady opravdu nečekal, že budu tak plodný dneska. Já mám na pana ministra dotaz, protože samozřejmě víme, že psychické problémy v mladé generaci narůstají, čím je to způsobené? Já si myslím, že vím, čím to je, ale to tady nebudu teď momentálně v této interpelaci rozmazávat. Spíš se zaměřím na ten nedostatek psychologů. Když jsem se ptal odborníků z oboru, mám mezi nimi i známé, tak ti mi říkali, že vlastně právě studium té dětské psychologie je velice náročné. Po klasickém studiu se musí pokračovat ve studiu, čili je to náročné jak finančně, tak délkou studia. A to je ten důvod, proč to málokdo chce studovat, a nedostatek těchto specialistů se bude nadále prohlubovat. Proto mám dotaz na pana ministra, zda by nestálo za to, nebo jestli už se to tak neděje na Ministerstvu školství, zda neuvažují o nějakých změnách, úpravách a zjednodušeních na lékařských fakultách, kde se psychologie vyučuje, tak, aby se zvýšil počet zájemců o toto studium, a tím pádem se zvýšilo i množství těchto specialistů, kteří potom eventuálně mohou pomáhat dětem ve školách. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. I na tuto vaši interpelaci bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně. Nyní tedy asi zřejmě dnes již poslední interpelace, a to pana poslance Langa na pana ministra Rakušana ve věci ukrajinští muži v ČR - alkohol, problémové chování. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Tak já jsem poslanec zvolený za Plzeňský kraj. V Plzeňském kraji jsme třetí největší oblastí, která je zatížena příchozími z Ukrajiny v rámci víz dočasné ochrany. Máme tam i průmyslové zóny, to znamená, měli jsme už řadu pracovníků i před vypuknutím toho rusko-ukrajinského válečného konfliktu a samozřejmě vždycky nějaké problémy s tou komunitou byly.

Já jsem byl vyzván, voliči mi píšou u nás, protože my, pane ministře, opravdu máme, začínáme mít velký problém, a to je s alkoholem při řízení motorových vozidel v Plzni, kdy vlastně není týdne, abychom neměli opravdu několik z pátku do neděle opilých řidičů původem z Ukrajiny, kteří opravdu mají ne půl promile, ale oni mají 2,5, 3, 3,5 promile. Jsou tam nehody, kde už jsou i nějaká zranění, většinou tedy zničí ta auta zatím, ale byly tam už i prostě nějaké střety. Já vím, že vy mi budete argumentovat samozřejmě, co můžete mít připraveno na svých stránkách, že prostě ta trestná činnost Ukrajinců je přiměřená i na to, že jich sem přišlo 570 tisíc, tak ta komunita není příliš veliká. Je to i ta otázka těch mužů, kdy vlastně dneska vidíme, že Ukrajina sama mobilizuje, shání vojáky. Samopal sám nevystřelí, raketa se sama neodpálí, prostě ten Rus se sám nezatlačí zpátky za hranice Ukrajiny. Je to trošičku problém. Já nevím, co mám říci svým voličům, protože oni se ptají, proč prostě toto tady v nějaké míře tolerujeme, byť neříkám, že by to nebylo řešeno. Samozřejmě ti lidé si nesou následky svého jednání. Dostávají zákazy pobytu, i součást toho může být samozřejmě, že potom po ukončení toho konfliktu budou transportováni pryč. Ale je to taková věc, která mě trápí, a úplně nevím, jak do toho. Prostě je to trošičku v našem regionu problém a já jsem považoval za nutné to tady zvednout a zeptat se, jaký na to máte třeba vy názor? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr chce - nebo bude tedy reagovat na váš dotaz. (Pobavení.) Nebudu předjímat, zda chce anebo nechce, ale už je taková uvolněná večerní atmosféra. Poslední interpelace. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní předsedkyně. To sloveso nebudu komentovat, jestli chci, nebo nechci, ale vyšlo na nás. A tady jsem viděl i u pana poslance Langa, že jsme na tom stejně. K 57. interpelaci on neměl přípravu a já už ji nemám také. Takže teď si můžeme popovídat tak, jak si o tom myslíme, že se na tuhle situaci dá reagovat.

Za prvé. Já jsem měl bilaterální jednání s ministrem vnitra Ukrajiny a měl jsem teď jednání i s šéfem protikorupční policie Ukrajiny, což bylo velmi zajímavé, protože jsem je samozřejmě upozorňoval na to, že příchod mužů sem je porušování nějaké jejich legislativy, a upozornil jsem je na to, aby v rámci kapacit, které jsou v době válečného stavu ze strany ukrajinské policie určitě omezené, se na tohle zaměřili, aby se na oblast Zakarpatí opravdu zaměřili, a že je to něco, co my můžeme jen těžko legislativně postihovat, což ani mezinárodní právní úmluvy nedovolují, ale je to určitě něco, co může finálně škodit samotné Ukrajině. Takže ta jednání se v tomhle smyslu určitě vedou a samozřejmě, pokud je to spojeno s nějakou korupcí typu převaděčství a podobně, tak se na tom, a tady nemůžu být podrobnější, podílejí i naše orgány, které samozřejmě s těmi ukrajinskými blízce spolupracují. Takže tohle určitě není jednoduchá věc.

To, že ti lidé, kteří si třeba prošli nějakým válečným traumatem, můžou potřebovat nějakou psychosociální pomoc, někdy i psychiatrickou péči, to je také pravda a my se na to musíme soustředit. To jsme řešili s paní zmocněnkyní pro lidská práva, že tady i v rámci té nabídky nějaké pomoci, v rámci adaptačního procesu se musí myslet i na tohle. Já neumím teď odhadnout, a ta statistika asi neexistuje, jak třeba problémy s alkoholem zasahují českou komunitu ve srovnání s tou ukrajinskou. Máte pravdu v tom, že čísla kriminality, a to není nijak posunuté, vymyšlené, to není nějaká interpretace, která by měla pomoct pocitu ve společnosti, to jsou fakta, se stále pohybují na nějakých 4,2 až 4,3 % z celkového objemu kriminality. Ukrajinců tady máme více jak 5 % v té celkové populaci. Liší se to určitě podle regionu a určitě v těch regionech, kde je ta komunita početnější, tak logicky i to číslo vyskakuje, ale skutečně není nikterak nadprůměrné oproti tomu, jakou trestnou činnost, v jakém rozsahu, v jakém segmentu páchají čeští obyvatelé. Můžu, a to vám slíbím, se specificky zaměřit a dotázat se na informaci, jak to vypadá u dopravních přestupků, jak to vypadá s indikací alkoholu za volantem tady, a samozřejmě se vyžaduje přísnost. Ale sám víte, že v případě nějakých závažných trestných činů i vaší poslaneckou prací, naší kooperací s Ministerstvem vnitra jsme dali už výrazné zpřísnění v minulém zákonu lex Ukrajina VI, pokud se nepletu, kde jsme i možnost vyhoštění za nějakých jasně specifických podmínek závažného trestného činu a podobně také dali a umožnili. A tohle, pokud soud určí, samozřejmě může být aplikováno. K nějakým dílčím zpřísněním bude docházet i v lex Ukrajina VII. Tady ale nechci být konkrétnější, protože to budeme projednávat spolu, to budeme projednávat na bezpečnostním výboru, to budeme projednávat v Poslanecké sněmovně, ale opět si myslím, že tady nebudeme narážet na žádnou výraznou neshodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP