Neautorizováno !


(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec David Šimek, připraví se pan poslanec Lukáš Vlček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já bych jenom rád dal stanovisko za KDU-ČSL. Za nás musíme říci, že skutečně se jedná o dobrý materiál, který díky velmi krátkému času MPO zpracovalo dobře, za což moc děkujeme předem. Trošičku se obáváme, aby nevzniklo ještě velké množství pozměňovacích návrhů, které by mohly tento zákon narušit. Velmi dobře si uvědomujeme, že energetika je dynamické odvětví, které se velmi rychle odvíjí, a proto různé lhůty, které jsou dány v jednotlivých zákonech, by mohly implementaci tohoto zákona narušit. Takže v této věci apelujeme trošku na uvážlivé posuzování různých pozměňovacích návrhů.

Sami uvažujeme o dvou návrzích, ale jsme nejdříve připraveni vstoupit do debat na výborech. Ten jeden se týká záležitosti složení rady Energetického regulačního úřadu. Přijde nám, že v době, kdy se vůbec energetika staví za vysoké odvětví, tak snižování počtu členů z pěti na tři není úplně ideální. Však si porovnejme pozici České národní banky, kde máme sedm členů. Stejně tak jako ekonomika, energetika má význam jistě velmi vysoký.

Zde jsme připraveni o této oblasti debatovat, stejně tak i o § 49 platného energetického zákona, kde se řeší oblast instalace měřidel vyššího typu a financování nákladů, kdo tato měřidla financuje. I zde jsme připraveni vést k tomu debatu, případně předložit pozměňovací návrh. Nicméně ještě jednou děkuji MPO za přípravu tohoto materiálu a jsme připraveni o jednotlivých bodech diskutovat a věřím, že je dotáhneme do zdárného konce.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako poslední přihlášený je pan poslanec Lukáš Vlček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lukáš Vlček: Pane předsedající, děkuji za slovo. Milé kolegyně, kolegové, já jsem původně neměl v plánu vystupovat, ale myslím si, že bych k této normě také rád vyjádřil svůj názor. Osobně si myslím, že tato norma, ač ji možná můžeme v některých případech trochu zlehčovat, tak si ale myslím, že v tom snažení české vlády v oblasti modernizace české energetiky má opravdu významný dopad.

Řada z vás ze své praxe ví, že energetika je odvětví, které se vyvíjí opravdu dlouhou dobu, a otázka jedné dekády často neznamená, neříkám, že téměř nic, ale opravdu udělat velkou změnu v krátkém časovém úseku není úplně možné. Proto bych byl velmi rád, až se této vládě její mandát bude blížit ke konci, tak by opravdu bylo vhodné se podívat na to, v jakém stavu byla česká energetika před nástupem této vlády a na jejím konci. Protože opravdu energetika jako taková není jenom, když to zjednoduším, ta pomyslná elektrárna, dráty a spotřeba na konci, ale i samotné legislativní prostředí, samotný energetický mix, v tom opravdu hrají celkem významnou roli.

Ono právě to, co tato norma řeší, hlavně tedy otázku samotné akumulace, tak buďme i trochu kreativní. Není to pouze jenom o těch zmiňovaných bateriových úložištích, jak je známe z oblasti elektromobility i jiných věcí, ale řekněme, že to české prostředí i tím, že má celkem významně rozvinuté jiné infrastrukturní soustavy, tak skýtá řadu opravdu zajímavých řešení nebo zajímavých možností, kterým tato norma může významně pomoci.

Vezměme si například, jak máme celkem rozvinuté vodárenské soustavy a jejich možnost akumulace. Soustavy, které mohou v tom, řekněme, malém smyslu fungovat jako právě ty zmiňované přečerpávací elektrárny. Máme tady řadu akumulačních soustav, kde jsou desetitisíce, často statisíce, kubíků vody. To nejsou jenom ty Dlouhé Stráně. Máme tady Vltavskou kaskádu, na které aktuálně probíhají určité investice a mělo by v nich být pokračováno. Máme tady řadu provozů, které můžou přebytky energie využít ve svém provozu, ať jsou to například provozy v zemědělství, nebo je to i řada municipálních provozů, jako jsou různé bazény, nebo jsou to třeba zimní stadiony. To znamená, s určitou dávkou kreativity jako takzvaná baterie může sloužit opravdu řada věcí.

Ten energetický mix, o kterém tady můžeme vést debatu, jaký by měl být poměr obnovitelných zdrojů a jaký by měl být poměr dalších záložních zdrojů, tak to je samozřejmě asi na jinou debatu. Ale za mě osobně tato norma opravdu výrazně pomáhá v té mozaice a v tom, řekněme, budoucím důležitém mixu, jak má česká energetika vypadat.

Jsem velmi rád, že pan kolega Vilímec navrhne i prodloužení té lhůty, protože ta debata opravdu bude velmi důležitá. Měli bychom jí věnovat patřičnou pozornost, ale za mě osobně bych chtěl také poprosit a podpořit tedy další debatu této normy a její brzké přijetí. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní se hlásí pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, pane místopředsedo. Páni ministři, kolegyně, kolegové. Samozřejmě musím tady opět v rozpravě načíst ten svůj návrh prodloužit lhůtu mezi prvním a druhým čtením o 10 dní, to znamená z 60 na 70. To je jedna věc. Možná bych trochu tady zareagoval na ty debaty. Musím říct, že od roku 2001 bylo přes třicet novelizací energetického zákona. Teď jsme se domlouvali s panem ministrem, kolik těch novel je za poslední 2,5 roku. Je jich osm nebo devět. To znamená, že v energetice to žije, tam se to hýbe a musím říct, že je to proto, protože holt ten tlak na dekarbonizaci společnosti a energetiky také je obrovský.

Chci říct, že ty pozměňovací návrhy, které tady budou padat, vůbec nepůjdou proti smyslu návrhu tohoto zákona. To je potřeba si říct. Já jsem to říkal na začátku, že je potřeba dotáhnout některé problémy, které nás na té cestě čekají. Možná jsem to nedořekl, ale jak jsem mluvil tady o těch uhelkách, tak jste slyšeli z médií, že někteří je chtějí zavřít za rok. Já si myslím, že to nejde, že je to trošku nadnesené, protože ta elektřina se prodává většinou rok, dva, dopředu, spíš dva roky dopředu. Takže není možno takto skončit provoz elektrárny.

Nicméně je potřeba říci, že prostě ony končí a je to úplně jedno, jestli jsou emisní povolenky velké, malé, nízké a podobně. Jednou je problém vysoká cena emisních povolenek, podruhé je problém nízká cena silové elektřiny. Prostě uhelná energetika končí, ať chceme, nebo nechceme. Prostě musíme se připravit na to, že to přechodné období pro nás bude obtížné, protože doteď jsme byli vývozci elektrické energie, a přiznat si, že budeme dovozci po x desítkách let, není úplně jednoduché. Hlavně je potřeba hledat ty mechanismy tak, aby ten proud tady byl v jakýkoliv den v celém kalendářním roce. Vymlouvat se na to, že to je problém deset dnů v roce, no tak to je velmi odvážné tvrzení. Já si myslím, že každý den, kdy by toto hrozilo, je velký problém a je potřeba si s tím poradit.

Takže chtěl jsem říct, že čeká nás práce v hospodářském výboru. Myslím si, že většina těch pozměňovacích návrhů je připravená. Nebráním se, pokud bude situace, abychom naopak zkrátili lhůtu mezi druhým a třetím čtením. Ale ono to podle mě nebude potřeba, protože v té době budeme asi na parlamentních prázdninách a rozhodně je potřeba to udělat tak, aby druhé čtení proběhlo, než se rozejdeme, a třetí čtení jsme mohli v klidu září schválit tak, abychom ho mohli postoupit do Senátu.

Ten návrh zákona je opravdu potřeba. Prostě je to trend, je to cesta celé Evropy, celého světa. Znovu opakuji, byl jsem v třetích zemích, kde také přechází z různých důvodů na obnovitelné zdroje. Ale je potřeba říci, že je potřeba posuzovat podmínky každé z těch zemí zvlášť, protože není to tak, že všichni by to měli úplně stejně.

Co se týká těch úspor, tak chci říct jednu věc. Můžeme spořit elektrickou energii a taky spoříme, ale když se podíváte na vývoj v energetice a vůbec průmyslu, tak vlastně dneska se skoro všechno se převádí na elektrickou energii. To znamená, tomu nárůstu - a ty studie ČEPS nám to ukazují - že ten nárůst spotřeby elektrické energie prostě přijde. Říkám, že možná pro nás dobře, v tuto chvíli v uvozovkách, že se zpomaluje vývoj elektromobility, že prostě u e-aut je trošku zatím problém v tom, že společnost se s tím nesrovnala, že ty prodeje zatím nejdou tak, jak si výrobci představovali, a že tady se ta elektřina trošku šetří. Ale nedělejme si iluze, toto všechno se narovná a bude to fungovat tímto směrem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP