(12.00 hodin)
(pokračuje Martin Kupka)

Když se podíváme na to, co nejvíc dokládá aktivity vlády Petra Fialy v této oblasti, tak to je graf, který jasně ukazuje dramatický nárůst právě finančních prostředků na přípravy staveb. (Ukazuje.) V roce 2021 přibližně 2,5 miliardy korun jenom v oblasti silnic a dálnic, v loňském roce dvojnásobek. Tomu odpovídá opravdu rekordní zahajování a příprava staveb, jako je například část Pražského okruhu a také pochopitelně dálnice D35, protože v těchto rekordních částkách i v těžkých časech se právě odrážejí nákupy pozemků pro to, aby stavby začínat mohly. Tolik jedna zásadní poznámka.

Druhá se týká útoků na Pravý břeh a na kampaň, kterou Pravý břeh také dílem realizuje, Restart Česka. Já si tady dovolím odcitovat vyjádření, které je jednoznačné a které je věcné, a je to vyjádření Pravého břehu. Ten považuje systematické veřejné útoky představitelů hnutí ANO v posledních týdnech za účelovou politickou kampaň, která je postavena na vědomém šíření lží a pomluv.

"Představitelé hnutí ANO záměrně zamlčují následující fakta, která přitom opakovaně zazněla ve veřejném prostoru. Již na počátku tohoto roku bylo zveřejněno, že kampaň podporující projekt Restart Česka si u našeho think tanku objednala a zaplatila ODS, která je rovněž uváděna jako spolupracující partner tohoto projektu. Tato kampaň vyšla zatím na 1,8 milionu korun. Šlo o náklady na outdoorovou a on-line kampaň v závěru loňského roku. Nikdo další se na financování této kampaně nepodílel. Nadace New Direction nedává Pravému břehu žádné dary, nesponzoruje ani nefinancuje jeho provoz. Pravý břeh, podobně jako jiné think tanky, se v minulých letech úspěšně účastnil soutěží na vypracování a vydávání odborných studií. Výsledky těchto konkrétních zakázek jsou veřejně dohledatelné. Každá z nich byla odvedena v souladu s danými podmínkami a rozpočtem, přičemž plnění bylo řádně zkontrolováno na straně dodavatele i odběratele. Je třeba zdůraznit, že činnost nadace New Direction podléhá přísným pravidlům a kontrolám Evropského parlamentu. Základním principem její činnosti je navíc i striktní oddělení darů a realizovaných projektů." Tolik oficiální vyjádření, které je možné jednoduše na veřejných zdrojích dohledat, a samozřejmě je jednoduše možné se ptát i po výsledcích jednotlivých kontrol.

(Během projevu poslanec Lang dává několikrát před řečnický pult ceduli s nápisem "SPOLU, Pirátská strana a Starostové uráží ty, kteří s nimi nesouhlasí. ANO." Ceduli vzápětí uklízí od řečnického pultu poslanec Benda a pak poslanec Janda, nesouhlas s umístěním cedule vyjadřují k poslanci Langovi. Poslanec Lang nakonec umisťuje ceduli před boční lavice poslanců ANO.)

K daru, který ODS získala v roce 2014 a kde jsem jako místopředseda ODS figuroval jako jeden z těch, kteří podepsali ten dar. My jsme v té době upravili pravidla tak, abychom ověřili, zda právě ten dárce je schopen takovou částku ODS darovat. A chci jasně doložit, že na základě toho jsem se v listopadu skutečně s Lubomírem Hromádkou, důchodcem, jak zaznělo, potkal, navštívil jsem ho v bytě, kde je a byla v té době unikátní sbírka moderního umění, kterou Lubomír Hromádka po řadu let sbíral. Ta sbírka byla vysoce hodnocena i kunsthistoriky a troufnu si tvrdit, že i poslední obraz té sbírky dosahoval významně větší hodnoty, než byl dar, který tehdy Lubomír Hromádka ODS věnoval. A bylo to zcela zřejmé. Navíc bylo také naprosto jasné, že ten člověk chce ODS podpořit, že si to nepochybně může dovolit a že dlouhodobě sympatizuje s ODS a pravicově smýšlí.

Lubomír Hromádka zemřel v roce 2016. Přesto Alena Schillerová dává do souvislostí tento dar se zakázkami, které se realizovaly v Líbeznicích. Jednalo se o rekonstrukci barokní kapličky Panny Marie, kde náklady představovaly částku 700 000 korun bez DPH, přičemž výběrové řízení na zhotovitele a podpis smlouvy se odehrály v září roku 2017, tedy několik měsíců po odchodu Lubomíra Hromádky z tohoto světa. Další zakázka na stavbu hasičárny, stavbu, která byla opakovaně významně hodnocená v architektonických soutěžích, tak toto výběrové řízení, kterého se zúčastnily čtyři konkurenční firmy, skončilo v březnu 2019 a celková částka představovala 25 milionů korun bez DPH. Toto jsou fakta. Žádná souvislost tu neexistuje, existovat nemohla. Všechno, co v této souvislosti uvádí hnutí ANO, jsou lživá tvrzení, která se nezakládají na pravdě.

Následně se tu jak Karel Havlíček, tak Alena Schillerová pustili do zpochybňování výběrového řízení na generálního ředitele Českých drah Michala Krapince. Výběrové řízení bylo vyhlášeno 18. 2. 2022. Informovali jsme o tom vyhlášení veřejně. Komise představovala pět členů, kdy jedním z nich byl uznávaný psycholog Radvan Bahbouh, který se léta věnuje personálnímu poradenství, koučování, je autorem řady uznávaných publikací, mimo jiné i knihy Sociomapování týmů. Je to člověk, který nepochybně splňuje všechny předpoklady pro to, aby při takovém výběrovém řízení měl a mohl figurovat. Představoval jeden hlas z pěti. A na tom, že v takovém výběrovém řízení, které je veřejně známé, které je veřejně prezentovatelné na stránkách Českých drah od první chvíle včetně jmen jednotlivých členů té komise, nejenom že nespatřuju nic špatného, je to naopak příklad toho, jakým způsobem České dráhy transparentně postupovat mají. Termín pro podání přihlášek byl 7. března a na základě doporučení komise rozhodla dozorčí rada Českých drah o jmenování Michala Krapince předsedou představenstva. Vše jsem teď jasně a transparentně popsal, takto to proběhlo.

Pojďme se teď ale podívat na skutečný cirkus s výběrem předchozích dvou generálních ředitelů za vlády hnutí ANO. To si skutečně pozornost zaslouží, držte si čepice, pojedeme z kopce. Nejprve tedy výběr Václava Nebeského. Na začátku června 2019 navštívil předchozího generálního ředitele Miroslava Kupce tehdejší náměstek ministra dopravy, aby mu sdělil, že ve funkci končí, a rovnou prozradil, kdo ho nahradí. Měl to být zmíněný Václav Nebeský. V čem je problém? No, že žádné výběrové řízení před touto návštěvou v kanceláři tehdejšího (ředitele) Miroslava Kupce neproběhlo, dokonce ještě nebylo ani vyhlášeno, a přesto už mělo svého vítěze. Geniální ukázka transparentního výběru generálního ředitele! Dozorčí rada nakonec jmenovala Václava Nebeského do funkce předsedy představenstva 25. září 2019, tedy nějaké tři čtyři měsíce po tom, co už jméno Václava Nebeského jako generálního ředitele Českých drah putovalo veřejným prostorem. Tohle byla bohapustá šaráda, jenom naoko. Bylo jasné, že rozhodnutí padlo už několik měsíců předem, a také tohle všechno bylo předmětem veřejné kritiky.

Ale ještě podstatnější je, jaké bylo hospodaření tehdejších Českých drah pod vládou, respektive pod řízením Václava Nebeského. On to vlastně komentoval sám Karel Havlíček o rok později, kdy sám Václava Nebeského odvolával. Připustil tehdy, že Václav Nebeský nebyl typický krizový manažer. To je teda velmi eufemistické sdělení, protože za rok 2020 spadly České dráhy jako skupina svým hospodářským výsledkem do minusu, a to v hodnotě 4,3 miliardy korun. Do funkce nového generálního ředitele Českých drah nastoupil Ivan Bednárik a tehdy si už ani Andrej Babiš, ani Karel Havlíček na žádné výběrové řízení nehráli a prostě jej generálním ředitelem jmenovali. Znovu - jaké byly výsledky hospodářské po ročním působení Ivana Bednárika? Hospodářský výsledek ve ztrátě 2 miliardy korun. Tedy za tyto dva roky celkový záporný výsledek Českých drah přes 6 miliard. To je slušná částka! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP