(12.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Máme tady politiku strachu, která se bohužel vyplácí. Bohužel se vyplácí strašit, bohužel se vyplácí vyděsit lidi k tomu, že potom kácejí stromy a dávají je na koleje, protože prostě a jednoduše jedno hnutí tady u nás, SPD, vyvolalo strach tím, že přijde příliv islámských migrantů. Někdo se lekl a začal konat podle svého. Odseděl si mimochodem za to asi tři roky a za ty tři roky se z České republiky opravdu nestal chalífát a ani se z něj samozřejmě do budoucna nic takového nestane.

Migrací už jsme strašeni léta, dlouhá léta. Je to téma, které se vždycky vytáhne v tom předvolebním čase. A teď pár čísel. Počet migrantů, kteří přecházeli přes území České republiky, se v roce 2023, tedy v loňském roce, oproti roku 2022 snížil o dvě třetiny. Letos je v meziročním srovnání ještě nižší. V těch zmíněných detenčních zařízeních, v těch přetížených detenčních zařízeních, o kterých tady mluvíte, máme v současné době 111 cizinců, se kterými se vedou samozřejmě řádná příslušná jednání, tak jak praví naše legislativa.

A protože reálné důvody ke strachu našich lidí teď nejsou, tak populisté a extremisté, jak je jejich osvědčenou politickou metodou, která, jak říkám, bohužel funguje a na část společnosti vždycky fungovala, přicházejí s těmi šokujícími obrázky z ciziny, kde migraci a integraci, a to je potřeba si přiznat a v tom se určitě shodneme, v mnoha případech opravdu, ale opravdu nezvládli a ty problémy, které tam jsou, jsou reálné.

Obecněji, strašení přece je trvalou metodou, která se i v naší politice používá, a používá se často. Strach z toho, že benzin bude stát sto korun. Zaznělo tady v Poslanecké sněmovně, že bez ruského plynu tady všichni zmrzneme, že naši autodopravci určitě zkrachují, když zrušíme slevu na spotřební dani z pohonných hmot, poštovní služby zkolabují, když zrušíme 300 poboček v České republice. A co jsme slyšeli dneska? Dnes jsme slyšeli dlouhý výčet z černé kroniky ze sousedních států, jak ten který migrant někoho znásilnil, ohrozil a podobně. Tak pokud nám o tohle jde, a já se ale brzy vrátím k tématu, kvůli kterému tady jsem a stojím, tak se věnujme všemu potírání sexualizovaného násilí, což my jako Starostové dlouhodobě prosazujeme a děláme, pomoci obětem domácího násilí, redefinice znásilnění, ale i třeba ta mytizovaná Istanbulská smlouva, která v těchhle chvílích samozřejmě mohla výrazně pomoci, ale zase - chybí ta politická odvaha se pustit do tohohle střetu, protože to asi ty primární politické body nepřinese. To je prostě postup, který mají populisté obvykle.

Nicméně je potřeba říct, a na tom se zase všichni shodneme a vykopávání toho rozdílu, umělého rozdílu mezi opozicí a koalicí je úplně nesmyslné, všichni se shodujeme na tom, že migrace je vážný problém současné Evropy. Všichni se shodujeme na tom, že Evropská unie v těch posledních deseti letech, nebo nejdéle pak od migrační krize v roce 2015, v hledání řešení a vůbec v obecném řešení migrační situace v Evropě opravdu selhala. Na tom máme jednoznačnou shodu. A myslím, že máme shodu i v diagnostice toho současného stavu. Ten současný stav je špatný, je dlouhodobě neudržitelný a je na nás všech napříč politickým spektrem, abychom hledali reálná řešení, která opravdu do budoucna budou fungovat. A nikdo tady ani netvrdil a nikdy jste to od nikoho z vládní koalice, od pana premiéra mnohokrát zmiňovaného, ani ode mě neslyšeli, že migrační pakt je definitivním, skvělým řešením veškeré migrační problematiky, (že) teď se zastavuje proud migrantů a už nemáme do budoucna co dělat. Přece to jsou východiska, na kterých se shodneme úplně všichni. Tak to není. Není to, za prvé, ani dokonalý produkt a není to, za druhé, ani žádné definitivní a finální řešení.

Stejně tak ovšem víme, že ta současná pravidla - já zdůrazňuji současná pravidla - dlouhodobě nefungují a že byla vytvořena v první dekádě tohoto století, kdy migrační situace vypadala úplně jinak a čelili jsme úplně odlišným výzvám než v současnosti. A pokud nějaká pravidla dlouhodobě nefungují, tak je zcela legitimní se pustit do toho, abychom se je pokusili změnit. Přece to, že je to nefunkční, se naplno projevilo v migrační krizi v roce 2015. Migrační politika v Evropské unii nefunguje ani dnes. Řízení o udělení mezinárodní ochrany jsou pomalá, žadatelé neúspěšní v jednom státě se přesouvají do jiných zemí. Ano, mnohokrát se tady potulují lidé, kteří mají dokonce kriminální minulost, a nám se nevede tyhle lidi potenciálně páchající trestnou činnost z území Evropy dostat. Posloucháme se? Slyšíme se? Na tomhle všem se přece shodneme! Tady definujeme stav, který je teď, a my máme úplně stejný názor jako vy, jako oba dva moji předřečníci, jako lidé v obecné diskusi tady v České republice, že tenhle stav je nepřijatelný, dlouhodobě neudržitelný, potenciálně ohrožující stabilitu Evropské unie jako celku, potenciálně ohrožující bezpečnost jednotlivých členských států. Vnější hranici Evropské unie se nedaří efektivně kontrolovat, nedařily se ani návraty těch, kteří v Evropě azyl nebo jiné pobytové oprávnění nezískají. Neefektivní je screening a identifikace migrantů na vnější hranici. Státy si nedostatečně vyměňují informace v rámci nedokonalého informačního systému. A této situace, ano, a zase se shodneme, zneužívají mafiáni, obchodníci s lidským neštěstím, pašerácké mafie, které na lidském utrpení vydělávají obrovské peníze.

Často zaznívá něco o pozvánce v souvislosti s tímhle migračním paktem pro migranty: přijďte do Evropy. Pozvánka pro migranty a převaděče? Vždyť je to přece úplná hloupost! Pozvánkou pro ně jsou ta současná nefunkční pravidla. Pozvánkou pro ně je fakt, že necháme lidi bez pobytového oprávnění dlouhodobě na území Evropské unie pobývat. To, jak systém nefunguje od roku 2015, a to, že evropské instituce, politici se nebyli schopni dohodnout na nějakém funkčním řešení ani jeho základu, to je problém a to je dlouhodobě pozvánka pro migranty přicházející nelegálně na území Evropské unie, ne migrační pakt. Ne migrační pakt, ale současná neřešená situace a dlouhodobá neefektivní řešení jsou pozvánkou pro migranty. Právě nedostatečná koordinace a spolupráce, hledání společného řešení, to jsou přece ty věci, kterých pašeráci chytře využívají a vždycky využívali.

Pan předseda Babiš tady řekl větu: pravidla nefungují - a má pravdu. Tím jenom potvrzuje situaci a domněnku a předpoklad, že je pravidla nutné nastavit. Pokud pravidla nefungují, to je popis současné doby, je potřeba najít sérii pravidel, která fungovat budou. Proto se přece Evropská unie dlouhodobě zabývá tím, jakým způsobem nadefinovat nově svoji azylovou a migrační politiku. Nedělat nic znamená zachovat stávající stav. Něco vyjednat se nedařilo od roku 2020. Mimo jiné proto, že představy jednotlivých členských států Evropské unie byly velmi rozdílné. Je to jasné. Je to dáno geografií, jejich zkušeností s migrací, jejich typem migrace. Někde je to cílová migrace, statisíce žadatelů o azyl v Rakousku, v Německu, v našem případě je to migrace tranzitní, co se týká té nelegální. Nemluvím teď o té ukrajinské. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP