(11.00 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Bezpečnost potravin, falšování potravin, poctivost prodeje, klamání spotřebitele, kontrola hygieny, provozní, osobní, to jsou věci, které zůstanou včetně mikrobiologické kontroly nadále tak jako doposavad předmětem kontroly potravinářské inspekce. To jsou lidé, kteří tomu rozumějí. Mimochodem, pokud se podíváte na to, kdo může pracovat na hygienických stanicích, kdo na SZPI, tak je to na rovině to samé. Čili nemůžeme tady mluvit o nějakém ústupu od odbornosti nebo něco podobného, není to pravda. Čili ještě jednou zdůrazňuji, procesy zjednodušujeme směrem k provozovatelům a zároveň také k jasnému zajištění bezpečnosti a zdraví občanů této země. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Mám zde tři faktické poznámky. Ještě předtím načtu omluvu. Dnes se omlouvá od 11 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů pan ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády pan ministr Michal Šalomoun, dále na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Josef Bělica, na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Radim Fiala, do 12 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Věra Kovářová a od 11 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Ivo Vondrák. Z členů vlády do 10 hodin se omlouvá pan ministr Marian Jurečka, od 12 do 13 hodin z pracovních důvodů pan ministr Vít Rakušan. A pana ministra Michala Šalomouna už jsem četl.

A nyní tedy ty tři faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Jiří Mašek, pan poslanec Kamal Farhan a paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, vážení zástupci vlády, kolegyně, kolegové, já dlouhodobě sleduji osud hygienické služby a upozaďování hygienické služby za současné vlády. Nemohl jsem si tedy nevšimnout toho, co tady sdělila moje kolegyně Pastuchová, a to že v předkládané novele o návykových látkách je právě schován fakt, že hygiena bude z kontroly těch provozovatelů vyňata. Je zajímavé to, že jsme se dostali poměrně myslím si i pro předkladatele této novely do určitého stadia trapnosti, když to předkladatelé nevěděli a museli horečně listovat tím zákonem a museli jsme dotazovat zástupce ministerstva, kteří tento fakt potvrdili. To, pane ministře Výborný, svědčí o tom, že nekomunikujete ani s předkladateli a že jim tam prostě něco vnoříte. A teď si představte, že vy to dáváte do novely zákona, na které se podílejí v dobré víře opoziční poslanci, a objeví se tam takhle závažná věc. Čili pro mě to bylo velmi poučné jednání na tom výboru, když vidíme tu formálnost, kdy předkladatelé něco předkládají a ani netuší, co předkládají. A díky tomu, že zástupce ministerstva zareagoval skutečně obratem a pravdivě a přiznal to tam, tak jsme se o té problematice mohli bavit.

Myslím si, že k diskusi, jestli SZPI, hygiena, kdo se bude podílet na kontrolách, to je podle mě samostatné a velmi obtížné téma, které si zasluhuje samostatné projednávání, a ne to vrazit, promiňte to slovo, do novely a ono to nějak projde, s tím, že předkladatelé, a to zdůrazňuji, o tom ani nevědí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Kamal Farhan, Jana Pastuchová, David Kasal a další. Všechno jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Já bych se jenom krátce vyjádřil k panu ministrovi. Tento zákon provází neskutečný chaos. Máme tady zákon, který předkládá skupina poslanců, v televizi mluví protidrogový koordinátor Vobořil, že je to jeho novela. Já už jsem zmaten, jestli ve Sněmovně předkládají novely poslanci, nebo protidrogový koordinátor této vlády. Měli byste si tam, pánové a dámy, udělat pořádek.

To, co říkal pan ministr, že pod kontrolou budou mít psychomodulační látky, já jsem na to sám zvědavý. Toto je jediný experiment v rámci Evropské unie. Nemáte vyhlášky, nemáte podzákonné normy ani nevíme vlastně, co bude psychomodulační látka a jak bude vypadat. Máte nějakou kostru. To, co se tady stalo s hygienickými stanicemi, a o těch zdravotních rizikách, jak jste mluvil, to je z mého pohledu jedna z likvidací hygienické služby jako takové. Už v loňském roce jste sebrali skoro sto míst v rámci hygienických stanic. Tady mluvíte o tom, že hygienické stanice nepracují jednotně. To je skvělá kritika od jednoho ministra na druhého ministra. Proč ten ministr nic nedělá? Vždyť už je to skoro tři roky, co je ve vládě. Slibuje zákon o hygienách. Ten sliboval už na jaře... Takhle. On ho nesliboval, jeho náměstek nám představil, abych byl úplně korektní, že bude představen na podzim loňského roku, a už je to další rok zpátky a není tady zase vůbec nic.

Já bych tady tímto chtěl vyzvat pana ministra, který, věřím, že toto jednání sleduje, aby vystoupil z ilegality, aby sem přišel, aby nám řekl, co radostného a proč chce, aby toto bylo sebráno hygienickým službám. Proč přistoupil na tuto dohodu? Na jakém základě? Proč udělal tento deal? My jsme se dozvěděli na zdravotním výboru, že prostě je to dohoda ministrů, ale nikdo o ní neví. V poslanecké návrhu vznikla dohoda ministrů - a ministr zdravotnictví je stále v ilegalitě a není v Poslanecké sněmovně při takhle důležitém zákonu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová, pan poslanec David Kasal, pan ministr Marek Výborný a další. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já musím reagovat na pana ministra Výborného. Já jsem poslouchala, i když jsem tu nebyla. Ale já bych se ho chtěla zeptat, jestli jemu přijde vhodné, že to dali do takového zákona o návykových látkách, že o tom předkladatelé ani nevěděli, že jsme jim to vlastně řekli na zdravotním výboru, a listovali. Proč jste nepřišel s panem ministrem Válkem a nevysvětlili jste nám to oba, že jste udělali nějakou dohodu? A přijde vám to normální, že vy uděláte dohodu, dáte ji do poslaneckého návrhu a prostě jen tak do úplně jiného?

Další věc. Já jsem tady vyčetla, že vlastně zaměstnanci hygienické stanice mají nižší platy než zaměstnanci vaši, kteří tyto kontroly provádějí. A vy jste řekl, že jste na to připraveni. Takže vy nebudete navyšovat ani jedno místo, které nebude stát ani korunu, a zvládnete to s dosavadním počtem těch lidí, i když budete mít o 50 % více práce, protože to seberete té hygieně. Mně to přijde od vás strašně nefér vlastně, protože opravdu je to poslanecký návrh. A já si, jak řekli mí kolegové, myslím, že by si to zasloužilo opravdu dlouhou diskusi, nebo ne dlouhou, aspoň odbornou, nebo aspoň v tom výboru pro zdravotnictví. Potažmo vy jste asi domluveni v zemědělství, ale my jsme o tom nevěděli. A vy sem dáte teď takovouhle pecku, která se bude týkat docela dost lidí, a domluvíte se na tom dva ministři! Dva ministři a prostě to předložíte, já nevím, naši... vaši, to nevím, jestli to věděli, no nevěděli, protože jsme jim to museli říct a hledali to. Jestli vám to přijde normální? Jestli je to fér i vůči těm, když se tady snaží... ctěná kolegyně, které si fakt vážím, protože nás výbor vede skvěle, vždycky jsme se domluvili, koalice, opozice, a teď prostě jste ji dostal i do tak trapné situace. (Předsedající: Váš čas.) Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec David Kasal, pan ministr Marek Výborný, pan poslanec Milan Brázdil a další. Všechny jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se obrátím také na pana ministra, protože jsem jeden z předkladatelů. A musím vám, pane ministře, říct, nejsem žádný začátečník, jsem tady deset let. Protože to, co jsme se domlouvali s lékaři, je opravdu důležité, ochránit naše děti. A ve chvíli, kdy při garančním výboru zjistíte, že tam je tohleto dáno... Ano, můžete tvrdit, že to bylo v původním komplexním pozměňovacím návrhu, ale toto, já jsem k tomu přistupoval ve chvíli, kdy to byl poslanecký návrh, mě žádná domluva dvou ministrů v té chvíli nezajímá.

A hlavně bych vás chtěl upozornit, jako předkladatel jsem se účastnil jednání, ne určitě všech, ale těch dvacet jednání, která byla, tak jste nebyl ani vy, ani pan ministr Válek, abyste tam tohle sdělil! A chtěl bych vědět, jakým způsobem souvisí řešení psychoaktivních látek s tím, že se nebudou kontrolovat restaurační zařízení. A ten argument - jako omlouvám se. Vy tady řeknete, že to bude zjednodušení. Tak já to řeknu úplně obráceně. Ještě jste to sám ve svém projevu řekl - že se vlastně odstraní kontrola z restauračních zařízení, nebo otevřených zařízení, jak jste řekl. No ale ona teď byla právě v těch všech, která jste potom jmenoval. V restauracích, školách, školkách, v nemocničních zařízeních. Tak je logika, že tedy najednou z jednoho to odstraníme, i když u všeho ostatního to bude? Ještě sám řeknete: ale voda se kontrolovat bude. No tak budeme kontrolovat vodu a nebudeme kontrolovat potraviny? Logika mi tady úplně chybí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan ministr Marek Výborný, připraví se pan poslanec Milan Brázdil. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP