(9.10 hodin)

 

Poslankyně Taťána Malá: Dobré ráno, kolegyně, kolegové. Paní poslankyně Válková dorazí za chvíli, nicméně já využiji toho prostoru. Já jsem měla dnes ráno možnost hovořit s paní kolegyní Richterovou na Českém rozhlasu Plus v rozhovoru na toto téma a chtěla bych se zeptat pana ministra, protože paní kolegyně Richterová konstatovala, že Ministerstvo spravedlnosti vlastní analýzu insolvencí za ty roky, z těch let 2019, a že tuto novelu udělalo na základě konkrétních dat a čísel - pane ministře, prosím, já mám k vám tady dotaz - a že analýza provedená Ministerstvem spravedlnosti existuje. Tak já jsem prosila paní kolegyni Richterovou, jestli by tu analýzu mohla dnes sem na plénum přinést a případně ji dát přečíst panu ministrovi, protože pan ministr sám tady na posledních jednáních říkal, že taková analýza... nebo na ústavně-právním výboru to byli zástupci Ministerstva spravedlnosti, konstatovali, že taková analýza neexistuje. A my jsme o ní dali hlasovat a vlastně nebylo možno ji projednat a promyslet, protože taková analýza prostě neexistuje. Tak já bych chtěla, než přijdou řečníci, kteří tady budou hovořit, jestli by to mohlo být tedy uvedeno na pravou míru, případně abychom toto jednání přerušili, než budeme moct tuto analýzu nastudovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji paní poslankyni. Ještě načtu, že s náhradní kartou číslo 35 bude jednat a hlasovat pan místopředseda Karel Havlíček. A možná teď paní poslankyně Zuzana Ožanová se svou faktickou.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové, kolegové, já navážu na svoji kolegyni. Opravdu, my jsme dostali jedinou analýzu a ta byla od InsolCentra. Nikdo nezpochybňoval údaje, které tam byly. Zástupci ministerstva řekli, že opravdu ta analýza vychází z tvrdých dat od ministerstva. Analýza byla velmi zajímavá, hodně se o tom diskutovalo, ale nikdo to nebral v úvahu. Proto také na ústavně-právním výboru bylo řečeno, že by ministerstvo mělo napřed dobře prozkoumat dopady předchozí novely, což se zjevně nestalo. Pokud někdo tvrdí něco jiného, tak je zajímavé, že to nezaznělo na ústavně-právním výboru.

Navíc si trošku připomeňme, o čem naše novela je. Je o tom, že oddlužení pro všechny bude za tři roky bez ohledu na to, jaká je výše dluhu, podobně, samozřejmě jsou nějaké podmínky. Proč docházelo ke zdržování tohoto zákona? Projednával se velmi dlouho, velmi dlouho se na ústavním výboru přerušovalo jednání. No, všechno bylo proto, protože místo čisté implementace tam došlo k tomu, že se daly jiné věci než pouze implementační.

Vážení kolegové a kolegyně, domnívám se, že by možná bylo vhodnější čisté implementace předpisů Evropské unie dělat zvlášť a lidovou tvořivost dávat potom do jiných zákonů, abychom mohli plnit lhůty, které nám Unie dává. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A nyní s faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Richterová.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji velice i za tu vstřícnost, že se se mnou pan místopředseda vystřídal, abych mohla zareagovat, opravdu jenom velmi stručně. Na co já jsem odkazovala a na co odkazuji, je studie z roku 2023, z listopadu 2023, Ministerstva spravedlnosti. Ta právě podrobně popisuje tu problematiku exekucí a insolvencí a představuje výsledky několika dotazníkových šetření, která se uskutečnila v několika etapách v období od 22. září 2022 do 23. června 2023, má přes 80 stran. Potom další dokument je charakteristika dlužníků po oddlužovací novele, ta je tedy z roku 2020, to je trošku starší. A já tím chci říci, že ministerstvo samozřejmě má čísla, o ta se opírá, a ta novela, kterou předkládáme, je založena také na tomto, ale samozřejmě i na našem politickém přesvědčení, že je prostě správně vzít vážně i to doporučení Evropské unie, a sice že je velice obtížné odlišovat, kdo je osoba podnikající, tedy třeba v našich podmínkách živnostník, OSVČ, versus kdo je osoba fyzická. Bylo by velmi obtížné a opravdu, myslím si, nespravedlivé, jak odlišovat dobu oddlužení pro OSVČ od jiných lidí, a právě proto jsme se shodli i v tom programovém prohlášení vlády na funkčním tříletém oddlužení. Ono ve skutečnosti bude delší, protože tam je doba schvalování, která je průměrně půl roku před schválením té případné insolvence, a potom jsou ještě další dva měsíce na konci na přezkum, takže ono to stejně vychází na více než 3,5 roku. A co se týče toho systému, aby nebyl příliš měkký, tak právě proto jsme v koalici dojednávali řadu pojistek, které jsou zase zaneseny i v těch velkých pozměňovacích návrzích, co jsou načteny.

Já děkuji. Protože mám řídit schůzi, tak už se omlouvám, ale nebudu reagovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosil bych s faktickou poznámkou paní poslankyni Malou.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tak já jsem ráda, že jsme si to tady vysvětlili a že víme, že skutečně tato novela není postavena na relevantních datech, na vyhodnocení insolvencí po novele z roku 2019, řekla jste to tady velmi správně. Jedná se o různá dotazníková šetření a analýzu insolvenčního a exekučního prostředí, nikoliv o analýzu dopadu novely z roku 2019. To si myslím, že je velmi důležité, aby tady padlo. Je také velmi důležité, aby tady znovu padlo to, že žádná z odborných skupin, ať už je to odborná skupina ministra spravedlnosti S 22, ať už je to insolvenční sekce České advokátní komory, ať je to Svaz měst a obcí, ať jsou to zástupci bytových družstev a SVJ, že žádná z těchto odborných skupin s tím nesouhlasí. A je potřeba tady také říct, že podvýbor pro problematiku insolvencí a exekucí přijal usnesení, kterým doporučil pouze implementovat tu evropskou směrnici a následně diskutovat o návrzích na tu úpravu. Takže je potřeba, aby tady tyto faktické věci padly.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času. Ještě je s faktickou přihlášena paní poslankyně Helena Válková. Ještě načtu, že pan poslanec Karel Smetana ruší svou omluvu.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já budu mluvit za chvilku, ale jenom jsem chtěla uvést na správnou míru, jak jste říkala těch 3,5 roku nebo možná více na oddlužení, tak o tom tedy silně pochybuji hlavně po těch seminářích, které proběhly, kde nás naopak upozorňovali insolvenční soudci a další, že pokud by se to přijalo ve vámi navrhovaném znění, tak se může velmi snadno stát, že ten celý systém insolvenčního řízení se zřítí, protože to vůbec nebudou zvládat na straně jedné, a na druhé straně jsou tam ty lhůty jasně stanovené. Čili jako tam přichází naopak v úvahu i penalizace, průtahy. Takže já se ještě k tomu vyjádřím ve svém vystoupení, ale není to úplně tak přesné, jak jste tady říkala, že to bude probíhat 3,5 roku a více, to opravdu ne.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já opět děkuji za dodržení času. Ještě se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Taťána Malá. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Ano, tohle byla ještě věc, na kterou jsem zapomněla reagovat. Paní kolegyně Richterová, já se strašně omlouvám, ale kdybyste skutečně tuto problematiku znala, tak to, co jste tady řekla, byste nikdy říct nemohla. Protože na začátku toho oddlužení, které bude od doby povolení oddlužení do schválení, se bude platit pouze odměna insolvenčnímu správci, to znamená, že to může být třeba i půl roku, a ten věřitel nedostane ani korunu. A já už jsem vás vyzývala v několika našich mediálních výstupech, abyste se opravdu potkala s nějakými advokáty nebo insolvenčními správci a soudci, abyste skutečně o té problematice něco načerpala, protože tyto věci můžete říkat jenom proto, že je skutečně neznáte. Kdybyste je totiž věděla, tak to neřeknete, protože byste se červenala, protože byste lhala. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Patrik Nacher v obecné rozpravě, potom paní poslankyně Helena Válková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, tak jsme tady ve třetím čtení novely insolvenčního zákona. Já bych docela rád slyšel, podobně jako jsem vybízel včera u toho Milostivého léta, názor dalších politických subjektů, jako je STAN, Piráti, ale třeba i pana ministra, který tady ve druhém čtení něco naznačil, že naše pozměňovací návrhy jdou správným směrem, ale stejně je nepodpoříte. Bylo by dobré, aby tady na mikrofon něco zaznělo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP