(11.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Nyní tedy další přihlášený, kterým je pan předseda Babiš. Následuje paní předsedkyně Schillerová.

Poprosím ještě jednou, kolegyně, kolegové, o ztišení. Pokud máte cokoli k řešení, tak se prosím přesuňte do předsálí. Ještě než vám dám slovo, prosím o sečkání. Abychom zachovali důstojnost jednání, tak je nutné, aby kolegové odešli řešit své věci do předsálí. Ještě jednou prosím o ztišení.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci - a hlavně vážení spoluobčané, protože na tomto místě já hlavně vystupuju, abych mluvil na vás. Většina, ještě z pětikoalice tu někdo zůstal, z vlády je tu jeden, dva, dokonce jsou tu vícerý ministři. A já jsem byl kdysi kritizován, že málo chodím do Sněmovny, no a teďka chodím a vystupuji tady, a vystupuji tady rád, protože tady je to místo, kdy, aspoň doufám, vám nebudou skákat do řeči, jak je to obvyklé v některých našich médiích. A stále mám to právo sdělovat lidem témata, která si myslím, že jsou pro ně důležitá. Většinou je to v úterý, dneska je to výjimka, tak se na to těším, že můžu tady sdělit věci, které naši spoluobčané neslyší, protože i ta média nějak pracujou, my jsme si založili takový monitoring o manipulaci a chování jednotlivých moderátorů a je to hlavně teda o veřejnoprávních médiích. Ale tím nechci začít. Chci začít tím, že ano, toto je svoboda slova, svoboda demokracie.

A téma je korespondenční volba. No a to jenom na začátek, co vlastně mi to připomnělo, jak to může fungovat. Protože bezpochyby stoosmička, která ovládá celou naši zemi, všechny instituce, i ty nezávislé, a brutálně se dožaduje svých cílů, tak samozřejmě vidí v korespondenční volbě další jejich podporu a voličské základny. Všeobecně ty výsledky v zahraničí jsou - myslím, že naposledy ve sněmovních volbách měli Piráti 51 %, a další strany pětikoalice. Proč tomu tak je? No protože zkrátka naši krajané čtou některá média. A taky jsem byl překvapen, jak ta největší novinářská žumpa v České republice, Fórum 24, kde paní redaktorka, za odměnu ji vzal pan premiér Fiala do oválu do Bílého domu, no tak to čtou, a potom se nemůžeme divit, no a samozřejmě jsou tam další, že nás nevolí. Nemluvě o tom, že samozřejmě ty volby budou organizovat velvyslanci. No a kdo jmenuje a odvolává velvyslance? No přece náš světový lídr, produkt Blažka a Nejedlého, pan Lipavský. Ten teďka jezdí po světě a setkává se s krajany a už samozřejmě dělá kampaň a přesvědčuje je, jak ta pětikoalice je úžasná.

Já se proto vrátím - potom, co v podstatě pětikoalice a díky i bývalému předsedovi Ústavního soudu změnili možnost koalic z 15 % na 13, tak tady vidí další potenciál voličstva a... Já neznám detail toho zákona, ale pokud... a tady je údajně nějaký druhý zákon, že údajně je tady i tendence najít nějaké naše předky a potom z nich udělat voliče. Jestli je to pravda, nevím. Snad když se otevře schůze, kolegové se k tomu vyjádří. Takže týká se to i prezidenta. Takže příštího prezidenta. Protože nepochybuju o tom, že systém pětikoalice nás tady převálcuje, tak se bude volit korespondenční volbou.

A jak to může probíhat. Tak vám teďka nastíním, jak to proběhlo za nás, nebo za mě, pokud můžu být osobní, protože samozřejmě ta média o tom nepíšou, Tak zkuste si vzpomenout, jak to bylo, jak někteří zaměstnavatelé nabízeli, nebo možná vyhrožovali svým zaměstnancům, že pokud nepřinesou volební lístek Babiše, aby ho mohli skartovat, tak bude zle. V hospodách proti lístku pro Babiše dávali paňáky. Děti, teda starší děti, vyhrožovaly svým rodičům, že když budou volit tohohle Babiše, tak - jsou to extrémy - neuvidí vnučku, nebo dám ti peníze, jdi na dovolenou. A zkrátka tak to bylo. To samozřejmě víme, jak to všechno proběhlo, ta skvělá kampaň, kde nás téměř ušlapali, kde nám vlastně zničili auta našich kolegů, vyhrožovali dětem a tak dále. Ale o tom nechci mluvit.

Chci mluvit o tom, že v podstatě tady u této volby se stane úplně stejná věc, že tam ten člověk, který má volit - a mimochodem Slováci, kteří byli kritizováni, jak tam byla hrozná kampaň, no tak tam kampaň hrozná nebyla. Ta naše kampaň tady, co předvedli příznivci pětikoalice, byla podstatně horší. A v Jablonci, tam skutečně nám šlo úplně o život, nemluvím o těch anonymech a tak dále. Ale já si nechci stěžovat, já jsem rád, že to tak dopadlo, myslím, že všichni si to užívají, a já taky. Takže jenom chci říct, že ta korespondenční volba, kde teda naši krajané, a když na Slovensku musí občan, tam ani nemůže volit někde na velvyslanectví, ale musí fyzicky volit na území Slovenské republiky, tak tady samozřejmě to bude tak, že není tam garance, že to bude svobodná volba.

Takže tolik k tomu, k té korespondenční volbě. Je to další krok po tom, co vlastně byl zaveden tady ten systém takzvaných dvoukoalic, ale je jich vlastně pět, že nerespektují vůbec nic. Nerespektuje to ani veřejnoprávní televize česká, která zase určitě do nějakých debat, kde já teda nechodím a ani nebudu chodit, zase pozve určitě pět zástupců místo toho, aby tam byli jenom dva. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP