(21.10 hodin)
(pokračuje Lubomír Brož)

A za posledním bodem je integrita volebního systému, protože korespondenční hlasování klade značné výzvy k integritě voleb. Historie ukázala, že bez dostatečných kontrolních mechanismů může dojít k manipulaci s hlasováním jinými lístky, padělání podpisů, a dokonce k odcizení hlasů. Ve Spojených státech amerických při volbách v roce 2020 se objevily obavy z podvodů a zneužívání korespondenčních hlasů, což vyvolalo rozsáhlé debaty a právní spory ohledně výsledků voleb. Ovšem stejně tak ve Spojeném království vedly problémy s korespondenčními volbami, jako byly masivní podvody ve volbách v Birminghamu v roce 2004, ke ztrátě veřejnosti v důvěru ve veřejné volby. To je něco, co bychom určitě neměli u nás dopustit, a byl to důsledek nedostatečné regulace a kontroly procesu.

Já bych na základě výše uvedeného, to, co jsem říkal, a jsou to opravdu právnicko-legislativní záležitosti, možná právě proto ten návrh je daný jako poslanecký, ne jako vládní, protože kdyby přišly všechny ty připomínky v průběhu procesu, tak byste je určitě vyřizovali dalších deset let a troufám si tvrdit, že Legislativní rada vlády by určitě minimálně zvedla mnohokrát ukazováček výstražně, ne-li, že by mnoho věcí nedoporučila. Na základě toho všeho, protože si myslím, že tenhleten návrh je šitý opravdu horkou jehlou, tak si dovoluji navrhnout procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do 8. 4. 2025.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zagonguji pro kolegy, ano. A už vidím přihlášky s protinávrhy. Tak pánové, prosím, tak jak jste se hlásili.

 

Poslanec Michal Zuna: Tak já děkuji za slovo, paní předsedající. Já si dovolím dát protinávrh k tomuto návrhu. Tak se nám z toho opět začíná stávat folklor, že po každém druhém vystupujícím padá procedurální návrh. I přesto tu lhůtu považuji za velmi dlouhou a můj protinávrh je na přerušení do 21.20.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Tak prosím další protinávrh.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, jelikož pokročil čas a neustále zde padají procedurální návrhy, tak si myslím, že to není zapotřebí. Hlasovali jsme to několikrát, ale budiž, dávám protinávrh na procedurální návrh, a to přerušení do 21.38. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s protinávrhem. Prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych dala protinávrh na přerušení jednání do 21.37 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře. Děkuji. Ano, pan Bělobrádek ještě s protinávrhem. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil navrhnout, abychom přerušili tuto schůzi do 21.14. Děkuji. Dávám protinávrh k původnímu návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak to už bude asi nehlasovatelné. Ano, další protinávrh. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegové, kolegyně, já si dovolím přednést svůj protinávrh. A protože jsem starší člověk, tak si dovolím trošku, abychom si oddychli, a navrhuji 22.00.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: 22.00. Vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila. Ano, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Já bych dal protinávrh na přerušení tohoto tisku do 31. 12. 2025. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak, děkuji. Ano, s náhradní kartou 34 hlasuje paní poslankyně Urbanová.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o posledním podaném protinávrhu - do 31. 12. 2025.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, přihlášeno 131 poslankyň a poslanců, pro 61, proti 66. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní máme návrh na přerušení do 22.00.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 17, přihlášeno 133 poslankyň a poslanců, pro 17, proti 105. Návrh nebyl přijat.

 

Návrh pana poslance Bělobrádka je nehlasovatelný, takže budeme hlasovat další protinávrh - do 21.37.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 18, přihlášeno 137 poslankyň a poslanců, pro 5, proti 121. Návrh nebyl přijat.

 

Další návrh je do 21.38.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 19, přihlášeno 137 poslankyň a poslanců, pro 4, proti 121. Návrh nebyl přijat.

 

Další protinávrh - do 21.20.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 20, přihlášeno 138 poslankyň a poslanců, pro 4, proti 120. Návrh nebyl přijat.

 

A první návrh, který padl od pana poslance Brože, přerušit do 8. 4. 2025.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 21, přihlášeno 139 poslankyň a poslanců, pro 64, proti 68. Návrh nebyl přijat.

 

Vracíme se opět do rozpravy. A nyní je na řadě pan poslanec Koten. (Poslanec Koten přichází k řečnickému pultíku. Hluk v jednacím sále, někteří poslanci odcházejí ze sálu.) Pane poslanče, opět poprosím chvilku o strpení, než kolegové, kteří chtějí opustit sál, tak učiní. (Vyčkává se na snížení hluku.) Kolegyně, kolegové, prosím, abyste své rozhovory přesunuli do předsálí, jinak nemůžeme pokračovat. Děkuji.

A máte slovo, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Tak děkuji moc. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, tady to je takové jako ty vlny na těch koncertech. Napřed tady takhle jako je ta vlna, že ti poslanci honem přiběhnou hlasovat, a pak se to tady zase celé vylidní, když je ta korespondenční volba. My jsme se tady sešli k té vaší korespondenční volbě, kterou se tady snažíte za každou cenu protlačit, a je v podstatě úplně jedno, jestli je výborový týden, nebo jestli je jakýkoliv jiný týden. A jestli je sněmovna, tak vy to dáte zrovna na výborový týden, aby nemohly jednat ani výbory. Tak moc vám na tom záleží.***




Přihlásit/registrovat se do ISP