(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Píši si 12.00. Teď nevím, kdo z vás byl první, ale třeba tady pan poslanec, prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji panu kolegovi, že mi dal přednost. Je to gentleman, jsem starší člověk. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegové, kolegyně, já zde nechci obstruovat a nechci to velmi dlouho prodlužovat, proto navrhuji přerušení tohoto bodu do času 12.05 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: 12.05, píši si. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jelikož jsem byl rád, že se konečně dostalo i na nás řadové poslance, myslím si, že by to bylo škoda teď v tuto chvíli nějakým způsobem přerušovat, ale dobře, abychom dorazili všichni do svých lavic ze svých kanceláří, tak bych vás tedy poprosil - dávám protinávrh na procedurální návrh a to na přerušení tohoto bodu do 12.22. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: 12.22 si píši. Prosím.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Já si také dovolím dát protinávrh k procedurálnímu návrhu, který zde zazněl, a to na přerušení tohoto bodu do 12.03 hodin.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, 12.03. Ano, ještě.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Věřím, že od těch devíti hodin mají někteří toho, co jsme tady slyšeli, dost. Já toho mám také dost, takže bych si dal obědovou pauzu do 13 hodin.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže do 13 hodin. Můžeme se pustit do hlasování. Ano, prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo. Já mám protinávrh a má to specifické datum - do 10. března 2025.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Do 10. 3. 2025. Děkuji, teď už je to vše. Zahajuji hlasování. Nejdříve tedy jedeme zezadu, čili do 10. 3. 2025. Beru to tak, jak to šlo postupně zezadu. Vidím, že je zájem o odhlášení, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili. Můžeme se pustit do hlasování.

 

Nejdříve odložit do 10. 3. 2025.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 58, přihlášeno bylo 128, pro 52, proti 71. Zamítnuto.

 

Dále budeme hlasovat dnes do 13.00.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? (Námitka poslankyně Schillerové.)

Ukončuji toto hlasování. Prohlašuji ho za zmatečné a poprosím o...

 

Poslankyně Alena Schillerová: Jestli by mohl pan poslanec - Kuchař to byl, doufám, že jsem se nespletla - specifikovat svůj návrh. Protože on si bral pauzu, jak my jsme to zavnímali. On neměl žádný protinávrh.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance Kuchaře, aby specifikoval, o co se jedná.

 

Poslanec Jan Kuchař: Upravím svůj protinávrh. Já jsem mluvil o své obědové pauze, nikoliv o vaší, a to přerušení bylo do 13 hodin. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Takže budeme hlasovat nyní o obědové pauze pana poslance Kuchaře do 13 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 60, přihlášeno 130, pro 21, proti 95. Pan poslanec Kuchař nepůjde na oběd.

 

Máme další hlasování a to je do 12.03.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 61, přihlášeno bylo 130, pro 3, proti 112. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat do 12.22.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 62, přihlášeno bylo 130, pro 3, proti 116. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat do 12.05.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 63, přihlášeno bylo 130, pro 1, proti 117. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat o přerušení do 12 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 64, přihlášeno bylo 130, pro 3, proti 113. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat návrh pana poslance Ryby - to byl ten první - přerušit do konce volebního období.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 65, přihlášeno bylo 130, pro 55, proti 68. Zamítnuto.

 

Můžeme tedy pokračovat dále. Další z řádně přihlášených je pan poslanec Jiří Kobza. Poprosím ho o jeho příspěvek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, pane ministře, dovolte mi vystoupit na této mimořádné schůzi k vládnímu návrhu na zavedení korespondenčního hlasování do naší volební legislativy, konkrétně do systému voleb do Poslanecké sněmovny, prezidenta republiky a českých zástupců v Evropském parlamentu.

Průzkumy veřejného mínění opakovaně ukazují vysokou narůstající nespokojenost veřejnosti s vládnutím Fialovy pětikoalice a potvrzují docela významnou převahu opozice nad vládní koalicí, co se týče volebních preferencí. Vládní koalice oprávněně ztrácí víru ve svoji vlastní schopnost získat vyšší přízeň domácích českých voličů, protože není ochotna ani schopna změnit svoji neúspěšnou politiku, která naši zemi přivedla k největšímu pádu životní úrovně v Evropě, k rekordní inflaci, k absurdním a nesmyslně vysokým cenám energií a k dlouhotrvající hospodářské recesi. Proto se vládní politici domnívají, že by je u moci snad mohli udržet krajané v zahraničí, respektive jejich identity, kteří zde dlouhodobě vůbec nežijí a nemají jednak negativní zkušenosti s jejich vládnutím a jeho dopady a vycházejí pouze z kusých informací hlavních českých médií, které zdaleka nejsou nestranná, a z vládní ideologické propagandy. Proto je hlavním smyslem předložené novely volebního zákona, který chce pětikoalice na sílu protlačit Sněmovnou a riskovat ústavní stížnost, jejíž projednávání a jejíž výsledek mohou vážně narušit integritu a legitimitu voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP