(12.30 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Námitka proti postupu předsedající. A čistě věcně, ta obecná rozprava ve druhém čtení slouží k tomu, abyste odůvodnili svoje pozměňovací návrhy, které předložíte v podrobné rozpravě. Je to novum, všichni víme, že se to za třicet let nestalo, to, co teď Marek Benda navrhl, ale myslím si, že to koliduje s těmi principy, na kterých stojí druhé čtení. Co se stane s těmi, na které nepřijde řada? Já tam svítím teď na tabuli. Já tedy bych měl podle toho, tak předpokládá jednací řád, že od toho je obecná rozprava ve druhém čtení, to mi nikdo nemůžete rozporovat, Já bych měl odůvodnit, já tam mám dva pozměňovací návrhy a na mě třeba nevyjde řada.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, pokud podáváte námitku, tak -

 

Poslanec Radek Vondráček: Já ji odůvodním. Já nemám jinak přednostní právo, já to říkám opravdu věcně. Neděláme dobře pro tu Sněmovnu. Děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zazněla námitka proti postupu předsedající. To znamená, budeme nejdříve hlasovat o této námitce, kterou přednesl pan poslanec Vondráček.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Eviduji zájem o odhlášení. Prohlašuji tedy toto hlasování za zmatečné. Všechny vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Jakmile se počet přihlášených ustálí, budeme hlasovat o námitce, která tady zazněla proti mému postupu, jakkoliv jsem ještě ani nedořekla, co budu navrhovat hlasovat. Nicméně počet přihlášených se už ustálil.

 

Zahajuji hlasování o této námitce. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 73 je přihlášeno 144 přítomných, pro 62, proti 80. Návrh byl zamítnut, námitka byla zamítnuta.

 

Nyní tedy procedurální návrh, který přednesl pan předseda Benda. Ten navrhuje, abychom stanovili hlasování o podaném návrhu, tedy návrhu na vrácení zákona garančnímu výboru k novému projednání podle § 93 odst. 2 jednacího řádu u sněmovního tisku 596, tedy návrhu poslanců Víta Rakušana a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o správě voleb a některé další zákony, aby proběhlo dnes v 18 hodin.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 74 je přihlášeno 146 přítomných, pro 79, proti 66. Návrh byl přijat. Já konstatuji, že budeme hlasovat o podaném návrhu na vrácení zákona garančnímu výboru dnes v 18 hodin.

 

Nyní tedy pokračujeme v rozpravě. Přihlášen ještě s faktickou poznámkou je pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, ještě bych chtěl podat jeden procedurální návrh jménem koaličních klubů, a to aby se dnes pokračovalo v jednání i hlasování i po 19. a 21. hodině, abychom se náhodou nedostali do situace, kdy bude ukončena obecná rozprava a přejdeme do podrobné rozpravy a byla by zase nějakým způsobem obstruována.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, další procedurální návrh. Paní předsedkyně, vnímám vaši přihlášku, nicméně nyní budeme hlasovat, protože procedurální návrhy se hlasují bezprostředně.

 

Zahajuji tedy hlasování o procedurálním návrhu, že budeme jednat a meritorně hlasovat dnes po 19. i 21. hodině. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 75 je přihlášeno 145 přítomných, pro 80, proti 65. Tento návrh byl také přijat. Konstatuji, že budeme dnes jednat i hlasovat po 19., případně i 21. hodině.

 

Nyní vystoupí s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju za slovo, paní předsedkyně. Nová doba. Nová doba. První čtení - poprvé za 35 let v novodobé historii bylo u tohoto tisku dáno pevné hlasování. Ve druhém čtení zase tady dáno pevné hlasování kličkou, ale protože je tady riziko, že by se nestihli v podrobné rozpravě přihlásit, tak se tady prodlužuje. Je to něco nebývalého, ale řekněme si pravdu. Chcete jít na hokej. To je celá ta pravda. Chcete jít na hokej. Svolali jste si mimořádnou schůzi, a to je pro vás důležitější.

Já se v tuto chvíli musím poradit se svými kolegy. Beru půl hodiny na poradu klubu hnutí ANO a musíme se poradit, jak dál. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, konstatuji, že paní předsedkyně klubu hnutí ANO si bere přestávku v délce 30 minut, to znamená, že se sejdeme zpátky ve 13.05 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 12.35 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP