(15.40 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

Kdyby vám šlo o nějaké zlepšování, prohlubování demokracie, tak proč se například tak vehementně bráníte referendu? Není ryzejší projev demokracie než ta demokracie přímá a právě to referendum. Tady najednou berete zpátečku. Prostě vy s tím pojmem demokracie, já mám prostě pocit, že vy byste v rámci demokracie byli schopni obhajovat i vraždu, pokud by byla provedena správně a podle vás podle těch správných pohnutek.

Spousta argumentů tady padla. Když se koukneme, my skutečně máme ten volební zákon provázaný s Ústavou České republiky a ten článek 18 hovoří jasně. Několikrát to tady bylo zmíněno - tajnost, přímost, rovnost, všeobecnost a tak dále. A tam několik těch principů tou korespondenční volbou bude popřeno. Já si pamatuji na tu zběsilou, hroznou kampaň "přesvědč dědka, bábu". Takovým způsobem, jak to máte vy nastavené, že prostě stačí někomu dát plnou moc, může odvolit někdo jiný, tak vy ve své podstatě už takovou kampaň dělat nemusíte, protože už ten dědek a bába, jak tam tenkrát bylo řečeno v těch spotech, vy je ani nebudete potřebovat fyzicky někam dotáhnout, vám prostě stačí, když ho necháte někam podepsat, a vesele si jedeme. Tak je to i jednoznačné, tam už ty různé politické neziskovky, ty už se na to úplně třesou. To je vlastně tvrdý byznys a většina těch politických neziskovek má různé odnože, které pracují v sociálních službách, pracují se seniory, v exekučních řízeních, pracují s bezdomovci a to je ta nejzranitelnější skupina, která skutečně, když to teď jakoby přeženu, oni vám to podepíší i za rohlík, protože co si budeme povídat, když otevřeme tu pověstnou Pandořinu skříňku, tak pak si začneme říkat no jo, ale korespondenční volba je pouze pro ty ze zahraničí. A to je diskriminace našich voličů, takže vlastně i tady u nás to tak můžeme udělat. A svobodné demokratické volby, tak jak je známe, ten promyšlený systém, jaký máme, ten systém, který je kontrolovatelný bez jakýchkoli pochyb, kdy v těch volebních komisích všechny politické strany mohou mít zastoupení, je tam ta zpětná kontrola, je tam ta zpětná dohledatelnost, je tam zachovaná ta anonymita, to všechno ty korespondenční volby prostě vesele spláchnou. A opravdu skutečně ten váš nápad, kdy stačí jenom čestné prohlášení, že se někdo cítí být Čechem, to, že ten zákon vůbec nijak nepočítá s tím, a ani to není možné, že když si někdo napíše, že bydlí tamhle v Jihoafrické republice, a když my budeme mít nějakou pochybnost, tak že se obrátíme na Jihoafrickou republiku, a vy si myslíte, že ti jejich úředníci řeknou jo, super, jdeme zkontrolovat tamhle nějakého našeho občana, který bydlí tamhle někde v buši, jestli tam skutečně bydlí - vždyť je to úplný výsměch! Za mě je to jednoznačně konec těch uvěřitelných, prověřených demokratických voleb, kterým většina obyvatel až na nějaké konspirační teoretiky skutečně věří. Vy děláte všechno pro to, že i ta jedna z posledních kapek těch skutečně demokratických systémů bude zpochybňována, bude napadána, a je to cesta do pekel. Ale jak se říká, že tonoucí se stébla chytá, myslím si, že tohle je vám úplně jedno. Vy si prostě jdete za svým, tvrdě, je to chladný kalkul, a i kdybychom tady řekli tisíc logických argumentů, proč je to špatně už jenom z principu, vy si najdete tisíc a jednu výmluvu jak děti v první třídě na základní škole, že vy jste vlastně ti nejlepší a že všechno je v naprostém pořádku.

To znamená, opět apeluji, přestaňme si zahrávat s těmi posledními zbytky demokratických principů, které jsou tu osvědčené a které fungují. Nepouštějme se na ten tenký led, protože se může stát, že se na tom tenkém ledu nakonec potopíme a utopíme úplně všichni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Jako další vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant, připraví se pan poslanec Martin Kukla. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, se zavedením korespondenční volby nesouhlasím a mám za to, že volební systém tak, jak je tu nastaven nyní, funguje dobře, transparentně a v souladu s Ústavou České republiky. V případě korespondenčního hlasování se objevuje obrovská spousta problematických situací a scénářů, které zásadně kvalitu výkonu volebního práva ohrožují. Je zde flagrantně ohrožen princip tajnosti, protože tajnost voleb nespočívá jen v tom, že členové volební komise neuvidí, koho jsem volil. Tajnost voleb podle mě spočívá i v tom, že nikdo jiný, například rodinní příslušníci nebo známí, zkrátka nikdo neví a nemůže bez mé svobodné vůle vědět, koho jsem volil. Sebelepší systém také nedokáže zaručit, že při korespondenčním hlasování nebude možné konkrétního člověka spojit s daným hlasem. Z toho by sice v demokratické společnosti neměly pro hlasujícího plynout žádné důsledky, ale když pozoruji vývoj ve společnosti, říkám si, co by se asi stalo, kdyby se podařilo u některého voliče spojit jeho hlas se stranou, která třeba není v médiích úplně populární. U korespondenční volby se může stát, že si zjistí to, jak kdo hlasoval, a to i proti vůli daného voliče.

Pětikoalice má pocit, že korespondenční volba je strašně důležitá pro lidi a já si myslím, že to jen dokresluje to, že pětikoalice žije ve své bublině. Lidi ale dnes a denně řeší úplně jiné věci a mají úplně jiné potřeby. Často slýchám, že se opozice snaží Sněmovnu blokovat, ale je to právě opak. To pětikoalice blokuje Sněmovnu nápady, jako je tento. Proč neřešíme důležitá témata?

Jeden z důležitých principů korespondenční volby, který můžeme porušit, je princip přímosti voleb. Korespondenční hlasování doslova otevírá prostor pro to, aby jeden člen rodiny odeslal hlasy za všechny, protože je přesvědčen o tom, že ten či onen volil dle jeho názoru špatně. Je v pořádku spolu nesouhlasit a ostatně i zde samozřejmě všichni známe někoho, s kým politicky nesouhlasíme, ale ctíme jeho právo, aby volil, koho chce. Jak jsem již řekl, při korespondenčním způsobu hlasování můžeme ovlivnit situaci, kdy některému voliči bude z výše popsaných důvodů jeho právo upřeno a zásadně ovlivněno. Důležité je také připomenout, že českým občanům žijícím v zahraničí toto právo upřeno není a mají právo volit už nyní. Mají právo volit z ciziny na velvyslanectvích nebo ambasádách a konzulátech. Tento proces možná pro někoho je trošku komplikovaný a složitější, ale volby také nejsou každý den, a tak si myslím, že to není taková těžkost, kterou by nemohli jednou za čas podstoupit.

Nejen z těchto důvodů jsem jednoznačně proti zavedení korespondenční volby a tento návrh nepodpořím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu poslanci. Jako další vystoupí pan poslanec Martin Kukla, připravit se může pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, původně jsem už ani nechtěl vystupovat, ale myslím si, že to lidem, ne vám, ale lidem venku, dlužím, protože jsem teď byl zhruba čtrnáct dní u petičního stánku, potkával jsem se s lidmi a přesně vím, co si myslí o korespondenční volbě. Jsou to i lidé, kteří řeknou, že ANO nevolí, ale když jsem jim řekl, že tady máme petici proti zavedení eura, proti korespondenční volbě, tak mi to většina z nich ráda podepsala.***




Přihlásit/registrovat se do ISP