(11.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Tak můžeme se pustit do hlasování. Jenom opakuji, že budeme v tuto chvíli hlasovat návrh na opakování druhého čtení.

Zahajuji hlasování, táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 37, přihlášeno 139, pro bylo 138, proti nebyl nikdo. Přijato.

 

Čímž tedy tento bod ukončuji s konstatováním...

Ano, pan předseda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, myslím, že na základě všeobecné dohody bych si dovolil navrhnout, abychom teď zkonstatovali, že nastala mimořádná situace a že zařadíme tento bod ve druhém čtení, abychom mohli přednést pozměňovací návrhy, které byly připraveny, a tím pádem v něm volně pokračovat. Myslím, že je takováhle dohoda napříč Poslaneckou sněmovnou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Teď jsem nerozuměl. Co z toho vyplývá?

 

Poslanec Marek Benda: Vyplývá z toho, že se musí hlasovat o dvou hlasováních. První, že nastaly mimořádné okolnosti, a Sněmovna se může usnést, že zařazuje mimo program té ranní půlhodiny nový bod. A dále, že zařazujeme nový bod, druhé čtení návrhu zákona o utajených skutečnostech, teď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nyní - takže první budeme hlasovat, že nastaly mimořádné okolnosti, a poté zařazení tohoto bodu.

 

Já tedy v tuto chvíli nechám hlasovat o tom, že nastaly mimořádné okolnosti, přesně tak, jak nás informoval pan předseda Benda.

Zahajuji hlasování, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 38, přihlášeno 145, pro bylo 137, proti 1. Přijato.

 

A nyní tedy budeme hlasovat o zařazení nového bodu, jak nás o tom informoval pan předseda Benda. Tak ještě drobná změna.

 

Poslanec Marek Benda: Má pravdu, pan tajemník. Dvě hlasování. První je zařazení nového bodu, druhé čtení, a druhé hlasování je zařazení na teď hned.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže zařazení nového bodu do druhého čtení - druhé čtení, a poté? Ano, zařazení na nyní.

 

Takže budeme nejdříve hlasovat zařazení nového bodu - druhého čtení.

Zahajuji hlasování, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 39, přihlášeno 146, pro bylo 142, proti nikdo. Přijato.

 

A nyní, že tento bod v tomto druhém čtení budeme projednávat nyní.

Takže zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 40, přihlášeno 146, pro bylo 138, proti byl jeden. Přijato.

 

Konstatuji tedy, že se vracíme opět k tomuto bodu. Jsme u vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk 519 a jsme ve druhém čtení. Jenom konstatuji, že jsme dnes na 103. schůzi souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona.

A já se táži pana předsedy vlády Fialy, jestli chce vystoupit v úvodu tohoto druhého čtení? Nikoliv.

Nyní tedy poprosím zpravodaje výboru pro bezpečnost, pana poslance Martina Majora, který se chce ujmout slova. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Major: Milé kolegyně, vážení kolegové, jenom zopakuji, co teď budeme projednávat. Druhé čtení je z toho důvodu, abychom do novely návrhu tohoto zákona mohli zařadit kompromisní společný pozměňovací návrh, který navrhují čtyři poslanci, pan předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček, Martin Major, Robert Králíček a Petr Letocha. V systému jej naleznete pod číslem 4384.

Pokud jej zkrátím, navážu na to, co jsem říkal v předchozím svém vystoupení, kdy se mění v § 58 v odst. 2 seznam osob, které jsou oprávněny se seznamovat s utajovanou informací cizí moci, a rozšiřujeme toto portfolio o poslance a senátory Parlamentu České republiky s tím cílem, aby tyto osoby se mohly operativně seznamovat s utajovanými informacemi cizí moci, a to s ohledem na stávající aktuální mezinárodněpolitickou situaci a rovněž i s ohledem na poznatky z aplikační praxe. Samozřejmě to pouze za podmínek, které jsou stanoveny v § 58 odst. 2 tohoto zákona, že poslanec nebo senátor nezbytně potřebuje přístup ke konkrétní utajované informaci cizí moci v rozsahu nezbytném pro výkon své funkce, takzvané need-to-know.

K tomuto pozměňovacímu návrhu se následně přihlásím v podrobné rozpravě a stejně tak se přihlásím k dalším dvěma pozměňujícím návrhům. Jeden je uveden pod číslem 4003 a týká se účinnosti tohoto zákona, kdy s ohledem na účinnost schválenou ve vládním návrhu vládou České republiky a dosavadnímu průběhu legislativních prací je nutno změnit navrženou účinnost návrhu novely zákona, a to na 1. července roku 2026, a konečně pozměňovací návrh, který naleznete pod číslem 4019, a jedná se o legislativně technické úpravy v čl. 1. Dosavadní bod zní: "95. § 39 odst. 2 větě první se za slova ,odpovědná osoba orgánu státu‘ vkládají slova ,právnické osoby podle § 60b‘." Za druhé, v čl. 1 se za dosavadní bod 104 vkládá nový bod 104a, který zní: "V § 45 odst. 3, § 52 odst. 2 písm. b) a v § 53 písm. f) a e) za slova ,orgánu státu‘ vkládají slova ,právnické osoby podle § 60b‘." A konečně za třetí, v čl. 1 dosavadní bod 149 zní: "V § 57 odst. 12 se slova ,která není podnikatelem‘ zrušují". Jedná se o technické úpravy, které řeší duplicitu novelizačních bodů, případně reagují na duplicitní výskyt týchž slov novelizovaného zákona.

Co se týká podstaty toho vládního návrhu zákona, se nic po obsahové stránce nemění. Děkuji vám pěkně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a tímto tedy otevírám obecnou rozpravu, do které nevidím nikoho, kdo by se přihlásil, tak tím končím obecnou rozpravu.

Máte, pane premiére, zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Pan zpravodaj? Nikoliv.

Tímto tedy zahajuji podrobnou rozpravu - ano, do které se hlásí pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Martin Major: Jak jsem řekl před chvílí v úvodním slově, přihlašuji se ke třem pozměňovacím návrhům, první pod číslem 4003, druhý 4019 a třetí pod číslem 4384, a to je ten společný pozměňovací návrh Pavla Žáčka, Martina Majora, Roberta Králíčka a Petra Letochy. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP