(13.20 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Myslím si, že ta změna, která by byla promítnuta v ustanovení § 13f v odst. 7, která by zněla: "Pacientskou organizací může být rovněž ústav či obecně prospěšná společnost, jejíž hlavní činnost spočívá v pomoci pacientům a ochraně jejich práv a zájmů a kde pacienti, osoby jim blízké nebo jejich zástupci podle občanského zákoníku mají prokazatelně zásadní vliv na činnost takového ústavu nebo obecně prospěšné společnosti" namísto rozhodujícího nařízení, tak že by v tomto směru neznamenala změnu koncepce, umožnila by, aby i nadále tyto organizace působily, a neznamenala by nějakou eskalaci presumpce viny, eskalaci podivných podvodných subjektů, které se teď budou zapisovat, jenom aby získávaly dotace. Za mě jako za bývalou zmocněnkyni vlády pro lidská práva, pro ochranu lidských práv, která měla tuto oblast na starosti, jsem přesvědčena, že by k tomu nedošlo. Škoda že tady není Klára Šimáčková Laurenčíková, která by to zřejmě také potvrdila, ale nemůžu za ni hovořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám zde faktickou poznámku pana poslance Maška. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Já bych chtěl ve své faktické zareagovat na kolegyni Mádlovou a dovolím si podpořit její pozměňovací návrh 4173. Ono jde o velmi důležitou věc a jde o nahlížení do zdravotnické dokumentace, kde Ivana Mádlová ve svém pozměňovacím návrhu navrhuje se ponechat oprávnění výlučně pracovníkům poskytovatele a osobám v obdobném postavení k poskytovateli, jsou-li osobami se způsobilostí k výkonu zdravotnického povolání. Já o tom nebudu víc mluvit, jenom řeknu, že tím trošičku jináč prolamujeme lékařské tajemství. Že je to dobře míněné v tom zákoně, ale je to předčasné a je prostor o tom mluvit a lépe to vydefinovat, pokud nechcete, aby se vašimi důvěrnými zdravotnickými daty zabývali nezdravotníci. Ta hrozba tam prostě je. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Zeptám se, zda se ještě někdo do rozpravy hlásí z místa? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova pana ministra, pana zpravodaje? Není tomu tak.

Budu gongovat už pro kolegy, protože přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Takže než přistoupíme k přečtení usnesení výboru pro zdravotnictví, který byl určen jako garanční výbor, tak bych jenom popsal, že návrh zákona byl poslancům poslán dne 18. 8. 2023, pak proběhlo čtení 26. 12. 2023 a druhé čtení 9. 4. 2024.

A teď mi dovolte, abych načetl usnesení výboru pro zdravotnictví z 35. schůze ze dne 24. dubna 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zákon o zdravotnických službách, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 512, garanční výbor.

"Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jako garanční výbor po projednání návrhu zákona ve druhém čtení

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR hlasovat ve třetím čtení o pozměňovacích návrzích podaných k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zákon o zdravotních službách, ve znění pozdějších přepisů, sněmovní tisk 512, v následujícím pořadí: návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán,

1. návrh legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení, budou-li v rozpravě ve třetím čtení předneseny,

2. aby hlasoval pozměňovací návrhy pod písm. A,

3. pod písm. B,

4. C,

5. D,

6. E1 až E4 a E5 písm. c),

7. E5 s výjimkou E5 písm. c),

8. hlasovat o návrhu zákona jako celku."

Já pak s dovolením vždycky u každého jenom asi jednou větou řeknu, o čem ten pozměňovací je. A samozřejmě

"II. zaujímá následující stanoviska k jednotlivým pozměňovacím návrhům:

návrh A - bez stanoviska,

návrh B - doporučující,

návrh C - bez stanoviska,

návrh D - doporučující,

E1 až E4 a E5 písm. c) - doporučující, E5 s výjimkou E5 písm. c) doporučující;

III. zmocňuje zpravodaje výboru poslance profesora Julia Špičáka" - ten tady není, takže předpokládám, že vlastně došlo ke změně zpravodaje - "aby ve spolupráci s navrhovatelem a Legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny" - to by mělo být se mnou - "Parlamentu ČR popřípadě navrhl i další nezbytné úpravy podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny;

IV. pověřuje zpravodaje výboru" - tady byl pověřený poslanec prof. JUDR. Špičák, došlo ke změně, takže předpokládám, že to mohu udělat já - "aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve třetím čtení návrh zákona přednášel stanoviska výboru" - takže to budu přednášet já po změně zpravodaje;

"V. pověřuje předsedkyni výboru, paní doktorku Zdenku Němečkovou Crkvenjaš, aby předložila toto usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR."

To bylo usnesení výboru pro zdravotnictví z 35. schůze ze dne 24. dubna 2024 a já jsem připravený postupně přednášet tu proceduru. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se, zda má někdo protinávrh k proceduře? Pokud tomu tak není, můžeme tedy zůstat u té přednesené.

Vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami.

Požádám pana zpravodaje, aby nás provedl hlasováním. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Takže děkuji ještě jednou za slovo. Jestli jsem byl pozorným posluchačem, podle mě návrh legislativně technických úprav tady nezazněl, takže to nemusíme hlasovat.

Dostaneme se k bodu 2, což znamená, že bychom hlasovali pozměňovací návrh pod písm. A paní kolegyně Mádlové. Jedná se o nahlížení do zdravotnické dokumentace. Návrh A byl na výboru bez stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko navrhovatele? (Není zapnutý mikrofon.) Ještě jednou - ještě prosím zapnout mikrofon. Ano? (Ministr: Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 42, přihlášeno 161 poslankyň a poslanců, pro 74, proti 38. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Kamal Farhan: Jsme u bodu 3. Je to pozměňovací návrh pod písm. B paní poslankyně Michaely Šebelové a ve stručnosti, týká se zřízení informačního systému veřejné správy s názvem Systém administrace. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 43, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 71. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Kamal Farhan: Dostáváme se k bodu číslo 4. Je to pozměňovací návrh C paní Zdenky Němečkové Crkvenjaš. Jedná se o pacientské organizace.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru?

 

Poslanec Kamal Farhan: Je to návrh C - bez stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Bez stanoviska. Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 44, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 89, proti 74. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

A kontrola hlasování, prosím chviličku... Tak není tomu tak, můžeme pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP