(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pokud se tedy již nikdo nehlásí, rozpravu končím. Pan místopředseda Havlíček na mikrofon potvrdil, že nenavrhuje žádné usnesení.

Takže můžeme přejít k další interpelaci, a tou je odpověď pana premiéra Fialy na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci institutu paušální daně. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 503. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 18. dubna 2024 a dnes dopoledne, do přítomnosti předsedy vlády. Pokračujeme tedy v přerušené rozpravě a paní předsedkyně Schillerová žádá o slovo. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já bych měla samozřejmě od té doby, co jsem podávala tuto interpelaci, mnoho jiných a zásadnějších otázek, než je tato, ale stejně si myslím, když už byla podána, vy jste mi odpověděl, tak pojďme si to tady vyříkat. Interpelovala jsem, jenom pro kolegy, 6. 6. 2023, odpověď jsem obdržela 4. 7. 2023 a teď máme květen 2024.

Já jsem se tehdy ptala na určitou nelogičnost legislativního řešení u paušální daně. Odkazuji se na text té interpelace, kterou nebudu znovu číst, která spočívala zjednodušeně v tom, že osoby samostatně výdělečně činné, které jsou v režimu paušální daně, pokud v průběhu roku, kdy jsou v tom režimu, nastoupí do zaměstnání nebo například do invalidního důchodu, platí po dobu do konce roku, kdy vlastně nemohou z toho režimu vystoupit, platí fakticky zdravotní pojištění dvakrát, protože současné znění zákona o zdravotním pojištění totiž neumožňuje, aby bylo pojistné zaplacené v režimu paušální daně vráceno. Čerpám přímo z praktických případů lidí, kteří se na mě obrátili.

Vy jste mi odpověděl, za což děkuji, ale napsal jste mi velmi stručně, pane premiére, že to předáváte Ministerstvu zdravotnictví České republiky. To je sice v pořádku, ale já bych tedy ráda věděla, a i vzhledem k tomu, že uplynula taková doba od mé interpelace, jak se to bude řešit, aby lidé nepřicházeli o tisíce korun ročně, a to zcela bez racionálního důvodu, tím spíše v případě, že ke změně jejich statutu přispěla například tragická nehoda a v důsledku toho invalidita. Takže já nemám žádnou ambici tady vyvolávat hlasování o odmítnutí, já jenom proto, že vaše odpověď byla velmi lakonická, bych ráda slyšela, jestli se to za tu dobu přece jenom někam neposunulo. Pokud ano, tak kam? A budu vděčná za to, pokud se to posunulo, a jde mi skutečně o tu věc, o ty lidi, ne o to, abych tady vyvolávala v této věci konkrétně hlasování o odmítnutí vaší odpovědi. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní prostor pro pana premiéra. Pane premiére, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedkyně, já jsem skutečně reagoval na vaši interpelaci i odkazem na stanovisko Ministerstva zdravotnictví, které je v této věci nepochybně příslušné a které poskytlo obsáhlejší zdůvodnění, tedy určitě ne lakonické. Já se pokusím jenom velmi stručně shrnout. Systém paušální daně nese pro osoby samostatně výdělečně činné řadu výhod i v rámci systému veřejného zdravotního pojištění. Podstatná je ale současně informovanost o specifických dopadech, jako je právě například povinnost odvádět minimální pojistné i v tom případě, kdy se jedná o souběh ze zaměstnání nebo v důchodech. Systém veřejného zdravotního pojištění je postaven na odlišných principech, než je tomu v případě sociálního zabezpečení nebo třeba systému placení daně z příjmu, protože zdravotní péče, nebo mimo jiné, protože zdravotní péče je pro pojištěnce nároková bez ohledu na to, jak sám do toho systému přispívá.

Jako hlavní důvod zavedení paušálního režimu bylo prezentováno snížení administrativní zátěže pro osoby samostatně výdělečně činné. Tento vstřícný krok vůči OSVČ má zas určitý negativní dopad do příjmů systému veřejného pojištění, proto OSVČ v paušálním režimu pozbývá výhody, které má osoba samostatně výdělečně činná, v standardním režimu, tedy nemusí platit pojistné v minimální výši, pokud se stane zaměstnancem nebo poživatelem důchodu. A pokud OSVČ, to je v tom stanovisku Ministerstva zdravotnictví, v paušálním režimu, očekává, že bude důchodcem nebo zaměstnancem, má možnost z paušálního režimu vystoupit nějakým způsobem.

Já bych tady ještě poukázal na to, že ta právní úprava paušálního režimu byla připravována na Ministerstvu financí v době tvorby právní úpravy, kdy jste byla ministryní financí, to je jedna poznámka. A druhá poznámka, ve které mě určitě může doplnit pan ministr financí, bude-li to potřeba, podle stanoviska Ministerstva zdravotnictví je ta stávající úprava vyhovující a odpovídá systému placení pojistného ve veřejném zdravotním pojištění.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a znovu se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane premiére, to nebyla vůbec kritika na paušální daň. Já vím, že jsem s ní přišla já nebo Ministerstvo financí za doby, kdy jsem byla ministryní. To je perfektní institut. Já jsem sice byla kritikem potom té novely, se kterou přišel už můj nástupce, ministr financí Stanjura, ale to teď není předmětem té věci. To nezavinil nikdo, já nehledám viníka. Prostě říkám, že to píše život, ten příběh. Jste v režimu paušální daně, z toho režimu prostě uprostřed toho roku nemůžete, to je logické, to jsme tak chtěli, ale pak se něco, třeba ti lidé, co se na mě obrátili, tak tam byla konkrétně problematika nějakého zdravotního problému. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP