Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

A protože je 10.59, tak se táži, zda ještě otevírat právě tu zmiňovanou interpelaci paní poslankyně Schillerové ve věci hospodářské stagnace. Je už 11 hodin, čas to vyřešil za nás. Je to jasné, náš čas na interpelace ústní vypršel. Všem děkuji a přikročíme k dalším bodům.

Ale nejprve je prostor pro případné návrhy na změnu pořadu schůze. Takže, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, měli bychom se nyní věnovat pevně zařazeným bodům z bloku smluv ve druhém čtení, jsou to body 114 až 116, následně bychom pokračovali body z bloku smluv v prvém čtení, jsou to body 118 až 125. A co se týče dalšího sledu, tak bychom se poté případně věnovali bodům z bloku prvé čtení zákonům, a to v pořadí neprojednaných bodů z úterý. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 160, což jsou ústní interpelace.

Nyní je prostor pro případná vystoupení právě na tu změnu schváleného pořadu 103. schůze. Vnímám s přednostním právem přihlášeného pana předsedu Marka Bendu, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já navrhuji, abychom z dnešního jednání vyřadili tři body z bloku smluv v prvním čtení, a to body 123, 124 a 125 původního číslování. Jedná se o vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny příloh II, VIII a IX Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice státu a jejich zneškodňování, sněmovní tisk 670, dále vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny přílohy III a nová VII Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu, sněmovní tisk 671, a dále vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s přístupem České republiky Stanovy Mezinárodního centra pro registraci seriálových publikací, sněmovní tisk 684. Jde o tři materiály, kde máme jistou míru nevyjasněnosti, zejména s druhou komorou Parlamentu Senátem, jestli je má ještě nebo nemá projednávat, a proto prostě by byly z dnešního pořadu schůze, z této schůze vyřazeny a vrátíme se k nim na nějaké příští schůzi, až proběhne diskuse mezi ústavními institucemi, Poslaneckou sněmovnou, vládou a Senátem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom pro přesnost, pane předsedo, našla jsem, že jsou to body 122, 123, 124, tak se jenom ujišťuji. (Poslanec Benda: Ano.) Výborně, takže to je návrh vlastně na zrušení toho pevného zařazení.

Potom zde mám přihlášku pana poslance Pražáka, který vystoupí se svým návrhem, předpokládám, na zařazení nového bodu. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne, paní předsedající, kolegyně, kolegové, pane premiére, pane páni ministři, já jsem vystupovat nechtěl, ale vzhledem k tomu, co jste si včera jistě všichni přečetli na - nebo vyjádření pana prezidenta, který vyzývá pana ministra Bartoše, aby zvážil odložení digitalizace stavebního řízení, tak si dovolím vystoupit a říct takové objektivní, racionální a nové důvody, které my tady půl roku už říkáme, že bychom chtěli i to, co včera pan prezident řekl, podpořit. Dne 16. dubna tady pan ministr Bartoš sice vystoupil, ale s přednostním právem, a věděl, že nemůžeme na něj reagovat s tím, jak to je všechno v pohodě a jak já si tady vymýšlím nějaké věci a tak dále. Rozumím tomu, je to politika, jsme v opozici, Klára Dostálová k tomu vystupuje také a vy máte právo na to říkat, že pravdu nemáme, pravdu máte vy. Ale, pane ministře, nepřítomný v tuto chvíli, tak bych poprosil ministry současně přítomné, aby to potom třeba prezentovali dál, vy jste dostal čočku, s prominutím, když to tak řeknu, od svých koaličních kolegů u digitalizace. Vyzvali vás, ať to odsunete. Nechcete. Dostal jste čočku v Senátu, ať to odsunete. Nechcete. Včera jste dostal čočku od pana prezidenta. A říkáte, že to je v pohodě.

Tak kolegyně, kolegové, víte, jak funguje teď v současné chvíli školení úředníků stavebních úřadů? Nemám tady napsaného nic od nikoho, abyste nemyslel. Mám tady normálně otevřený portál MMR. Tak úředník si může třeba za prvé na YouTubu najít instruktážní video pro úředníky, které popisuje práci v informačních systémech nového stavebního zákona. Takže vedle návodu třeba na opravu pračky si úředník najde, jak má fungovat v systému stavebního úřadu. Připadá vám to normální?

Další věc. Je možné, že se můžete v průběhu června, už v květnu vlastně, přihlásit na hodinové webináře, které nejsou nikterak akreditované, a ty hodinové webináře slouží k tomu, že účastníci školení budou seznámeni se základním rozložením aplikace a prací se samotnou evidencí dokumentů v informačních systémech. Co je zajímavé na tom dalšího, že akce se z původního termínu 5. 5. od 9 hodin nově přesouvá na 6. 6. O měsíc. O měsíc přesouvají jen tak školení úředníků na nový zákon, který má fungovat, nebo digitalizace, od 1. července. Myslíte, že to je v pohodě? Paradoxem je, že úředníků stavebních úřadů v České republice jsou 4 tisíce a na ten webinář se může přihlásit pouze 2 000 zájemců. Opravdu si myslíte, že to bude fungovat a že to je standardní postup, jak by ti úředníci té naší státní správy měli fungovat a měli se školit?

Dostal jsem tady školení toho 16. dubna o tom, že vlastně i současná IT technika, kterou používají stavební úřady, nebude mít problém s tím, aby ten nový systém fungoval. No, budou. Víte proč? Protože existují stavební úřady, které mají tak zastaralou techniku, že nemají ani třeba ten zvuk u toho počítače. Oni si ani ten váš YouTube nemůžou na tom pustit, protože to neuslyší. To je prostě realita. Mají tam jeden monitor na stole a těžko budou moct zároveň pracovat v mapách a zároveň psát k tomu ty věci, co je potřeba. Prostě potřebují tu novou techniku. Je dobře, že jim to stát zaplatí, umožní, ale potřebují ji mít toho 1. července. Ne, že pojedou na starých počítačích, které mají pod stolem schované.

Takže, pane ministře, chtělo by to podle mě zvednout ty vaše pirátské kotvy, jet se podívat reálně na stavební úřad, anebo zvednout kotvy a odplout úplně někam... do daleka. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Byl to tedy návrh nového bodu bez pevného zařazení, a co se týče dalších návrhů na změnu pořadu schůze, žádné přihlášky už zde nemám. Takže tuto část končím a přivolám kolegyně, kolegy z předsálí, protože budeme hlasovat o přednesených návrzích.

Ještě z omluv: omlouvá se pan poslanec Jan Berki od 14.30 hodin z osobních důvodů.

Shrnu pro ty, kdo přicházejí: nejprve budeme hlasovat o bloku návrhů pana předsedy Marka Bendy, a sice o vyřazení z pořadu schůze nejprve u bodu číslo 122, je to takzvaná Basilejská úmluva, poté 123, Rotterdamská úmluva, a 124, seriálové publikace.

Všechny jsem vás odhlásila na žádost. Poprosím, abyste se přihlásili všichni nově svými identifikačními kartami.

 

Nejprve tedy budeme hlasovat ty návrhy na vyřazení z pořadu schůze.

Jako první zahajuji hlasování o vyřazení bodu 122. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 55 se účastnilo 118 hlasujících, pro 115, proti nula. Tento bod jsme vyřadili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP