Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.40 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

A stejně tak to vysvětluje ten obtížný přístup k ambulantním specialistům. To, že se, řekněme, navýší v určitém segmentu praktických lékařů úhrady o 10 %, tak všichni praktičtí lékaři mají zájem ten obor posílit. Když se v segmentu, tak heterogenním jako ambulantní specialisté navýším o 10 %, tak to ale nevede k tomu, aby přibylo revmatologů, které potřebujeme, nebo diabetologů, které potřebujeme, ale mohou přijmout, a teď já žádný obor nechci jmenovat, ale mohou přibýt obory, které zas tak nepotřebujeme a kde zas není takový tlak. Protože, a my potřebujeme, aby pojišťovna, která je ten smluvní partner pacienta a ten pacient by se měl bez výjimky obracet a tvrdě obracet na pojišťovnu, ať mu zajistí toho lékaře, protože té za to platí, ta je za to zodpovědná. A v osmačtyřicítce opět chceme tuto roli nejenom posílit, ale dát i větší odpovědnost těm pojišťovnám a pravomoci těm pacientům. Tedy, my chceme, aby pojišťovna, která si vyhodnotí, že její klienti na Kyjovsku, v našem regionu, prostě nemají revmatology, tak výrazně bude bonifikovat ty lékaře, kteří si ten obor vyberou. To je jediná cesta, jak posílit tu strukturu a jak posílit ty regiony, kde jednotliví specialisté chybí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě s další interpelací pan poslanec Mašek, který interpeluje pana ministra Rakušana. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, uplynulo pět měsíců od tragické události na Filozofické fakultě. Dosud jsme nedostali k této události zásadní informace. Vy sám jste v minulosti důrazně doporučil všem zúčastněným, nejen médiím, informační zdrženlivost, a ta se převedla vlastně v určitou cenzuru informací. Takže všichni respektují vaše doporučení a informace netečou ani tam, kde by téci měly.

Vraha, který spáchal sebevraždu na střeše fakulty, opravdu neřeším, vyšetřuje se to. Střelbu na fakultě také nechci řešit, vyšetřuje se to. Ale od ledna se opakovaně ptáme na operační a taktické řízení ze strany Policie České republiky. To jest zhruba tříhodinový interval před tragickou střelbou na Filozofické fakultě. Interval, kdy informace Policie České republiky měla, ty informace se nabalovaly od toho, že sebevrah jede do Prahy, přes zbraně a tak dále. A vražda v Hostouni a podobně. Tedy ptáme se na činnost policie před zásahem. O tom, že se můžeme ptát, nás přesvědčila i paní doktorka Bradáčová, respektuje státní zástupkyně Murínová na výborech, kde přiznali, že to není předmětem vyšetřování trestné činnosti ani v Hostouni, ani v Klánovickém lese, ani v budově Filozofické fakulty.

Tedy trvá to, pane ministře, pět měsíců a Policejní prezidium odmítá zveřejnit vyhodnocení vlastní činnosti a s velkou pravděpodobností i přiznání některých vlastních chyb. A my bychom očekávali i nápravných opatření. Dotazuji se vás proto, pane ministře, podpoříte za této situace ustanovení parlamentní vyšetřovací komise?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní prostor pro pana ministra. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Tak ta otázka byla vyslovena na konci a já tu jasnou odpověď si dovolím říct také na konci. Já jsem měl připravenou odpověď velmi věcnou. Netušil jsem, jaký bude akcent a jaké bude znění vašeho dotazu, a nechtěl jsem do toho pouštět vlastně žádné emoce a už vůbec ne politiku. Ty emoce do toho asi všichni pouštět musíme, protože emocionální to prostě bylo především pro oběti. A myslím si, že ani to, že oběti vzájemně diskutují na bezpečnostním výboru o tom, jestli zřizovat komisi, nebo nezřizovat, matka říká to, otec ono - nebylo to důstojné a nebylo to vůči nim ani citlivé, ale to je prostě jiná věc. Tohle se má odehrávat za přítomnosti interventů, psychologů, a to také Ministerstvo vnitra udělalo, pane doktore, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Ano, naši interventi se sešli s rodinami, které o to měly zájem. Přišlo jich tam 11 a devět z těch rodin se vyslovilo, že nemají zájem o vyšetřovací komisi do té doby, než bude oficiálně vyšetřování ukončeno. A to je názor devíti z jedenácti rodin, které se účastnily toho intimního setkání bez kamer, bez politické pozornosti, bez medializace. A tak si myslím, že k těm rodinám se také přistupovat má, a jsem rád, že i tuhle odbornost Ministerstvo vnitra v sobě má. Máme vlastního psychologa, doktora Vymětala, který je absolutně skvělý.

Cenzura? My jsme předvedli strategickou komunikaci bezprostředně po tom zásahu, kterou oceňovali i ostatní. To znamená poskytovat informace, které jsou možné, pokud možno zaručené. Třeba i ve srovnání s tím, jaké fámy se dostávaly po nešťastné události na Slovensku, jsme zvládli ty fámy eliminovat ve velkém rozsahu. A moje výzva nebyla: Neinformujte! Neposouvejme to! Moje výzva byla neinformujme třeba o příběhu vraha, o životě vraha, v té chvíli, nedávejme jeho fotografie, nedělejme z něj nějakého záporného hrdinu. Protože ze zahraničních zkušeností odborníků v téhle chvíli nejčastěji dochází k napodobování takového činu. Pokud se bezprostředně po činu píše o příběhu vraha, o tom, jak to všechno bylo, a dělá se z něj jakýsi temný hrdina. To je to, co jsme chtěli. Nikoliv neinformujte

A vůbec nechápu, jak můžete říct, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že jsme neinformovali. Měli jsme tiskové konference neustále, policie absolutně transparentně ukazovala svůj zásah na videích. To se nikdy předtím nestalo. Naopak jste nás kritizovali, že závěr úřadu vnitřní kontroly přišel moc brzy. Ano, naléhali jsme na něj, protože jsme ty informace chtěli vypustit co nejdříve, to prvotní zmapování toho zásahu. A to sekundární, za prvé je tady vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů, za druhé je interní pracovní skupina Policie České republiky, která pracuje pod vedením pana náměstka Kubíka, která mapuje události, které jsou od Klánovic až do konce té události jako takové. A je to velmi náročná práce. Vy říkáte už pět měsíců; já říkám, no, pět měsíců je doba, kdy už ty odpovědi samozřejmě chceme slyšet, ale nějakou míru trpělivosti mít musíme.

Kdy budou závěry GIBSu? Neoficiálně jsem slyšel, že snad do konce května, což je za chvíli. Závěr pracovní skupiny policie bude také předložen do konce května. Takže já si troufám říci, že z toho policejního hlediska GIBS neovlivníme, naši pracovní skupinu ano. Jsme schopni na začátku června, ještě před půlrokem od té události dávat data, dávat informace ověřené vyšetřováním a skutečnou prací s daty, s analýzou všeho toho, co se stalo.

Tento týden jsem měl jednání s doktorkou Bradáčovou a ptal jsem se, jak to vypadá na Státním zastupitelství, aniž bych tlačil a naléhal, v tom moje kompetence není. Ten případ z pohledu Státního zastupitelství, pokud se nestane nic nepředvídatelného, by měl být v červnu nepravomocně také ukončen. Samozřejmě pak jsou nějaké lhůty na odvolání a podobně, to všichni víme, ale tady je potenciál, že půl roku po události, to znamená během měsíce června, dostaneme ty legitimní otázky, které ve veřejnosti jsou, takže v této chvíli, a odpovídám přímo na vaši otázku, určitě nejsem teď pro zřízení vyšetřovací komise, dokud nemáme výsledky GIBSu, vnitřní pracovní skupiny Policie České republiky, která se tomu věnuje velmi komplexně, a Státního zastupitelství. Do té doby počkám na ta oficiální sdělení a ani většina rodin, jak jsem několikrát uvedl, si to nepřeje. Jenom vás prosím, chovejme se k tomu tématu citlivě a nepodsouvejme si tady nějaká slova jako je cenzura a podobně. Já jsem žádal o citlivost především vůči obětem, pane kolego, především vůči obětem a jejich rodinám tak, aby se informovalo, aby to ty lidi nezraňovalo sekundárně ještě víc v tom nepředstavitelným neštěstí, které zažili. Ale zároveň si myslím, že musí být informováni a na ty informace mají nárok.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Je zájem o doplňující otázku? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Ano, děkuji. Pane ministře, zřejmě tu vaši výzvu ke zdrženlivosti tak pochopil i policejní prezident, který nám předal začerněnou zprávu, výsledek vnitřní kontroly. Takže ta začerněná zpráva je důvodem, proč se ptám, pokud ten interval toho operačního a taktického řízení nebude objasněn, vysvětlen a dobře komunikován a nepřijdou potřebné informace - zase opakuji tu otázku - pokud toto nebude naplněno, budete pro zřízení té komise? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP