Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, ale stále jsme ještě v obecné rozpravě, kterou jsem nepřerušil. S faktickou poznámkou se hlásí pan předseda Jakub Michálek. (O faktickou připomínku žádá paní poslankyně Ožanová s tím, že má nahlášenu faktickou poznámku z minula.)

Já nemám vaši faktickou poznámku nahlášenu, nevidím ji tady. (Paní poslankyně Ožanová opakuje svou žádost.) Mně se nezobrazuje. Vy jste byla přihlášena v poslední rozpravě s faktickou poznámkou? (Souhlas.) V podkladech to nemám. Jestli nebude pan kolega Michálek rozporovat můj postup, udělil bych vám slovo jako první. (Není námitka.) Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, já jenom chci uvést, že už minule, hned jak mluvil pan ministr, jsem se přihlásila k faktické poznámce, jelikož jsem chtěla na něj reagovat. Dneska tu svou řeč ukončil už velmi rychle, já jsem si přesto stihla už posledně k tomu udělat několik poznámek. My jsme se neshodli na adaptačním procesu, kde pan ministr tady vysvětloval, že to není dogma, je to v zákoně o státní službě, že to probíral s úřady obecních samospráv. Já jsem nemluvila o tom, že mají být absolutně přebírány věci ze zákona o státní službě, ale inspirace některými prvky. Tam jsme si zjevně neporozuměli a domnívala jsem se, že by bylo správně, aby ta inspirace adaptačním procesem byla aspoň v nějaké podobě zahrnuta v tomto zákoně o úřednících samosprávných celků.

Dále jsme se zjevně nepochopili, co se týče tajemníků a počtu dnů školení. Já jsem říkala, že když tajemník dostane v rozpočtu na devět dnů školení všech úředníků za tři roky, tak těžko někoho mu může vyslat jinam, jinak by porušoval rozpočtovou kázeň. A že snížení o polovinu povinných dnů školení nepovažuji za správné, jelikož se domnívám, že v zájmu nás všech je mít lidi, kteří jsou průběžně, ne jednou za čas, ale průběžně vzděláváni nejenom v novinkách legislativy, ale i v dalších věcech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Eviduji další dvě faktické poznámky, jako první je pan poslanec Jakub Michálek, po něm pan poslanec Viktor Vojtko. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl využít tuto faktickou poznámku k tomu, abych stáhl svůj pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu pana poslance Havránka, tedy jde o návrh G, a podpořím jeho návrh. Stručně vysvětlím proč. Projednávali jsme tuto záležitost na koaličním jednání, z naší strany jako od Pirátů byl zájem dokončit projekt eLegislativa v tomto volebním období. Pan ministr nicméně vysvětlil, jak došlo ke zpožděním a že další odklad je opodstatněn i potřebami komor Parlamentu, aby byl systém testován a dobře odladěn. Toto respektuji a také vítám, že došlo k příslibu, že toto je opravdu poslední podklad, poslední odklad, omlouvám se, a že v tom okně po sněmovních volbách 2025, kdy ten systém by měl naběhnout od 1. 1. 2026, již nebude další odklad současnou politickou reprezentací podporován. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. O stažení tohoto pozměňovacího návrhu dám před procedurou hlasovat. Ještě je zde jedna faktická poznámka. (K panu poslanci Oklešťkovi:) Vy jste přihlášen řádně z místa, pane poslanče. Pan poslanec Viktor Vojtko. Prosím.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte i mně, abych na to navázal a stáhl svůj pozměňovací návrh, který je pod bodem E, sněmovní dokument 4209, je to vlastně z týchž důvodů, které uvedl přede mnou pan předseda Michálek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a nyní řádně přihlášený pan poslanec Okleštěk. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení oba dva páni ministři. Zdravím vás, kolegyně, kolegové. Já bych se chtěl jenom ještě vyjádřit k pozměňovacím návrhům, které jsme projednávali na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Měli jsme tam, mám dojem, pět šest pozměňovacích návrhů kolegyně Ožanové, které se právě vztahují k tomu tématu počet dní školení. Velice mě mrzí, že nikdo vás nebyl schopen ani ochoten podpořit některý z těchto návrhů, protože tam zaznívaly i alternativně, a je to strašná škoda, nicméně uvidíme, třeba na plénu ještě prozřete. Ale chtěl bych vás ještě speciálně poprosit o podporu pozměňovacího návrhu B4.2 kolegyně Ožanové, který se vztahuje k úpravě výluky z informační povinnosti úředníka ve vztahu k peněžitým plněním vypláceným v souvislosti s jeho členstvím v řídících nebo kontrolních orgánech právnických osob provozujících podnikatelskou činnost, pokud jde o odměny členů zastupitelstev jiných územních samosprávných celků. Při minulé schůzi kolegyně Ožanová tuto problematiku, myslím si, dost zřetelně objasnila a byla by velká škoda, kdybychom tímto způsobem omezovali naše zástupce v těchto organizacích a některých zastupitelstvech. Takže prosím o podporu pozměňovacího návrhu B4.2 kolegyně Ožanové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Já si dovolím krátce zareagovat. Děkuji, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, panu poslanci Oklešťkovi za podporu, nicméně vzhledem k tomu, že je na několik dnů rozloženo projednávání třetího čtení tohoto tisku, dovolím si jenom krátce upozornit ještě na jednu věc, že se nám tady rozmohl - já si udělám z toho trochu legraci - takový nešvar a k zákonu o úřednících samosprávných celků přidáváme změnu týkající se eLegislativy, takové drobné přílepečky. Je to ve více zákonech, stává se to zcela standardem a já už jsem toto kritizovala i v minulém volebním období, i když jsme to třeba udělali my, říkám to tak, jak to je, a budu to kritizovat stále. Domnívám se, že věci týkající se eLegislativy měly být předloženy v samostatném tisku, vzhledem k rychlosti klidně i dle § 90, ale ne jako pozměňovací návrh k zákonu o úřednících samosprávných celků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, řádně přihlášená do obecné rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já bych se především v rámci novely zákona o úřednících územních samosprávných celků velmi ráda tady vyjádřila... (Hluk v sále, paní poslankyně vyčkává.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegové, kolegyně, pane ministře...

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Jak je vidět, tak vládní koalici asi nezajímá novela zákona o úřednících...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře... Pane ministře... Pane ministře... Poprosím o ztišení a případné diskuse přeneste do předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Takže ještě jednou. My v tuto chvíli zde projednáváme ve třetím čtení novelu zákona o úřednících územně samosprávných celků. Tato novela se dotýká měst, obcí a krajů. A dnes budeme také projednávat novelu zákona o státní službě, která se dotýká centrálních orgánů veřejné správy. A jak vidíte, tak například v tom návrhu zákona o státní službě je navrženo, aby tento zákon již nebyl popřípadě pod Ministerstvem vnitra, ale přesunulo se to z Ministerstva vnitra na Úřad vlády. No, nezlobte se na mě, ale já jsem přesvědčena o tom, že reforma veřejné správy a smíšený model veřejné správy a to, že se přijal v minulosti zákon o úřednících, aby došlo k odpolitizování státní správy právě na úrovni municipalit a služební zákon právě na úrovni centrálních orgánů veřejné správy, tak já jsem vás tady mnohokrát vyzývala k tomu, aby popřípadě došlo ke sjednocení těchto dvou zákonů, protože přece není možné, aby byly jiné podmínky na městech, obcích a krajích a jiné podmínky na centrálních orgánech veřejné správy, na jednotlivých ministerstvech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP