Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Ladislav Okleštěk)

Pak jsem se chtěl vyjádřit k tomu školení. To je ta materie, kterou se zabýváme, protože po vzoru Ministerstva pro místní rozvoj to vnímám tak, že přecházíme na nový, velice atraktivní modul, že všechno budeme školit elektronicky, budeme to dávat na sítě, buďto to bude na YouTube nebo na tom TikToku, nebo jak se tomu říká. Tak už si nejsem úplně jist, jestli je toto školení charakteru, na který jsme byli zvyklí a kterým jsme byli schopni operativně reagovat právě na připomínky z toho - promiňte mi ten výraz zespoda - "terénu", kdy ti školitelé byli ti, kteří mají nejvyšší odborný kredit a jsou schopni právě reagovat na tyto předmětné připomínky z terénu. Takže jenom bych chtěl, abyste se i tímto zabývali, a nad tímto zamysleli, a prosím, aby všechna legislativa v souvislosti ve vztahu k obcím a samosprávným celkům zůstala na vnitru.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Kláry Dostálové, pak pan poslanec Jiří Havránek a Michal Kučera, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Já bych ráda reagovala na moji milou a ctěnou kolegyni Zuzku Ožanovou. No, paní kolegyně, mě samozřejmě velmi těší, že tady bojujete za to, aby úředníci měli více dnů školení, ale já bych vám chtěla jenom říci, že této vládě je to úplně jedno. Protože když si vezmeme jenom digitalizaci stavebního řízení, o které jste tady mluvila, tak tam školení úředníků v podstatě neprobíhá. Oni je odkazují na YouTube, že si mají najít informace a pak pořádají websemináře pro 2 000 úředníků, ale my jich máme, kolegové, přes 4 000.

Takže samozřejmě úředníci na úřadech jsou úplně vyděšení, protože nemají ani techniku, nemají řádné školení k digitalizaci stavebního řízení. Ale je to házení hrachu na zeď, protože už i pan prezident apeluje na vládu, my apelujeme na vládu, ať vezmeme rozum do hrsti, prodloužíme nebo odložíme digitalizaci stavebního řízení o půl roku, aby se na to naši úředníci, ale i stavebníci, připravili. Takže sice hezky bojujete za úředníky, ale této vládě je to úplně šumafuk. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Havránek s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Michal Kučera, prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Krásné dopoledne i ode mne. Navážu na pana kolegu Vlčka a vlastně i tady na výzvu pana ctěného předsedy Oklešťka, na to, jak znovu upozornit, že opravdu to není o slučování obcí. Chci to uvést na příkladu z praxe. Všichni víme, jak je to dávno, respektive jaká je to chvíle od toho, co jsme schválili tuto změnu, která umožňuje právě přechod na vyšší stupeň integrace ve jménu toho společenství obcí. Myslím se, že s největší pravděpodobností jsem zastupitelem nejmenší obce tady z nás poslanců. Moje Bratčice mají nějakých 390 obyvatel. My jsme opravdu už 17. května na našem zastupitelstvu schválili přechod k mikroregionu, respektive tehdy z DSO Mikroregionu Čáslavsko na Mikroregion Čáslavsko, společenství obcí, protože opravdu ty plusy, jež tu skvěle zhodnotil kolega Vlček, převyšují a získávají nový význam.

Jsem přesvědčen o tom, že většina těch malých obcí, respektive těch DSO, je slučujících, budou přecházet na tento systém integrace, protože a poněvadž to opravdu přináší jak už plusy na straně úřednické a sdílení těch služeb, tak i vlastně do budoucna to, o čem tady v nástinu mluvil kolega Vlček. Takže vysílám signál, milý Láďo Oklešťku, směrem k malým obcím. Zároveň tedy děkuji panu kolegovi Vlčkovi za to, že se ještě prohlubuje možnost spolupráce a vyšší stupeň integrace.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Michal Kučera, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Všechno to jsou faktické poznámky.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji za slovo. Tady zaznívá často obava ze slučování obcí, i když samozřejmě této novely se to úplně přímo netýká. Já bych chtěl říct, že ta debata o tom, co se týká slučování obcí, by skutečně měla nastat dříve než později. Protože pokud je nějaký problém v územním uspořádání, pokud je problém v samosprávách, tak je to samozřejmě vysoký počet obcí v České republice. My jich máme, tuším, něco přes 6 200. Je to snad nejvíce v Evropě.

Problém je například v tom, že malé obce mají poměrně velké katastry, které spravují. Nemusím jmenovat obce, které mají katastry častokrát větší, než jsou statutární města, a s poměrně malým aparátem - většinou se jedná skutečně o jednotky lidí - spravují obrovské katastry, které samozřejmě znamenají pro ně obrovskou zátěž. Ti lidé, starostky, starostové, v malých obcích skutečně odvádějí obrovský kus práce. Samozřejmě stát na ně posílá čím dál tím větší administrativní a další zátěže, které musí vykonat, a bohužel se nemohou věnovat tomu, čemu bychom chtěli, aby se věnovali nejvíce. To znamená rozvoji toho regionu. Rozvoj regionu bohužel je na druhém, třetím, místě, protože na tom prvním je právě plnění povinností, které na ně klade stát.

To znamená, debata o nějaké formě slučování obcí, o vytvoření nějakých samosprávných celků, které budou větší než obec o pár stovkách obyvatel, je tady na místě. Měla by se otevřít co nejdříve. Věřím, že to je velmi bolestivé pro celou řadu zastupitelů, starostů, právě z těchto obcí, ale každý, kdo byl třeba na kraji, ví, že právě ty malé obce se potýkají s velkými problémy. Děkuji. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, potom pan poslanec Patrik Nacher s faktickými poznámkami.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. No, tak pan Kučera z TOP 09 to tady řekl teď jasně, slučujme obce. To je skvělé. Doufám, že si to všichni budou pamatovat. Myslím si, že váš návrh RUDu, který tato vláda předložila... Děkuji panu Vlčkovi. Já si, pane Vlčku, prostřednictvím pana předsedajícího, vaší práce vážím. Myslím si, že jste ten pozměňovací návrh vysvětlil. Flexibilita meziobecní spolupráce je určitě skvělá. Ale jestliže tato vláda teď předložila novelu zákona o rozpočtovém určení daní krajů, kde chce vzít městům a obcím 3,5 miliardy korun, přesně 5 500 obcím, tak asi ta flexibilita bude sice skvělá, ale pak k tomu slučování asi bude muset dojít, když nebudou mít finanční prostředky. Nebo ne? Když je vidět, že v tom návrhu některým obcím berete více než 10 %. Takže prakticky teď se potvrdilo, co tady řekl pan Kučera, že jak návrh RUDu, tak i meziobecní spolupráce, povedou k tomu, že chcete slučovat obce. Skvělé. Gratuluji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Nacher. (Poslanci ODS mají poznámky směrem k poslanci Nacherovi.) Pane poslanče, máte slovo.

Kolegové, poprosím, nepokřikujte po sobě.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkný den, dámy a pánové. Já vás nepřekvapím, protože jsem klasicky k tomuhle bodu nechtěl mluvit. Vždycky jste mi za to tleskali, ale teď už ne. (Potlesk a smích od poslanců ODS.) Děkuji.

Ale chtěl jsem reagovat na vystoupení pana Kučery. Bylo by dobré už být v těch věcech konzistentní. Já si pamatuji, jak před volbami v roce 2022 jsem si dovolil říct - jsem rád, že tady pan primátor Prahy to potvrdí - že Praha má 57 městských částí. Když se o tom bavíme, tak to je nejvíc, to je světový rekord na 1 200 000 obyvatel. Takže máte vedle sebe městskou část, co má 120 000 obyvatel, a 400 obyvatel. Já jsem si dovolil říct něco o slučování a hned se na mě seběhli starostové ze STAN. Málem mě ukřižovali, tak už jsem od té doby mlčel.

Takže by bylo docela dobré, abyste se tedy nějak dohodli. Před volbami jste o tom cudně mlčeli, teď uprostřed volebního období by se tedy slučovalo, a pak, jak se budou blížit volby a starostové vám zase dají za uši, tak se o tom zase mluvit nebude. Já to říkám konzistentně, furt stejně, ať už jsou volby kdykoliv, takže buďte v tomhletom féroví, držte to tedy, a já si počkám před komunálními volbami, jestli budete tuhletu pozici držet i nadále, pokud jde o slučování malých obcí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane poslanče. Tím jsme vyčerpali všechny faktické poznámky a nikoho dalšího, kdo by se hlásil do rozpravy, nevidím. Zagonguji, abych přivolal kolegyně a kolegy z předsálí, protože jestli se skutečně už nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Ptám se, zda pan ministr a paní zpravodajka chtějí závěrečné slovo? (Ministr: Ano.) Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já určitě ano. Děkuji, pane místopředsedo. Děkuji za živou diskusi ve všech čteních tohoto zákona. Děkuji i za tu dnešní, která se v mnoha aspektech odchýlila od tématu projednávaného zákona, a už jsme skočili do státní služby, což je bod, který nás dnes s největší pravděpodobností také čeká. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP