(13.10 hodin)

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Součástí pozměňovacího návrhu výboru pro sociální politiku je také návrh pana kolegy Aleše Juchelky. Neříkám, že tato novela je pro nás úplně bez výhrad, ale určitě je pro nás důležité zrychlení procesu zprostředkování, zjednodušení procesu zprostředkování osvojení a pěstounské péče a také je tam vlastně důležité zvýšení příspěvků na výkon pěstounské péče. Co si ale neodpustím, je to, že jsme i na výboru pro sociální politiku, a koneckonců i tady na plénu opět byli svědkem toho, že zde byly dva velmi rozdílné koaliční návrhy. Při hlasování na výboru bylo vidět, že prošly bez stanovisek. Jenom řeknu, že my bychom určitě podpořili návrh pana kolegy Bauera. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy poprosím o vystoupení paní poslankyni Lesenskou - zatím poslední přihlášená v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, i mně dovolte seznámit vás se stanoviskem klubu SPD, ale i se svým vlastním. Považuji v této novele za velice diskutabilní a ve finále škodlivý zejména tlak na úplný zákaz umisťování nejmladších ohrožených dětí do příslušných pobytových zařízení. Tento návrh, respektive některé pozměňovací návrhy, tento trend a tlak ještě prohlubují. Myslím si, že to není ve veřejném zájmu, a to zejména proto, že neexistuje dostatečná alternativa péče o tyto nejmenší děti. Nemáme dostatek pěstounů, a to dlouhodobě. Připomínám, nemáme dostatek pěstounů dlouhodobě a to má mnoho příčin a důvodů. Chtěla bych všem pěstounům z tohoto místa vyjádřit poděkování za jejich společensky nesmírně záslužnou práci - velký dík. Proto plně podporuji zvýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče, které je součástí materiálu, který dnes projednáváme. To však nic nemění na tom, že dostatečnou kapacitu na zajištění péče o ohrožené a opuštěné nejmladší děti opravdu teď, ihned, v tomto okamžiku, zkrátka nemáme, nejsme schopni pěstouny naklonovat, nenatiskneme si je. V zájmu ohrožených dětí - o který musí jít na prvním místě - bychom rádi podpořili právě třeba například pozměňovací návrhy pana Bauera - bohužel je stáhl. S jinými návrhy naopak rozhodně nebudeme souhlasit. Patří sem například zákaz umisťovat do dětských domovů dětí do 7 let věku nebo zákaz poskytování služeb v domovech pro osoby se zdravotním postižením pro děti do 7 let věku.

Naším úkolem musí být systémové nastavení péče o opuštěné a ohrožené děti tak, aby byla vysoce kvalitní, a hlavně celostátně dostupná. Stát zde musí převzít hlavní odpovědnost, neschovávat se za kraje, obce či za neziskové organizace. Musíme konečně vyřešit otázku financování tohoto sektoru a také otázku platů sociálních pracovníků a dalších lidí, kteří v této oblasti pracují, a jejich příjmy jsou katastrofálně nízké. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana kolegy Juchelky, prosím tedy, aby se ujal slova.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Jenom v krátkosti ještě uvedu nějaký kontext a něco na pravou míru. Umisťování, zákaz umisťování dětí do 7 let je až od roku 2028 a my jsme viděli v uplynulém roce, že se Sněmovna dokázala vypořádat s tím, že jsme nemohli umisťovat děti do dětských domovů do 3 let. A nakonec samozřejmě Sněmovna tady toto napravila, protože ti pěstouni skutečně nejsou, ale my to blokovat nebudeme právě z toho důvodu, co říkala má kolegyně Lenka Dražilová, vaším prostřednictvím, poněvadž je tam spousta dobrých věcí.

Co se týká osob se zdravotním postižením, tady se připravuje - a je tady pan ministr Válek - i zákon, který by to řešil v rámci center komplexní péče, který doufám, že předloží - vím, že už to finišuje a že to půjde na vládu - a tam by se právě mohlo vyřešit umisťování dětí, které jsou zkrátka nemocné a které mají nějakou, bych řekl, velmi těžkou diagnózu, zároveň patří do nemocnice, ale musí se o ně starat i sociální služba. Centrum komplexní péče tady toto spojuje. My jsme v minulém volebním období tady toto řešili. Já jsem dva roky tady toto zdravotně-sociální pomezí tady dělal s panem ministrem Adamem Vojtěchem a myslím si, že pokud se to ještě vycizelovalo - to, co, já jsem byl na semináři a slyšel jsem, že ano - tak budu moc rád, pokud pan ministr Válek to v co nejbližší době tady do Sněmovny předloží a hladce to projde. Takže to jenom do kontextu toho, že vždycky o ty děti bude postaráno. A pokud náhodou pěstouni v tuto chvíli v takovém množství nejsou, Sněmovna má nějaké řekl bych operativní opravné prostředky, jak to napravit, ty chyby z minula, což byl zákaz umisťování dětí do kojeneckých ústavů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se tedy již nikdo další do rozpravy nehlásí. Pokud je tomu stále tak, tak rozpravu končím. Zeptám se, zda je zájem o závěrečné slovo? Není - ani od předkladatele, ani od zpravodajky, proto přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. (Hluk v sále.) Prosím zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Vás, kolegyně a kolegové, žádám o ztišení.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: První budeme hlasovat návrh legislativně technických úprav tak, jak jsem vám je představila v rozpravě. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás poprosím, abyste nás nejdříve seznámila s celou procedurou, protože těch hlasování bude vícero. (Ťukání karet do lavic.)

Ano, zaznamenala jsem návrh na odhlášení, zájem o odhlášení tedy vyslyším. Prosím, abyste se přihlásili svými kartami.

A ještě paní zpravodajka načte celou proceduru, abychom věděli, jak bude probíhat hlasování.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Nejprve budeme hlasovat o legislativně technických změnách.

2. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A1 až A3 a A6 až A9. Budou-li přijaty, jen hlasovatelný pozměňovací návrh D1.9, protože je v kolizi.

3. Pokud budou předchozí pozměňovací návrhy nepřijaty, bude hlasován D1.9.

4. Budou hlasovány pozměňovací návrhy A4 a A5.

5. Pozměňovací návrhy D1.1 a D1.8.

6. D1.2.

7. D1.3 a D1.4.

8. D1.5 a D1.6.

9. D1.7.

10. D2.

11. D3.1 a D3.2.

12. Návrh zákona jako celku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji vám. Chci zeptat, zda je zájem o alternativní proceduru? Někdo navrhuje jinou proceduru? (Poslanec Bauer hovoří s poslankyní Pivoňka Vaňkovou u řečnického pultíku.)

Pan poslanec asi upozorňuje, že stáhl pozměňovací návrh (Poslankyně Pivoňka Vaňková se otáčí k předsedající.), stejně tak jako paní poslankyně - ano. Prosím ještě paní zpravodajku.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Na začátku budeme hlasovat o stažení pozměňovacích návrhů skupiny B a C paní Golasowské a pana poslance Bauera.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Přesně tak. Nyní tedy bych dala hlasovat o proceduře, protože tentokrát je trochu složitější. Sice žádný protinávrh k ní nevidím, ale myslím, že bychom si ji mohli potvrdit hlasováním. Nikdo nenamítá.

Zahajuji hlasování o předložené proceduře tak, jak byla paní zpravodajkou načtena. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 128, je přihlášeno 152 přítomných, pro 152, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom tedy se vypořádali s jednotlivými hlasováními. Paní zpravodajko, prosím, provázejte nás hlasováními.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Nejprve budeme hlasovat o stažení pozměňovacích návrhů B1 až B6 a C1.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To znamená, v jednom hlasování obojí stažení (Poslankyně Schillerová hovoří mimo mikrofon: Ne, prosím.) - to by mělo být zvlášť.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Zvlášť? Nejprve budeme hlasovat o stažení pozměňovacích návrhů skupiny B1 až B6 pana poslance Bauera.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro stažení pozměňovacích návrhů pana poslance Bauera B1 až B6? Kdo je proti?

Hlasování číslo 129, je přihlášeno 152 přítomných, pro 81, proti 68. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP