Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.50 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak takové jednoduché matematické okénko. Pan ministr tady řekl, že se v 50 letech člověk dozví naději na dožití. Říkal, že v roce 2018, teď mě nechytejte za slovo, padesátníci se dožívají 28 let - naděje na dožití. Je to tak nějak? Kdybych byl tedy velkorysý, tak mě je letos 50, tak se dozvím, že naděje na dožití je 30 let, řekněme, to jsem velkorysý. 50 plus 30 je 80. 80 minus 21,5 je 58,5. Tak bych měl jít do důchodu za 8,5 let jako v této logice toho průměru? Můžete mi to tedy ještě jednou nějak vysvětlit? Já se v 50 dozvím naději na dožití, od toho odečtu těch 21,5 let v průměru, říkám, bavíme se o průměru. Ale dostáváme se úplně někam k jiným hranicím než nad těch 65 let. To je to, o čem se bavíme. Ten rozdíl mezi námi je, že teď je těch 65 let zastropovaných. Vy to chcete otevřít úplně jakoby bez hranic. A zároveň vedle toho říkáte, že v průměru důchod budou lidé pobírat 21,5 let. A já se tady snažím zleva, zprava, shora, zdola vysvětlit, že to tak není. Takže ještě jednou, 50 naděje na dožití, plus 30 je 80, minus 20, ať to zaokrouhlím, je 60. Kde je tam těch 66? Je to úplně jednoduché. Anebo to špatně chápeme? Nebo vy to špatně vysvětlujete. Ale někde je chyba. A my to děláme, aby to ti lidé pochopili. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně i za dodržení času. Pan poslanec Tomáš Helebrant bude reagovat s další faktickou, potom pan ministr Jurečka a pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuju za slovo, paní předsedající. Chtěl bych se zeptat pana ministra, jestli tomu správně tedy rozumím a jestli ti pětadvacátníci, kteří půjdou podle tabulky do důchodu v 70 letech a důchod mají pobírat 21,5 let, jestli skutečně predikuje to, že se budou dožívat 91,5 roku, což dneska se na světě nedožívá průměrně nikde. Tak se chci zeptat, jestli skutečně tohle si myslíme a predikujeme takhle vysoký průměrný věk?

Jinak ještě poznámka. Já si nedovedu představit, samozřejmě asi každý z nás, když se podívá na rodiče, kterým bylo 70 nebo je 70 let, že by chodili do práce. Tak na to se chci zeptat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. A nyní zareaguje na průběh rozpravy ve faktické poznámce pan vicepremiér. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Poprosil bych, aby kolegové, kteří tady chodili a před chvílí tady říkali své faktické, aby dávali pozor. Znovu pro nepřítomného kolegu poslance Juchelku. Jasně říkám, na základě toho mechanismu a i toho, co je dneska v tvrdých datech, že v případě ročníku narození 1972 uvádí Český statistický úřad předpokládanou dobu dožití 87 let a 3 měsíce a stanovujeme hranici věku odchodu do důchodu 65 let a 7 měsíců. Takže vysvětluji a znovu se vám snažím dát jako do souvislostí, že nemůžeme míchat dohromady předpokládanou dobu dožití v momentě narození populačního ročníku, a to, že se to mění v průběhu vývoje života daného populačního ročníku, a jiná hodnota v roce 50 let života, jiná v roce 65 let života.

A vy se tady pořád vracíte, někteří z vás, k tomu, že říkáte, ale ten ročník v momentě narození, jakou má předpokládanou dobu dožití? To je přece odlišné. A takto s tímhle systém pracuje i dnes, v té současné podobě, o které se bavíme. Posunujeme hranici věku odchodu do důchodu u mužů o dva měsíce ročně, u žen dokonce o čtyři měsíce ročně. Takže prosím pěkně, toto jsou konkrétní fakta. A chápu, že prostě pro některé z vás je to těžko vysvětlitelné.

A už vůbec neumím odpovědět na paní Peštovou, protože to je jiný vesmír. Vaše argumentace je úplně mimo realitu. Co mají říkat lidé, kteří pracovali, odváděli pojistné na své rodiče a prarodiče, a důchodu se vůbec nedožijí? Ten systém prostě je solidární. Nikdy nebyla debata o tom, že by se na někoho převáděly nějaké výměry důchodů v rámci toho, že by na to měli nárok. Prostě je založen na solidaritě. A část těch, kteří pojistné platí, se toho nikdy nedožijí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, poté pan poslanec Miloslav Janulík, paní poslankyně Ivana Mádlová a poté pan poslanec Svoboda. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Pane ministře, přiznejme si, že to byla argumentační chyba a nenaplnitelný cíl tvrdit, že v průměru si bude důchodce pobírat důchod 21,5 roku. Fakt je to nesmysl. Když se bavíme o tom, že současný důchodce, který odchází v 65 letech, má tu naději muž 11 let a žena 17 let, tak to je. Prostě na těch 21,5 to neskočí.

A vy tady argumentujete tím, že Český statistický úřad zveřejnil dobu pobírání důchodů v roce 2023, a teď nevím přesně, třeba 22 let, prostě nějakou takovouhle poměrně dlouhou dobu. Ale tady to bylo vysvětleno, lidé chodili tehdy do důchodu ženy v 55 letech, muži v 60. A ti lidé ještě teď dožívají. A ti to natahují. Takže statistika je zajímavá věda, ale musí se s těmi čísly umět pracovat. A nemůžu si na číslech postavit nějaké cíle. Prostě ta doba bude klesat, doba pobytu v důchodu nebo pobírání důchodu. Prostě tak to je. Protože lidé, co jsou tam 40 let, budou vymírat a budou tam nastupovat lidé, kteří tam budou 12 let. Takže v tom je ten problém.

Myslím, že tohle by asi stálo za to čestně přiznat, přepracovat to a nedávat si to jako jeden z headlinů důchodové reformy, která se vůbec nedá nazvat důchodovou reformou, ale změnou parametrů, a to výrazně zhoršenou pro řadu našich spoluobčanů, zvlášť těch, kteří jsou nemocní. A jak jsme si řekli, nemocní jsou již několik let před dosažením důchodového věku. A vy jste jim svým opatřením tady ještě znemožnili odejít do předčasného důchodu ze zdravotních důvodů. A pokud jim to umožníte, tak jenom na rok a čtvrt, což je výsměch. Takže, pane ministře, tohle se fakt nepovedlo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní pan poslanec Miloslav Janulík.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. Pane ministře, já vám to fakt nezávidím, protože za mě je to nehajitelné. Už jenom z prostého principu. Byl takový matematik, jmenoval se Carl Friedrich Gauss, myslím, že 1780 něco v Göttingenu. Všecky biologické děje se řídí jeho zákonitostí Gaussovy křivky. A predikovat tady... Vy jste nevěděli, že druhý den bude benzín o 10 korun dražší, že inflace bude, já nevím, přes 20 % druhý den? A teď se tady dohadujeme o tom, co bude za 25 let? To je naprostý nesmysl. Není to hajitelné.

Já jsem generace, kdy každý věděl, kdy půjde do důchodu. Od té doby, co člověk vnímal svět, věděl, že v 60 jde do důchodu. Ženy to měly jinak podle dětí a tak. A teď se děsím toho, že kdyby mi bylo 30, tak já vůbec nevím, kdy půjdu do důchodu. Já vůbec nevím, jako ve 30... Nehledě k tomu, že už si ani nikdo nedokáže predikovat a spočítat, kolik ten důchod bude mít? A celé se to dělá pro koho? No, pro ty lidi! Ne? A ti lidé, dneska se v tom vůbec nikdo nevyzná. Vlastně vy jim říkáte, ono se uvidí, až jak to bude, až vám bude 50. No, tak to tedy pěkně děkuju. Já bych chtěl prostě v 45 vědět, že tehdy a tehdy a tečka.

A tady ty propočty, to prosté prodlužování, prostě biologická hranice je daná. Jsou jedinci, kteří v 80 jsou úplně v pohodě a někdo je v 60 naprostá troska. A to se nedá napasovat tady do tohoto všeho. A teď jako říct, že ono to bude asi takto... Já si myslím, že na tom by měl být široký konsenzus, že tak, jak si tady dokazujeme, že to je přesná věda o nepřesných číslech, že vůbec nevíme, co bude, jak to bude... Ale jako snažit se to prostě nějak sešroubovat jenom proto, aby nám to nějak vyšlo? To je celé nesmysl.

A druhá věc, nemůžete argumentovat lidem, říct těm voličům, (Předsedající: Čas.) my nemáme peníze, a kupovat za 300 miliard stíhačky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Ivana Mádlová, poté pan poslanec Bohuslav Svoboda, Martin Kukla, Karel Haas. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tady se poměrně hodně mluvilo o zdraví, že je důležité pro to, aby mohl člověk vykonávat svoje povolání do nějakého vyššího věku. A u vašeho návrhu je to poměrně vysoký věk. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP