Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.30 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

A teď mi dovolte ještě na úplný závěr se vyjádřit k příspěvku paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vaším prostřednictvím, paní kolegyně Pekarové Adamové, který jsem si přečetla na sociálních sítích včera v noci nebo ráno, já nevím, kde vlastně píše, můžete si to všichni přečíst: tohle je pět informací o důchodové reformě, které od Andreje Babiše a Tomia Okamury asi kvůli špatné akustice určitě neuslyšíte. Přečtu vám těch pět informací a pak na ně odpovím.

Hnutí ANO mělo ve vládě osm let na to ji prosadit, záměrně to ale nikdy neudělalo, i když to mělo v programu. Za druhé, současných seniorů se prakticky nedotkne. Za třetí, když důchody nereformujeme, aktuální systém se za pár let zhroutí. Další bod, cílovou skupinou reformy jsou lidé v produktivním věku, ti ale Babiše ani Okamuru nezajímají. Opozice je proti, protože jediným jejím programem je strašení, ale sama vlastní řešení nemá.

Tak já teď shrnu těch pět odpovědí z mé strany. Paní předsedkyně, vaším prostřednictvím, ten návrh asi vůbec nečetla a v uplynulých letech asi ani nežila. Jinak by věděla, že hnutí ANO prosadilo spoustu opatření, která podpořila důchodce stávající i ty budoucí - základní výměra 10 %, zvýšení pro 85+, ale i zajištění prostředků pro řádné a mimořádné valorizace a pomoc při covidu. Zmiňuje oblíbenou větu o tom, že ANO mělo ve vládě osm let na to, prosadit důchodovou reformu a že to mělo i ve svém programu. Měli jste asi pravdu, že jsme byli ve vládě a měli jsme to v programu. Rezort Ministerstva práce a sociálních věcí - a už jsme to říkali několikrát - měla po celých osm let obsazen ČSSD, dokonce u obou vyjednávání o vládě byl tento rezort prioritou pro ČSSD. Za celých osm let však sociální demokraté nepřišli se žádným skutečným návrhem důchodové reformy, který by se detailně projednával. Je to něco podobného jako ve vašem případě, kdy máte opakovaně ve svém programu přijetí eura, ovšem když váš koaliční partner chtěl obsadit zmocněnce pro euro, tak jste raději vyvolali vládní krizi.

V příspěvku paní předsedkyně tvrdí... (Poslanci se v sále hlasitě baví.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se, paní kolegyně omlouvám, ale poprosím o ztišení.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. V příspěvku paní předsedkyně, vaším prostřednictvím, tvrdíte, že se návrh současných důchodců nedotkne. A taky nemáte pravdu, protože měníte a již jste v minulosti změnili valorizační mechanismus. A pokud byste místo chození do VIP prostor O2 arény vyšla někdy mezi lidi, tak byste věděla, že tyto změny se současných důchodců výrazně dotkly a jejich život lepším neudělaly. Současných důchodů se to opatření této vlády dotklo, a to zásadně. Vzali jste jim velkou část valorizace, teď jim chcete sebrat možnost zvýšit si důchod pro dobu, kdy opravdu nebudou moci pracovat a část pojistného si za ně necháte. Nemáte pravdu ani v tom, že systém reformujete a že se díky tomu nezhroutí. Vy v návrhu naprosto neřešíte příjmovou stránku, jen měníte poměr mezi výdaji a příjmy. Tento poměr se však vlivem demografické křivky stejně časem vrátí, tudíž systém neměníte, jen problém odsouváte pro další vlády. Systém se může opravdu zhroutit, když zásahy do něj budou nepromyšlené a prosazené arogantně bez ohledu na skutečné potřeby lidí. V závěru pátého bodu, jak tam píšete, uvádíte, že naším jediným bodem je strašení. A já bych se vás tedy ráda prostřednictvím, když tu není paní předsedkyně Pekarová Adamová, ráda zeptala - třeba mi někdy odpoví, až tu bude - do jaké kategorie spadá vaše kampaň označující ANO a pana Babiše za proruské. Nepřijdou vám billboardy s Putinem či s ruskými vlajkami naší lídryně do Evropského parlamentu Kláry Dostálové za trošku přehnané? Takže prosím, tyto vaše facebookové příspěvky - nejdříve si pročtěte důchodovou reformu, pak sis vezměte zpátky, jste tu jedenáct let jako já, mluvím pořád k paní předsedkyni Pekarové Adamové, byla jste dlouho ve výborech pro sociální politiku, ministryni jste radši vyměnila za teplý post předsedkyně Sněmovny, tak si nejdřív pečlivě přečtěte to, co vaše vláda předkládá a pak nepiště na Facebook takové blbosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak vaše vystoupení vyvolalo tři faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Viktor Vojtko, potom poslanec Jak Jakob a paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že jsem byl v předchozím projevu přímo osloven, tak si dovolím také reagovat. To, v jaké finanční situaci kdo bude, z velké části závisí na tom, jakým způsobem se bude chovat. Finanční gramotnost je určitě dovednost, která je nesmírně důležitá a velmi podceňovaná. Já se jí zabývám víc než patnáct let a pořád vidím, že jsou v ní velké mezery. Kdybych měl poradit někomu, kdo se na začátku svého ekonomicky aktivního života chce zodpovědně připravit na důchod, co má dělat, tak první věc, kterou bych mu řekl, ano, začni investovat, investuj klidně malé částky, několik stokorun měsíčně, navykni si na to, protože to je to, co ti potom velmi výrazným způsobem pomůže během dalších fází života. Netýká se to jenom důchodu. To je jedna věc.

Druhá věc. Náš důchodový systém je velmi solidární. Pro ty, kteří jsou nízkopříjmový i během svého ekonomicky aktivního života, tak nabízí pořád důchod, který v poměru k jejich předchozím příjmům je relativně vysoký. Pro ty, kteří vydělávají významně více, tak pokles životní úrovně, když jdou do důchodu, je výrazně velký. Takže pokud si někdo chce zachovat svou životní úroveň i po odchodu do důchodu, nemůže se v případně středně a vysokopříjmových spoléhat pouze na stát. Musí si spořit a čím déle si spoří třeba i menší částky, tím větší efekt to má. Samozřejmě je potřeba si vybrat dobrý produkt a tak dále, ale tohle je to řešení a já bych ho určitě každému doporučil, ať si to trochu nastuduje a využije to. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Jan Jakob, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, tak jako včera na grémiu jsme se dohodli, že dnešní jednání povedeme do 23. hodiny. Ta diskuse se poměrně košatí, trošku se v ní i cyklíme, nicméně abychom dodrželi tu dohodu z grémia, tak si dovolím dát procedurální návrh, abychom dnes jednali i meritorně hlasovali po 19. i po 21. hodině. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Vzhledem k tomu, že se jedná o procedurální návrh, tak zavolám kolegyně a kolegy z předsálí. Eviduji žádost o odhlášení, já vás všechny odhlásím, požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami.

Ještě přečtu omluvy: od 17 do 19 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Romana Bělohlávková, od 15 do 19 hodin z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Patrik Nacher, od 11.30 do 14 hodin a od 16 do 22 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, od 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Milena Voborská. A z členů vlády od 16 hodin z rodinných důvodů se omlouvá pan ministr Vít Rakušan a dále od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Vlastimil Válek.***




Přihlásit/registrovat se do ISP