Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.40 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Nyní se chce vláda vrátit před rok 2018, kdy to bylo celou inflací, ale počítanou výrazně ve prospěch důchodců - to je tady zase novinka - a pouze o jednu třetinu růstu reálných mezd. Co to tedy pro normálního důchodce znamená? Samozřejmě snížení a zpomalení valorizace. Je škoda, že politika vítězí nad rozumem v pomoci důchodcům v těchto ekonomicky nelehkých dobách. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan ministr Jurečka se hlásí s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já si dovolím zareagovat krátce na své dva předřečníky, pány poslance. První věc, já si nepamatuji, že by se - teď mluvím k panu poslanci Raisovi - od roku 2007 měnil kompetenční zákon, pokud jde o rozsah počtu ministerstev. Pamatuji si, že v roce 2007 se kompetenční zákon měnil a zrušilo se Ministerstvo informatiky a jeho agenda přešla pod Ministerstvo vnitra. Od té doby máme stále stejný počet ministerstev v této zemi.

Vy jste, pane poslanče, hovořil o tom, že tady vznikla nějaká nová ministerstva, tak chci říct, že stejně jako za předchozích vlád, počínaje vládami, které byly v devadesátých letech, i vlády Bohuslava Sobotky, i té vlády současné, je to tak, že pokud je nějaký ministr a nemá ministerstvo, tak je ministrem bez portfeje, má danou nějakou konkrétní oblast, ať je to věda, výzkum, ať je to LRV nebo ať je to evropská agenda a tento ministr je na Úřadu vlády. Takže žádná nová ministerstva, o kterých jste hovořil - jsem rád, že se tom shodujeme - tady nevznikla. Poslední zaniklo Ministerstvo informatiky a od té doby máme 14 resortů. To jenom pro ujasnění té terminologie, abychom v tomto měli jasno.

Na pana kolegu ještě k otázkám mimořádných valorizací. Chci jenom ujasnit, že za prvé to není předmětem důchodové reformy. To jsme projednávali loni a loni jsem to vysvětloval, že vždycky za těch 12 měsíců k 1. lednu bude valorizováno plně o inflaci a jenom o třetinu růstu reálných mezd. Pouze na to přechodné období sedmi měsíců bude vykrývat mimořádný příspěvek tu situaci tak, abychom lidem v čase dříve pomohli. Ale my je o nic nepřipravíme. My za celé období vždycky plně dovalorizujeme to, co je nárůst inflace. Ten příspěvek se bude chovat lépe v tom, že těm nízkopříjmovým a podprůměrně příjmovým důchodcům nebudeme brát to, co brala ta dřívější mimořádná valorizace. (Předsedající: Čas, pane ministře.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Rais se hlásí s faktickou poznámkou z místa, prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Já nejsem znalec přes tady to vládní právo tak dokonale, ale co vím určitě, že na minulé vládě bylo v podstatě oddělení pro evropské záležitosti, kdy to tam řešilo několik dam, slečen, a dneska z toho máme celé ministerstvo. Tak to jenom na doplnění.

Potom co se týká diskuse kolem valorizace. Já se skutečně domnívám, že jste - teď to můžeme použít - okradli, vzali, prostě těm pracujícím důchodcům tu tisícikorunu, kterou v podstatě už neuvidí. To jste nechal bokem podle mě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní faktická poznámka pana ministra Jurečky.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Už úplně stručně. Mimořádná valorizace, která nastala v posledních dvou letech, tak o to, o kolik ta mimořádná valorizace valorizovala důchody, tak o to méně bylo valorizováno k 1. lednu. To nebyla žádná valorizace, která by nad rámec inflace v období 12 měsíců přinesla něco navíc. Ona přinesla to, že lidé dostali tu část, to zvýšení dříve.

To znamená, k 1. lednu, se vždycky valorizovalo a valorizovat bude plně o inflaci. V okamžiku, kdy v těch posledních letech byly rychlé nárůsty, tak to přineslo to, že těm lidem jsme pomohli o něco dříve. My toto nahrazujeme institutem mimořádného příspěvku po dobu zbývajícího roku s tím, že se to chová férově i vůči lidem, kteří mají podprůměrné a velmi nízké důchody. Protože ta předchozí mimořádná valorizace způsobovala to, že se valorizovala procentní část, tím pádem jsme těm lidem, kteří měli podprůměrné a velmi nízké důchody, způsobovali, že jejich důchod trvale, do konce jejich života, ztrácel hodnotu. Naopak jsme celoživotně, do konce života, pomáhali těm, kteří měli nadprůměrné a vysoké důchody. Bylo to nespravedlivé.

Nenese za to asi úplně někdo konkrétní zodpovědnost, protože tenkrát, když se tato úprava přijímala, tak nikoho nenapadlo modelovat, jak se ten systém bude chovat v situaci, kdy bude inflace třeba přes 10 %. Tak jenom vysvětluji, že ten systém, jak je upraven teď, se chová vůči těm lidem férově a zároveň jim vždycky plně kompenzuje důchod, který zvyšuje o inflaci a jednu třetinu růstu reálných mezd, což byla hodnota, která zde byla do roku 2018.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Kohajda.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Mně tam trošičku vadí to vyjádření - okradení důchodců. Přece není vhodné tady používat takové pojmy. Tato Sněmovna rozhodla většinovým hlasováním. Pak jedna ze stran, která je zastoupena ve Sněmovně, podala návrh Ústavnímu soudu, zda ten legislativní proces byl v pořádku, a Ústavní soud konstatoval svou autoritou, že byl v pořádku. Z hlediska tohoto postupu tedy celá ta změna byla zákonná, proběhla, jak proběhnout měla.

Já si myslím, že tady na této půdě bychom neměli používat tyto pojmy. Možná jsou vhodné pro některá média, ale určitě o tom, že někdo někoho okradl, není vhodné, aby tady bylo hovořeno, protože autoritativní rozhodnutí Nejvyššího soudu říká, že k ničemu takovému nedošlo. Já si myslím, že bychom neměli tyto pojmy, když víme, že nejsou pravdivé, používat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Kott, prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo. Myslím, že jsem ve své řeči nepoužil nic v tom duchu, že byli okradeni důchodci. Já jsem pouze řekl, že Ústavní soud rozhodl tak, jak rozhodl. Musíme to všichni respektovat. Akorát jsem se odhodlal k tomu říci, že si myslím, že to je nemorální, ale to je všechno. Nikterak jsem nic nezpůsoboval, určitě jsem nepoužil nějaké záležitosti týkající se toho, o čem tady hovořil pan kolega, něco o kradení důchodců. Takže to jsem skutečně neřekl, tak nevím, z jakého důvodu bych se tady měl z toho ospravedlňovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vracíme se do obecné rozpravy. Vystoupí pan poslanec Kolovratník. Než dorazí k pultíku, načtu omluvy. Pan poslanec Bartošek se od 16 hodin omlouvá z rodinných důvodů, pan poslanec Dvořák Jaroslav od 19.45 hodin ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 19.30 z rodinných důvodů, paní poslankyně Oulehlová Renáta od 19 do 20 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Vondrák od 19 hodin z osobních důvodů a pan ministr Výborný do 23 hodin z pracovních důvodů.

Pan poslanec Kolovratník má slovo. (O slovo se ještě hlásí poslanec Rais, ale omylem zmáčkl tlačítko poslance Kolovratníka.) Pan Kolovratník se přihlásil k faktické. Chápu, že to je vystoupení v obecné rozpravě, nikoliv faktická. Tu mažu a máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Jenom ke kolegovi Raisovi. Asi tam byl technický nedostatek, protože se chtěl přihlásit k faktické a nebylo to vidět, jenom zvedal ruku. Nejsou interpelace, musíme logicky pomocí svého hlasovacího zařízení.

Děkuji za slovo a přeji dobrý podvečer. Než otevřu svoje vystoupení, které mám připravené, tak dvě rychlé reakce. První na pana poslance Kohajdu. Já bych se toho slova okradení důchodců, odrbání, prostě sebrání peněz, nebál. Já si za ním stojím. Okay, jsme ve shodě v tom, že Ústavní soud potvrdil, že ten krok byl legitimní, legislativně možný nebo že nebyl protiústavní. To samozřejmě respektuji a respektujeme. Ale - už to bylo řečeno tisíckrát, vrátím se k tomu velmi stručně - pokud v tom loňském roce ti důchodci, ti lidé, kteří celý život pracovali a počítají s něčím, pak je to změněno a je to jinak, tu částku dostanou nižší nebo menší, tak zkrátka o to přicházejí vaším rozhodnutím. Tak to oni vnímají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP