Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(20.50 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Takže ono to jde trošku proti sobě, a pokud to chceme oboje, tak nám nezbude, než krom toho šetření, krom zvýšení nebo zlepšení ekonomiky a tak dále, boje proti šedé ekonomice, než to prostě programově dotovat a nějakým způsobem se na tom dohodnout a hledat správnou míru dotace. Ale bez toho to nepůjde.

Potom ještě v diskusi o Ústavním soudu a o tom rozhodnutí. Já tady naprosto ctím, jak se ti ústavní soudci rozhodli, byť to nebylo jednoduché. Byli pod palbou, i řekněme, takovou dělostřeleckou, o tom, jaká hrozí výrazná ekonomická škoda státu. Ono se to špatně rozhoduje, ale zase na druhou stranu si neodpustím, když opakovaně rozhodovali o svých platech, tak asi po zralé úvaze, ale vždycky si vyšli vzájemně ti soudci vstříc.

Takže obě ta rozhodnutí respektuji, ale trošku nad tím zdvihám obočí a myslím si, že se k tomu ještě v budoucnosti vrátíme a že bude ještě zhodnoceno to rozhodnutí Ústavního soudu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Mám zde s faktickou přihlášeného pana poslance Aleše Juchelku, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Budu reagovat na pana Haase, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. On je totiž rozdíl, když interpretujete těch 21,5 roku vy, pane poslanče, než když se to potom interpretuje obecně v médiích vládní koalicí. Protože samozřejmě že rozumíme těm 21,5 letům, což je ta naděje dožití. To znamená, že můžeme říct, že to je vlastně průměrný věk, který je takhle vypočítáván. Ale my mluvíme hlavně o kvalitě života a zdraví v rámci toho dožití, což je samozřejmě poněkud jiný údaj, než to tvrdé datum, o kterém mluvíte vy.

Jenomže vy potom říkáte všem tady toto. Cílem je, aby pro budoucí generace byla udržována stejně dlouhá průměrná délka výplaty starobního důchodu, jako je tomu dnes, přibližně po dobu 21,5 roku. To je to matení veřejnosti, protože na základě těchto slov si každý myslí, že bude průměrně 21,5 let pobírat starobní důchod, to znamená, bude v důchodu, a to samozřejmě nevychází.

Zásadní otázka pro mě je, zdali by mi někdo mohl říct, jaké jsou připraveny třeba rekvalifikace v rámci pracovního trhu a tak dále, pro ty, kteří mají v tuto chvíli 24 let a půjdou do důchodu v 70 letech a třech měsících. Co oni vlastně za práci mohou dělat od toho roku 2050? To mě moc zajímá. Anebo samozřejmě pro ty, kteří se narodí v tomto roce a půjdou do důchodu v 73 letech a osmi měsících. To mě opravdu zajímá, protože dle některých lékařů - to je ale datum, které je velmi měkké - tak ti říkají, že polovina z těch, kteří mají nad 60 let, má vážné chronické onemocnění.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tímto se dostáváme k příspěvku pana poslance Oldřicha Černého. Připravit se posléze může pan poslanec Radek Rozvoral. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si zde také uvést několik faktů k právě projednávané problematice důchodů. Před rokem jsme tady na půdě Poslanecké sněmovny řešili násilné snížení valorizací současných důchodců. Nyní řešíme podobný problém jen s tím rozdílem, že se to týká důchodců budoucích. Řešilo se to tehdy v nestandardním režimu, ve stavu legislativní nouze. Nyní to projednáváme opět trochu nestandardně mimořádnou schůzí Poslanecké sněmovny.

My v hnutí SPD jsme vloni hlasovali jak proti stavu legislativní nouze, tak i proti změně zákona o důchodovém pojištění. Ale vy v pětikoalici jste to - teď jsem si tady to slovo "okradení" škrtl díky doporučení pana kolegy poslance Haase, vaším prostřednictvím, a protože čeština je krásná, tak jsem si našel vyjádření "ochuzení o očekávané finance". Takže přečtu tu větu znovu, co jsem chtěl říct. Ale vy v pětikoalici jste to ochuzení o očekávané finance současných českých seniorů, kteří již nemají sílu se bránit, tehdy protlačili na sílu, dokonce i s omezením řečnických práv nás řadových poslanců.

Vyhledal jsem si předvolební rétoriku vašich vládních stran z roku 2021, jak máte všechno připraveno, jak jste erudovaní, jak jste připraveni vládnout. Pak jsme měli rok a půl po sněmovních volbách, několik dní po prezidentských volbách, a vy jste s hrůzou zjistili to, o čem si mnoho měsíců štěbetali vrabci na střechách, že inflace je jaksi větší než malá. Vzpomínáte? Honem jste tehdy vymysleli stav legislativní nouze a retroaktivně jste změnili zákon.

To byla tehdy ta připravenost vládnout, to byla ta odbornost vašich lidí? To bylo to, kvůli čemu vás vaši voliči volili? Ne, to rozhodně nebylo. Dostávali jsme totiž všichni stovky nesouhlasných emailů, především od vašich voličů a vy jste si to přesto na sílu prosadili. Vy jako vláda jste před rokem vzali peníze starobním a invalidním důchodcům, tedy vzali jste peníze především našim seniorům, kteří celý život poctivě pracovali, odváděli povinné odvody a kteří se nyní nemohou moc bránit. Vzali jste peníze i invalidním důchodcům, což je také skupina občanů, která sama sebe dost obtížně brání. Chápu, že státní rozpočet byl a stále je napjatý, ale nejvíc mi na té vaší na sílu protlačené změně vadila ta retroaktivita, zpětná platnost a to, jak jste porušili to, co jste všem dříve slibovali.

Říkám to proto, že hodně podobná situace se vyskytla i nyní. To je zase další podobnost současné situace s tou před rokem. Vy jako vládní pětikoalice totiž opět porušujete to, co jste slíbili. Ve svém aktualizovaném programovém prohlášení vlády před rokem, v březnu 2023, jste slibovali toto, cituji. Realizujeme a do konce roku 2023 předložíme skutečnou důchodovou reformu s cílem nastavení stabilního systému férových důchodů. Tady si dovolím poznámku, že jak vidíme, do konce roku to nebylo, ale téměř po půlročním zpoždění.

Pokračuji v citaci z programového prohlášení z března 2023 dále. Připravíme návrh důchodové reformy, který se bude skládat ze dvou hlavních složek a třetí dobrovolné. Základní složka se zvýší a bude reflektovat požadavky na důstojnost života ve stáří a finanční možnosti státu. Zásluhová složka bude vycházet z odvodů do pojistného systému a počtu vychovaných dětí. Dobrovolná složka bude zřízena ve formě státního nebo veřejnoprávního fondu inspirovaná zahraničními zkušenostmi. Konec z citace vládního prohlášení z března 2023.

Vy jste tedy původně slíbili, že důchodový systém opřete o novou složku, o dobrovolnou složku ve formě fondu. Děti měly získat možnost platit 1 % svého důchodového pojištění svým rodičům nebo prarodičům. Ale nic z těchto pěti koaličních slibů v tomto současném vládou odsouhlaseném návrhu není. Podle vyjádření poradce Ministerstva práce a sociálních věcí pana Filipa Pertolda se na tom prý koalice neshodla.

Koalice se neshodla ani na zavedení veřejnoprávního fondu, ani na možnosti placení 1 % svého důchodového pojištění rodičům. To mne trochu zarazilo. Pětikoalice se nejprve před více než rokem shodla, že to tam bude, proto se to objevilo ve vašem programovém prohlášení, ale pak jste se neshodli. Někdo v pětikoalici tedy musel změnit názor. Vzhledem ale k jiným vládním veletočům mě toto moc nepřekvapuje.

Nicméně faktem zůstává, že sliby, které zůstanou nesplněné, dodávají celé situaci hodně velký prvek nedůvěry. Týká se to i těch věcí, které naopak slíbeny nebyly, vládní strany o nich před volbami nemluvily, ale najednou se tam objevily. To je například již tady mnohokráte dneska i včera zmíněné postupné zvyšování věku odchodu do důchodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP