Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.20 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

A co uděláte? Donutíte ho, aby pracoval dál, další dva roky, případně může zůstat doma a žít patrně ze vzduchu. Kdybyste dělali opravdovou reformu, já se domnívám, že byste hledali cesty, jak podpořit a zajistit 2. a 3. pilíř, když už na to stát nestačí. Aby si na to lidé mohli spořit sami. Koruna ze státního rozpočtu by těm lidem mohla vydělat v produktivním věku dalších 50 haléřů za den nebo třeba i další korunu. Jenomže to by chtělo nápady, propočty, muselo by se to odpracovat, museli by se zavolat skuteční odborníci a já nevím, jestli jste toho schopni nebo jenom nechcete. Místo toho tady předkládáte úpravu parametrů, aby to jakžtakž nějak vyšlo.

Zavedli jste letos Dlouhodobý investiční produkt a to je asi krok dobrým směrem. Ale kdo o tom ví, kdo to ví, jak jste to řekli lidem? Vy jste to utajili lépe než své šifrované telefony. Někteří z vás, abych vás neházela do stejného pytle. Zjistila jsem také, že lidé mají v bankách na účtech úspory více než za 4 biliony korun. Z toho 1,4, tedy 34 %, je na účtech s nulovými výnosy. Banky se na tom nestoudně pakují. A co vy? Zavádíte komunikaci v čele s generálem na obhajobu svých kroků, jak snížit důchody. To je další smutná část příběhu. Postarejte se o to, aby lidé měli informace, aby si odkládali své peníze na důchod efektivně a všem bude dobře a možná vám i někdo zatleská.

Zvláštní kapitolou vaší péče o lidi je to, jak říká paní Markéta Pekarová Adamová, prostřednictvím vás, paní předsedající, že nikoho nenecháte padnout, no tak to jsou invalidní důchody. Lidem, kteří jsou v invalidním důchodu a snaží se v té situaci o nějaký výdělek, snaží se pracovat, těm tedy důchody snižujete. A těch případů, těch jsou stovky. To je asi za tu jejich starost, za to, že se snažili. To je ta odměna. Typické jsou případy lidí s roztroušenou sklerózou. Promiňte, ale ten člověk tou nemocí trpí, je to jasně lékařsky prokázané. A když najde práci - víte, co se stane? Přijde o důchod. To jste tedy opravdu vymysleli super zrůdnost. Nikomu z vás nedochází, že ten člověk se nachází ve velice složité rodinné, finanční i zdravotní situaci, že ta nemoc není v současné době vyléčitelná. Ten člověk s ní bojuje, stojí ho to peníze, čas a mnohdy poslední síly, které má. A vy mu prostě zkrátka ty peníze seberete. Starej se o sebe sám.

A poslední poznámku si dovolím udělat k valorizacím důchodů. Proč berete lidem peníze i v tomto případě? Řeknu vám, jak to vidím. My jsme si prošli obdobím vysoké, opravdu vysoké inflace a je to jakási zkušenost a já doufám, že je za námi. Ceny, tak ty nám rostou hned. A mzdy, ty rostou až potom. Takže na inflaci se pak podílí každý. Když mu potom stoupne mzda, okamžitě také platí víc přece do důchodového systému. Ale když pobírá důchod, valorizace přijde zase až po roce a ještě nepokryje ani mnohdy plně inflaci a ani ten růst mezd. Důchodce, to je vlastně ten poslední, na koho se myslí a on vlastně doplatí finančně na tu inflaci nejvíc. Ano, valorizace se počítá z důchodcovské inflace víc, tam se zohlední ceny léků a méně se zohledňují ceny třeba za sportování, to jste pánbůh zachovali. Ale trošku opět seškrtali.

Zaštiťujete se snižováním schodku státního rozpočtu. Schodku, který byl vyvolán pandemií. Ale my jsme přece o 4 roky dál a pořád se tu rozhazuje o stovky miliard víc, víc, než kolik se vybírá a ve výběru daní, no tak v tom jste se nepohnuli ani o píď. A to jste si ještě zrušili EET, ono se to asi vyplatilo. Odborníky, včetně těch vašich, to mrzí, ale to je zřejmě daň za jakési politikaření. Vy neumíte udělat krok zpátky a uznat, že i opozice udělala něco dobře. To si ale nic nenamlouvejme. To je skutečný důvod, kvůli kterému obíráte důchodce, obíráte nízkopříjmové domácnosti, protože spoléháte, že oni se zkrátka neozvou, že se za ně nikdo nepostaví. Počítali jste s námi opozicí, to samozřejmě ano. Asi jste neočekávali takto úporné bránění těch nejslabších. A vy naše bránění nazýváte politikařením. Nám nejde o politikaření, vždy nám šlo o člověka, o národ a o budoucnost nás všech, i když vy to samozřejmě vidíte jinak.

My jsme splnili většinu svých slibů. To vy jste slibovali nesplnitelné, pošlapali jste své předvolební sliby, politikaříte no a ekonomicky se vám nedaří. Ta čísla jsou neúprosná, číslo nemá emoce, číslo jenom o něčem vypovídá. A proto jsme nuceni poslouchat bezbřehé politické chvástání, co všechno se této vládě podařilo. Ale bohužel, pane premiére, to je jen váš virtuální svět, virtuální svět této vlády. Nic víc, nic míň. Realitu vašich vládních kroků pociťují všichni občané. I my. A právě proto možná klesá ta důvěra ve vaši vládu. A tato parametrická důchodová změna není ničím jiným, než-li vaší nadějí, že vám zase někdo uvěří. A co nám zbývá? Asi abych popřála, ať nám všem pomáhá Bůh. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji paní poslankyni. Ještě zkonstatuji, že stahuje svou omluvu paní poslankyně Pokorná Jermanová, již je nějakou dobu přítomna v sále. A vystoupí nyní paní poslankyně Monika Oborná, poté se připraví pan poslanec Sládeček. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dobrý večer kolegyně, kolegové. Já jsem se původně ve svém příspěvku chtěla věnovat právě té problematice, která tady už několikrát zazněla, a to je problematika zvýšení věku do důchodu, protože musím říct, že mě osobně se to přímo dotýká. Ale nejenom mě, ale celé mé generace. A vy tady vlastně neustále tvrdíte a říkáte, jak to děláte právě pro ty budoucí generace. Tak já bych se chtěla zeptat, co vlastně tím tedy pro nás děláte. Protože zatím tady tou novelou nám říkáte to, že na důchod úplně zapomeňte, jestli možná, když dobře, tak půjdete v 68, v 70 letech do toho důchodu. No, pane ministře, já mám doma rodiče, kterým je 70 let, a jestli si myslíte, že by ještě mohli aktivně někde působit v zaměstnání, tak je to opravdu velmi iluzorní. Takže určitě tímhle pro mou generaci nic neřešíte a určitě to není ta cesta, jak tímhle udělat něco pro naši generaci.

Nicméně, já jsem tady poslouchala ty projevy, faktické poznámky a několikrát tady zazněla taková ta mantra, že my tedy konečně něco děláme pro tu důchodovou reformu a ta vláda Andreje Babiše, ta špatná vláda, předchozí, vy jste nic nedělali. Tak já jsem si dala tu práci a podívala jsem na programové prohlášení vlád, protože to považuji za dokumenty, na základě kterých si jednak vláda říká o důvěru Poslanecké sněmovně, ale také vlastně do jisté míry tím slibuje něco veřejnosti a tudíž to je jakýsi závazek vůči veřejnosti.

Takže mi nejprve dovolte, a velmi, velmi krátce, abych zde připomněla za prvé prohlášení dvou předchozích vlád a pak to prohlášení současné vlády.

Tak tedy vláda Bohuslava Sobotky se v roce 2014 ve svém programovém prohlášení zavázala, že připraví novelu zákona o důchodovém pojištění týkající se úpravy podmínek pro zvyšování důchodu od roku 2015 a cituji konkrétně: "Vláda ukončí platnost pravidla snížení valorizace důchodů a zajistí, že důchody budou od ledna 2015 opět zvyšovány o 100 % nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy. Ustaví odborné komise jak k ukončení II. pilíře a návrhům změn důchodového systému, tak k návrhu dlouhodobého a systémového řešení rodinné politiky v České republice.". ***




Přihlásit/registrovat se do ISP