Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.10 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

"Průměrná doba dožití obyvatel stoupá. A tím pádem roste a bude růst počet osob v důchodovém věku, kteří ze systému potřebují čerpat." Je to dlouhodobě neudržitelné a tak dále. A potom se tady konstatuje, že máme tedy teď nejvyšší čas tomu předejít a změna bude nutná nejen v omezení předčasných důchodů, ale také dalších parametrů, jako je například úprava pojištění OSVČ, zpomalení růstu nových důchodů a dalších. Jinými slovy zasáhnout do systému, který je dlouhodobě nastaven a dlouhodobě funguje vlastně od devadesátých let.

A jaká je dneska skutečnost s nákladovostí na důchodový účet, ty výdaje v jednom roce? Takže je to 8 % HDP, což odpovídá průměru OECD. Ale už jsme tady opakovaně konstatovali, že státy na západ od nás dávají vyšší procento HDP. A je to například Itálie 15,9 %, Rakousko 13 %, Francie 14,5 %. Vím, že tady někteří budou argumentovat, že někde se důchody zdaňují a podobně, že se to nedá jednoduše porovnávat. Nicméně dáváme výrazně míň, než je průměr Evropy na západ od nás, ke které vzhlížíme a ke které se chceme blížit. Takže to je jeden úhel pohledu.

Potom z těch samých stránek jsem si přečetl podpůrné komentáře, které jsou tam s fotografiemi. Pan ministr Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, tam má headline: "Zajistíme důstojné a férové důchody nejen dnešních seniorů, ale i budoucí generací." O tom, že už dnešní senioři byli neférově obráni o tisícikorunu při valorizaci, jsem tady mluvil. Profesorka inženýrka Danuše Nerudová, ekonomka a vysokoškolská pedagožka, tam má headline: "Čím později, tím více budou změny bolestivé." No, tam si nejsem úplně jistý. Ale v každém případě si myslím, že bychom to měli brát jako výzvu, že vláda by měla přidat a motivovat více k tomu, aby se vybíraly daně, aby se zlepšovala ekonomika a podobně. Ano, čím později to uděláme, tím to bude více bolestivé. Pak je tam inženýr Filip Pertold, Ph.D., člen poradního týmu, který říká: "Reforma musí odstranit závažné nespravedlnosti." Tak já nevím, jaké nespravedlnosti měl na mysli, ale domnívám se, že spíš ta reforma je pro současné důchodce nebo ty, co právě nastupují do důchodu, nespravedlivá ve vztahu k tomu, co tady bylo v uplynulých několika letech, například při boomu předčasných důchodů, ke kterým sám pan ministr vyzýval, aby se k nim lidé hlásili.

Potom inženýrka Horská podporuje důchodovou reformu s tím, že "prostředky odvedené na důchodové pojištění v době ekonomické aktivity populačně nejsilnějších ročníků nestačí na pokrytí výdajů". Ano, nestačí a stačit nebudou. Ještě o tom budu mluvit. Ale jestliže tato vláda v podstatě souhlasí s tím, aby ekonomicky aktivní mladí lidé pracovali jenom na částečné úvazky, tak samozřejmě nemůžeme počítat s tím, že se plnohodnotně bude plnit důchodový účet, a musíme si už dopředu naplánovat, že důchodový účet budeme doplňovat ze státního rozpočtu. On v podstatě je součástí státního rozpočtu a je tam jenom v uvozovkách oddělen v mašličkách. A bude se tam do toho prostě muset přilít. A my se budeme muset domluvit, jaké to bude procento, aby to bylo rozumné. A pan docent Petr Jánský, poslední z toho týmu pro důchodovou reformu, který se tady vyjadřoval i se svou fotografií na stránkách ministerstva, tak řekne, a to jenom konstatuje: "Potřebujeme zabezpečit udržitelné financování důchodů." S tím se dá určitě souhlasit.

Pak je tam vysvětlen občanům výpočet důchodu, základní a procentní výměra a podobně, zásluhovost a tyhlety věci. Je to vysvětlené jednoduše, dobře, nicméně tam nejsou ty základní věci, ke kterým se vláda nehlásí: ta aktivita nejenom v tom, že se důchody nějakým způsobem pro důchodce zhorší, ty výpočty, že se bude prodlužovat věk odchodu do důchodu. Chybí tam ta příjmová stránka. A když chceme mluvit o té reformě, tak by tam měla být nějakým způsobem naznačena.

Jaká je v současné době situace z hlediska čisté mzdy a porovnání dosaženého důchodu vůči čisté mzdě? Což je parametr, který je dlouhodobě porovnatelný, a my bychom se na něj asi měli odkazovat. V současnosti při průměrné hrubé mzdě 42 300 činí mzda čistá 33 800 korun a průměrný starobní důchod byl 20 200 korun. To byl údaj z šestého měsíce roku 2023. V té době skutečně procento výše důchodů vůči čisté mzdě stouplo na historicky nejvyšších 59,8 %. Ale bylo to proto, že se tam prolomilo skokové zvýšení důchodů díky tomu valorizačnímu mechanismu. Ale to bylo proto, že nikdo neočekával tak vysokou inflaci. A dva roky po sobě tam byla dvouciferná inflace, konkrétně v roce 2022 ve výši 15,1 % a v roce 2023 ještě 10,7 %. Čili byla to pro mě Fialova inflace, která způsobila to, že důchody se meziročně zvýšily o 31,1 % vůči 14,6 % růstu mezd.

A to se stalo průlomově jednou jedinkrát a bylo to způsobené tou nezvládnutou inflací, respektive nezvládnutými kroky vlády, která nedokázala zkrotit ceny, která nedokázala zkrotit ceny energií, pohonných hmot, potravin, služeb a tak dále, to, co tam všechno postupně narostlo. A byl to výjimečný jeden jediný rok. Předtím řadu let, už dokonce od roku 1990, se drží to procento důchodu vůči čisté mzdě na úrovni mezi 53 a 55 %. Předesílám, že již v roce 1990 to bylo 53 %, v roce 2017 to bylo 54,2 %, v roce 2019 53,6 %, v roce 2021 52,1 %. Ale ten rok 2023 z těch důvodů, které jsem tady řekl, nezvládnutí vládou té situace, to bylo 59,8. A v tuto chvíli my na to nějakým způsobem reagujeme, přestože v roce 2024, v tomto roce, se inflace už ustálila a je pod 2,5 % a v příštím roce očekáváme 2% inflaci. Čili tady se reaguje mimo jiné - mimo jiné, není to jediný důvod - na ten prudký výkyv v roce 2023.

Ještě tady mám ten přehled států, tak jak jsem říkal, kolik dávají na důchody z HDP. Čili je to v Itálii 15,9, Řecko 15,7 %, Francie 13,6, Rakousko 13, Německo 10,2. My tam v té tabulce máme 7,7. Já vím, že tady běhají číslovky 7,78 a podobně. Je to podle toho, z jakých je to zdrojů. Velmi důležitý je i poměr důchodu k průměrné čisté mzdě. Tak Maďarsko například uvádí dokonce 94 %, Portugalsko 90,3 %, Lucembursko 88,7 %, Rakousko 87,1 %. Čili všechny tyto státy výrazně víc než Česká republika. Ještě například Francie 74,4 %. U nás se uvádí v tabulce 65,2 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP