Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Hendrycha a připraví se pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. No, já bych navázal opět na kolegu Maška, vaším prostřednictvím. Vy jste tady hovořil, pane kolego, o nesouhlasu Ministerstva zdravotnictví s touto novelou. Já jsem o tom tady mluvil několikrát, byla tady už poněkolikáté vyslovena poptávka po přítomnosti ministra zdravotnictví, ale ne pasivní přítomnosti, ale aktivní. Aby se konečně vyjádřil k těm připomínkám Ministerstva zdravotnictví. A skutečně by i mě zajímalo, zdali ty připomínky vycházejí z nějakých dopadových vědeckých studií v případě jiných vědeckých studií. Předpokládám, že ano, že tam uvedli, že si za nimi stojí. A já se včera konkrétně tady uváděl jeden vědecký zdroj, jeden vědecký zdroj z oboru neurologie, který jsem tady ocitoval, uvedl, kde se mimo jiné uvádí, že po šedesátém roce věku skutečně klesá, když to řeknu velice obecně, pracovní výkonnost.

A mám v této souvislosti apel na momentálně nepřítomného ministra pro vědu pana Marka Ženíška, který tu ale poctivě seděl celé odpoledne. Ono se hodně často žehrá na to, že je peněz na vědu a výzkum málo, na druhou stranu spousta vědců tvrdí, že se dělá spousta různých zajímavých projektů a výzkumů, které se potom v praxi nevyužívají vůbec. Mám prostě na něho apel, aby zrovna v téhle té souvislosti možná se zamyslel nad tím, jestli skutečně věda pomohla k argumentaci pro to, aby tenhle ten zákon vstoupil v život. Obávám se, že nikoliv, a je to podnět pro něj do budoucna, aby ty vědecké poznatky možná více využíval, a zvlášť v tak citlivých záležitostech, jako je tahleta novela. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Romana Kubíčka.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající, dámy a pánové. Myslím si, že debata o důchodové reformě je z 80 % racionální a nějaká iracionalita tam občas uteče. Já doufám, že pan ministr i přítomní poslanci pozorně poslouchali. Tady nepadaly jenom kritiky, ale padaly tady i nějaké podnětné návrhy. Já si pořád budu stát za tím, že 65 let je správný věk, který je určen a který dojde v roce 2065. A pak by bylo velice přínosné, kdyby se dva, tři roky monitorovala ta situace a vidělo se, co to přinese na úrovni zaměstnanosti, na úrovni těch dalších věcí. A že bychom skutečně měli věnovat ten čas především vytváření toho druhého a třetího pilíře. A v tomto budu vždycky nápomocný a doufám, že opravdu ta racionalita převáží nad těmi emocemi. Ty emoce sem úplně nepatří a opět pochválím, tato debata je úplně někde jinde, než tady byly jiné debaty.

V každém případě bych byl rád, kdyby všichni pozorně poslouchali a kdyby v tom druhém kole při těch pozměňovacích návrzích nebylo všechno bráno jenom že to je z koalice a opozice a máme 108 a máme 92, ale, že by se tam ta racionalita našla i pro ty pozměňovací návrhy těch opozičních poslanců. A v každém případě tohle je tak důležitý zákon, že by na něm měla být shoda.

Znovu opakuji, 65 let je pro ANO nepřekročitelná podmínka, to si musíte udělat sami, ale je tam spousta rozumných návrhů, na kterých bychom se mohli shodnout. Takže doufám, že to bude trvat dál a že budete naslouchat a ochotně jednat o tom, co jsme tu navrhovali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana poslance Maška s faktickou. Zatím poslední faktická.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, já jsem vycházel skutečně, já jsem si to prostě pamatoval z headlinů v tisku. Vy jste to explicitně neřekl, tu pozvánku k tomu požadavku o ty předčasné důchody, nicméně vzniklo to na základě toho, že Ministerstvo práce a sociálních věcí uskutečnilo v říjnu 2022 setkání několika novinářů, kteří se zabývali problematikou důchodů, s Marianem Jurečkou a ředitelem odboru sociálního pojištění Tomášem Machancem. A na setkání bylo prezentováno, že pokud lidé požádají o předčasný důchod v roce 2022, bude to pro ně finančně výhodnější, než kdyby čekali na řádný důchod v roce 2023. Což jste tam řekl a z toho potom v těch novinových titulcích. No, já tady vycházím z toho. A potom tedy, pane ministře, proto berte na jednu stranu mou omluvu, ale na druhou stranu, když v tiskové zprávě MPSV z 19. 10. 2022 je uvedeno, že požádat o předčasný důchod ještě letos, rozumějme v roce 2022, může být výhodnější než požádat v roce 2023, tak je to zpráva tisková z ministerstva, které řídíte. Takže já se omlouvám za to, za to, že jste vyzval, ale v podstatě vyzvalo vámi řízené ministerstvo. Toť vše.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a s faktickou se hlásí pan poslanec Igor Hendrych.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuju. Já bych to opět doplnil. Já jsem na tohle téma s panem ministrem na výboru pro sociální politiku svého času také diskutoval, také jsem nikdy neřekl, že to řekl on, řekl to jeho vysoce postavený úředník Ministerstva práce, kterého tady uvedl vlastně můj pan kolega poslanec Mašek. A já si na to pamatuju dokonce, že to bylo řečeno v České televizi, v Událostech, komentářích, kdysi jsem to měl dokonce poznačeno přesně, ve kterém to bylo dni. A na doplnění toho, co jste řekl, tam bylo uvedeno, že to může být výhodnější až o 1 000 korun. Byla tam explicitně řečena tato konkrétní částka. Která samozřejmě, předpokládám, logicky zněla v uších těch, kteří nárok měli blízko, a byla to z mého pohledu jednoznačná pobídka. Byť ne přímo z vašich úst, pane ministře, ale z vámi přímo řízeného ministerstva a jeho vysokého úředníka.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou Aleš Juchelka, poté pan poslanec Robert Stržínek.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano. Já samozřejmě potvrzuji ta slova pana ministra, že on explicitně za to jakoby nemůže, ale to, co říkal pan kolega Hendrych, tak, vaším prostřednictvím, bylo součástí té tiskové zprávy. Dokonce i modelový příklad toho, kolik člověk, když bude brát takovéto peníze, pobírá takovýto plat a přihlásí se do toho předčasného důchodu, tak jak bude, když bude mít ten důchod bez výplaty, zvýhodněn oproti tomu, kdyby se tam přihlásil řádně jako starobní důchodce po ukončení toho důchodového věku jako takového. Takže rozhodně pan ministr za to explicitně nemůže, nicméně my pořád, a já se k tomu zase samozřejmě dostanu zítra, protože tady máme 12 minut, tak my jsme se nedostali v tom prvním dni do 19 hodin k některým odpovědím, které jsme tady měli v rámci třeba nejen přednostních práv, ale i těch, kteří tady říkali stanoviska klubů jednotlivých v Poslanecké sněmovně na právě odpovědi na otázky, které tady v těch faktických poznámkách jednoduše zodpovězeny být nemohly.

Tak zítra pravděpodobně se k tomu ještě určitě do té osmnácté hodiny vrátíme i z hlediska těch faktických poznámek. Takže já moc jenom poprosím, abychom si připravili přes noc domácí úkol jako odpovědi právě na ty otázky, které tady zazněly do 19. hodiny v úterý, poněvadž jsem neslyšel ani já na své otázky některé odpovědi, i když jsem na to dneska čekal až skoro do té jedenácté hodiny večerní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Robert Stržínek, faktická. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP