Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.30 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Tedy ještě jednou. To rozhodnutí nakonec zvrátit, změnit parametry nebo udělat novou důchodovou reformu, bude na nové politické garnituře. Možná, že až na té další, možná - ale rozhodně ne na této. To bych chtěl asi tímto zakončit. Nemá smysl, abych teď vypichoval, jak je to, co tam je špatně. To už tady bylo řečeno tolikrát, že to stejně, ani kolegové, ani se navzájem už neposloucháme. Takže vám všem, kteří to vůbec sledujete, radím: chcete-li, aby parametry důchodové reformy, jak to nazývají, byly takové, jak si přeje dnešní koalice, musíte přijít k volbám a dat hlas těm - mimo jiné, když máte ještě jiné názory - kteří budou hájit ten váš zájem. Já vám děkuju za pozornost. Nebyl jsem dlouhý, ono už všechno totiž řečeno bylo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, pane poslanče. A příspěvek vyvolal ještě žádost o faktickou, takže nejprve poprosím pana poslance Jana Kuchaře o reakci na průběh debaty.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já tady opravdu poctivě poslouchám věci, pohybuju se tady celou dobu. A já teď momentálně slyším, jak pět, šest poslanců v seniorském věku - vlastně v důchodu, protože většina z nich řekla, že už jsou v důchodu - dnes chce opravovat pro dvacetileté jejich vlastní důchody. Mně bylo před 14 lety 50. Já jsem se tedy ještě nepodíval, kdy mám jít do důchodu. A musím říct pravdu, že ani já to nepotřebuji vědět. Já budu potřebovat, když mi něco bude, ale já vlastně nechci odcházet do důchodu a ani nad tím nepřemýšlím. A dneska tady říkat na kameru, že - pane bože, přijďte nás zvolit, protože vy, dvacetiletí, půjdete do důchodu strašně dlouho. Tak já myslím, že, za prvé, je to vůbec nezajímá, teď momentálně, protože mě ještě to nezajímá ani v 50 letech, a je evidentní, že vy jako důchodci dnes tady pracujete v plné síle a díky za to, a tím pádem já nevidím důvod, proč bychom měli strašit dneska někoho. A navíc, jak říkáte, ono se to bude vyvíjet v nějakém cyklu. Dneska říkáme, že nevíme, jaká bude ekonomická situace, ale víme, za jak se budou cítit dnešní dvacátníci ve svých 70 letech. Já mám pocit, že my tady vaříme úplně z něčeho, z vody. Tady se daly nějaké, teď momentálně, predikce, z nich se spočítal budget peněz, který má být rozdělován na seniory. A já si myslím, že tady se cyklíme do nějakých věcí, které jsou úplně zbytečné. Takže děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuju za dodržení času. A pan poslanec správně naznal, že bude následovat řada faktických. Nyní je jako první přihlášen vicepremiér, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová, pan poslanec Mašek bude zatím poslední. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já se chci zeptat pana kolegy Brázdila, protože on o to mluvil sám - já bych se na to neptal, ale on to tady zmínil, stejně jako někteří jeho kolegové. Vy jste říkal, že už jste důchodce a sloužíte stále ještě u Zdravotnické záchranné služby. Je to tak? A zároveň jste poslancem, členem správní rady VZP a komunální zastupitelem v Olomouci. (Poslanec Brázdil z lavice: Ne.) Ne, v něčem jsem se spletl. (Poslanec Brázdil z lavice: V tom posledním.) V tom posledním, ano. Tak jinak budiž každému ke cti, kdo je aktivní, jo? Ale jenom potom (?) stavět to tady nad tím, jak jeden z vašich kolegů tady před hodinou mluvil o tom, jak lidé v 70 jakoby nemohou pracovat a - ano, každý to má individuální, proto důchodová reforma taky pamatuje na náročné profese, ale mně přijde fakt trošku zvláštní, když vy vystoupíte jako důchodce a argumentujete, jak jste teď argumentoval, a mezitím u toho děláte ještě ta povolání, které jsem tady vyjmenoval. Tak si to trošku srovnejme, pak to nesedí. Ono to nesedí s daty o té invaliditě, která jsem tady citoval a která ještě rozvedu ve své závěrečné řeči. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Já chci reagovat na Honzu Kuchaře, protože považuji za neskutečné, že on si tady stoupne a řekne já - nepotřebuju vědět, kdy půjdu do důchodu. Ale já si myslím, že my tady máme hájit zájmy našich občanů. (Zvýšeným hlasem.) A naši občané chtějí vědět, kdy půjdou do důchodu. Takže jste si úplně spletl to, co jste tady skládal, jaký slib - to za prvé. A za druhé. Já nevím, o čem vy tady pořád hovoříte. Já si tady připadám, že tady někoho my třeba urážíme, že on už je v důchodovém věku, on chce pracovat. Vždyť ať ten člověk pracuje. Vždyť je spousta aktivních seniorů, kteří jsou v důchodovém věku - a je to velmi dobře. Ale my se bavíme o to, že lidé mají vědět, kdy půjdou do důchodu, odejdou do důchodu. A je velmi dobře, že budou nadále pracovat. Vždyť tam mají pak i bonus, když třeba popřípadě právě, když získají důchod, tak pak i mají nějakou tam úlevu nebo něco, vím, že tam něco takového je. Ale stoupnout si sem a říct - no, já nepotřebuju vědět, kdy půjdu do důchodu. No, já si říkám někdy, že byste si opravdu měli rozmyslet, co říkáte, protože tohle - poslouchám to tam v předsálí a musela jsem na to přijít v tuto chvíli reagovat. A znova říkám, já jsem tady dávala ten pozměňovací návrh, abyste v rámci zákona o státní službě zvýšili věk, aby lidé mohli pracovat ještě ve státní službě. A kdo to nepodpořil? No, nepodpořila to tato koalice. Takže vy si absolutně protiřečíte. Řekněte lidem... (Předsedající: Čas, prosím.) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju. Nyní pan poslanec Jiří Mašek, poté bude dále reagovat pan poslanec Jan Kuchař. A pan poslanec Kamal Farhan trpělivě čeká, než na něj dojde řada. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já také k panu poslanci Kuchařovi, vaším prostřednictvím. Já si ho moc vážím a řadu třeba jeho pozměňovacích návrhů v oblasti zdravotnictví i podporuji, vím, že logicky přemýšlí. Nicméně kouká se na to pohledem zdravého člověka, který ještě do důchodu má, já nevím, věk přesně, třeba 12, 15 let. A to je pohled, který je zjednodušený, protože, pane kolego, podívejte se, co to dělá, jaké je to politikum třeba ve Francii. Když je pokus to prodloužit o dva roky, tak tam kupodivu i mladí lidé jdou do ulic, protože možná o tom mají větší povědomí. U nás je to postavené mladí versus staří, ti staří jsou spíš na obtíž a ti mladí, ti to neřeší. Ale oni by to měli řešit, oni by měli o své budoucnosti také přemýšlet.

A já to řeknu na příkladu té záchranky, o které se tady mluvilo ve vztahu k předčasnému důchodu. A já jsem kolem sebe měl množství kolegů, kteří stříhali metr a modlili se, aby někde nehavarovali se sanitkou, aby nezpůsobili úraz nebo nějaké poškození, nejen pacientů, ale i posádky. To se teď podařilo vyřešit. A to v těch profesích takhle je, je to různé. A to, že vy tady argumentujete, že někdo stihne dělat práci poslance, což je v podstatě administrativa, odsedí se to - já konkrétně se ještě účastním půl dne v týdnu, pondělky dopoledne, jako praktický lékař, ale už nedávám to, abych sloužil na záchrance. A těžko bych to, kdybych nebyl v politice, do 65 let byl vůbec schopen odsloužit. Takže pohledy jsou na to různé a podmínky lidí jsou různé. Takže já bych to takhle nezjednodušoval, (Předsedající: Čas.) že to mladé nezajímá.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju. Děkuju panu poslanci. Nyní s další faktickou na průběh rozpravy zareaguje pan poslanec Jan Kuchař. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já děkuji, paní předsedající. Já děkuju panu kolegovi Maškovi, vaším prostřednictvím, za to, že uznává některou z mých prací, a jsem za to rád. A to, co tady zaznělo, že já bych si měl rozmyslet, co říkám na mikrofon, od paní kolegyně Vildumetzové, vaším prostřednictvím. Tak já bych to přenesl zpátky, protože ona by si měla uvědomovat občas, co tady řekne. A myslím si, že ty ohlasy má velké i na sociálních sítích a všude jinde. To, jakým způsobem jsem to řekl. Já jsem neřekl, že lidi nemá zajímat. Já jenom říkám, že mně je dneska 50 a vlastně nezajímám se o to, kdy půjdu do důchodu, protože v podstatě opravdu člověk chce pracovat a hovořit tady dneska k někomu ve 20 letech a říkat mu, že půjde v 70 letech, když nevíme, jaká bude délka dožití? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP