Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní pan poslanec Jiří Strýček, připraví se pan poslanec Tomáš Kohoutek.

 

Poslanec Jiří Strýček: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já bych jenom zareagoval v krátkosti na tu debatu, já už ani nevím, který to byl předřečník přede mnou,

Já bych chtěl konstatovat, že tady se trošku vytváří představa o tom, že ta důchodová reforma je věcí pouze ministra práce a sociálních věcí. Zato pan ministr financí tady má nějaký důchodový alibismus, protože se tady k tomu vůbec nevyjadřuje. Já si myslím, že samozřejmě on by měl mít to hlavní slovo, protože on by měl být ten, který by tady měl říct, jaké budou další příjmy, jak se bude vyvíjet HDP a tak dále.

A když už jsme u té debaty, která se tady jakoby rozvinula co se týče té práce důchodců, zdravotně postižených, vozíčkářů, 67letých klempířů a já nevím, co tady všechno ještě zaznělo, tak já bych vás chtěl, možná je to i motivace nebo nápad pro pana ministra, já jsem četl takovou studii, která vyšla koncem roku 2023 a ta se týká toho, že vlastně v České republice přes 30 % Čechů mezi 18 až 24 lety nepracuje. Jsou to lidé, kteří se nechávají živit rodiči, partnery, pracují beze smlouvy a tak dále, a tam utíkají státu strašné peníze. My to máme 30 %, horší jsou potom už jenom Turci, kteří to mají 34,4 %, takže já si myslím, že i tam je cesta, kde byste se měli zaměřit na to, aby se ten příjem peněz do důchodové reformy zvedl.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Tomáš Kohoutek, poté paní poslankyně Peštová, pan poslanec Juchelka a Tomio Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý den. Děkuji, vážená paní předsedající, já musím reagovat na svoji ctěnou kolegyni Ochodnickou. Ona tady říká, že to nevychází. Nezlobte se na mě, celé tři dny mi to přijde, že to je jen absurdní hra čísel a slovíčkaření, protože nalijme si čistého vína, co je sociální pojištění? Je to jinak nazvaná jiná forma daně. Je to naprosto stejné jako co je dálniční známka nebo silniční daň. Dálniční známka je také forma daně. A kolik se vybere ročně na dálniční známce? Jsou to jednotky miliard, pokud vím. Kolik každý rok investujeme do výstavby dálnic? Desítky miliard. Také na to jsou peníze.

A jestli žijeme v civilizované západní židovsko-křesťanské civilizaci a chceme, aby tahle civilizace přežila, tak musí být založena na solidaritě, úctě ke stáří. A stejně jako se najdou peníze na silnice, jako se najdou peníze na zbraně, tak se vždycky najdou peníze na důchody. Jinak tady nemáme co dělat a můžeme to skutečně zabalit. Nezlobte se na mě. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla zareagovat na paní poslankyni Ochodnickou prostřednictvím vás. Mně je opravdu moc líto, že si tady připadáte jako chodící děloha. Já tedy ne, mám dvě, sice nemám tři, ale nepřipadám si tak.

To, že jste říkala, že jste tady seděla celou dobu, není to pravda. Ten, kdo tady možná ty dvě hodiny chyběl, byl pan ministr práce a sociálních věcí. Jestli jste tady seděla alespoň víc těch hodin, tak jste slyšela, jak nás tady pochválil pan Benda za krásnou debatu, věcnou debatu, dokonce proto nám dal pevné hlasování, protože tak hezky debatujeme.

Pan Dufek prostřednictvím paní předsedající nás také pochválil za věcnou debatu, takže byste si v tom měla udělat pořádek, když tedy vystupujete jednou za čas.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Současně to oslovování prostřednictvím je opravdu myšleno, ať se neoslovuje úplně napřímo. Poprosím pana poslance Juchelku o jeho vystoupení.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já budu reagovat na pana poslance Dufka, vaším prostřednictvím, mého jmenovce. Ano, je to pravda, vy měníte celý samozřejmě první pilíř, protože nic jiného v rámci té takzvané reformy nemáte. Ten první pilíř měníte tak, že jenom osekáváte výdaje toho prvního pilíře. Začali jste s tím u řádných valorizací, kdy jste změnili ten vzorec z poloviny reálných mezd a o inflaci na jednu třetinu reálných mezd a o inflaci.

Už současní starobní důchodci na tom budou biti, pokud se tedy zvýší reálné mzdy, které, které devět čtvrtletí po sobě klesají.

Teď měníte v této třetí vlně výpočet od roku 2026 pro nové důchody, to znamená, že už po druhé budou samozřejmě ti noví důchodci od roku 2026 biti na tom svém příjmu starobního důchodu, protože jste už po druhé zase nějakým dalším vzorcem zasáhli do toho průběžného důchodového systému.

Změnili jste v průběžném důchodovém systému podmínky pro předčasné důchody, sešněrovali jste je tak, že lidé už v tuto chvíli, kteří byli na prahu předčasného důchodu, třeba měli 62 - 63 let, no tak prostě zůstali déle v práci. Třeba nemohli, ale museli díky vám.

Vy prostě nemáte nic jiného a nazýváte to důchodovou reformou, než že řežete příjmy těm starobním důchodcům právě na výdajích toho průběžného systému. A to, že ti lidé budou padat do sociálních dávek a tak dále, to je vám jedno.

Demografie je neúprosná, proto musíme hájit za každou cenu v naší společnosti ten sociální smír, děloha neděloha, protože ty děti se nám samozřejmě rodit nebudou a ten sociální smír nesmí být nabouráván, že budou ti dětní solidární s těmi bezdětnými.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s faktickou zareaguje na průběh rozpravy pan předseda Tomio Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tak tři dny tady jednáme o vládním návrhu důchodové reformy, která není důchodovou reformou a z té diskuse vyplývá a potvrdilo se, že argumenty SPD jsou správné. Vládní koalice už nechce diskutovat, takže si na sílu prosadila pevné hlasování v prvním čtení na 18. hodinu.

Já bych rád v této souvislosti připomněl a ukázalo se, že můj návrh byl velice správný, že jsem jménem SPD podal návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona a pakliže můj návrh na zamítnutí Fialova vládní pětikoalice odmítne, tak připomenu, že SPD ústy poslankyně Šafránkové podala následně návrh na přepracování a o našich návrzích se tedy bude hlasovat, byť já osobně si myslím, že to vůbec už přepracovat nelze, protože je to takový paskvil, že to samozřejmě nemá v podstatě smysl, ale samozřejmě bojujeme jak to jde.

Hnutí SPD zásadně nesouhlasí s vládou navrženým zvyšováním věku odchodu do důchodu nad 65 let počínaje dnešními padesátníky a významným zhoršením podmínek pro výpočet důchodů od roku 2026. Zopakuji, že odmítáme také postupné snižování důchodů dlouhodobě poctivě pracujícím lidem.

A připomenu, že pakliže bude SPD v příští vládě a chceme být součástí příští vlády, tak věk odchodu do důchodu vrátíme zpátky na 65 let.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní je řádně přihlášen pan poslanec Kamal Farhan. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, dnes jsme se sešli, abychom debatovali o návrhu, předloženém vládní koalicí, který je obecně prezentován jako nezbytná reforma důchodového systému. Tento návrh je však ve skutečnosti zaměřen na výrazné snížení valorizace důchodů a zvyšování věku odchodu do důchodu.

Proč přistupuje vláda k tak drastickým a nepopulárním krokům, když existují alternativní a efektivnější řešení, která by mohla zajistit stabilitu důchodového systému bez zbytečného zatěžování našich seniorů? Naše diskuse by měla vycházet z principu spravedlnosti a hledání vyvážených řešení. Mohli bychom například hledat inspiraci v zemích, kde důchodové reformy systémy financují udržitelněji díky proaktivním opatřením proti šedé ekonomice nebo kde vlády investují vyšší procento HDP do důchodového systému. Příkladem může být zavedení elektronické evidence tržeb, což by výrazně zvýšilo státní příjmy a pomohlo stabilizovat důchodový systém bez potřeby jeho dalšího oklešťování.

Je třeba si také položit otázku, proč vláda nešetří na vlastních výdajích místo toho, aby snižovala životní úroveň občanům a primárně důchodcům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP