(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže já jsem tady nemluvil, že hnutí ANO je konzervativní. Hnutí ANO je pro všechny. Hnutí ANO mělo vždycky program pro lidi.

No a tady je ten titulek, že Novotný tvrdí, že ODS mě potřebuje. To je neuvěřitelné. ODS mě potřebuje, říká starosta Novotný. Takže to je vaše vizitka. Takže pane předsedo, prosím vás, znovu opakuji, že moje vystoupení bylo motivované nebo iniciované rozhovorem pana premiéra, který pokračuje ve svých lžích. To je všechno. Jo? Jinak my nejsme určitě konzervativci. To necháme na Motoristy.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě se hlásí paní předsedkyně Alena Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Znovu bych chtěla zaapelovat. Já jsem asi nebyla pochopena, když jsem vystoupila. Tady ve veřejných zdrojích je informace o velmi závažném teroristickém činu, nebo pokusu, o tom, že byl zadržen potenciální terorista, o tom, že má mít vazby na Rusko, o tom, že zasedala na toto téma Bezpečnostní rada státu. Pak se dozvíme z veřejných zdrojů televize Nova, včerejší Televizní noviny, že si ministr zahraničních věcí ani nepředvolá ruského velvyslance.

Takže se ptám opakovaně, co to má znamenat, a žádám, aby buď premiér, nebo někdo kompetentní z vlády to tady vysvětlil Poslanecké sněmovně, a hlavně občanům. Žádám, aby někdo vystoupil, aby nám řekl, o co jde, kdy dostaneme informace, o co se jedná, jak to tedy je, co to znamená, jestli tady je ohrožena bezpečnost občanů, proč tedy není předvolán ruský velvyslanec? Já jsem tady citovala vystoupení předsedy ODS a předsedkyně TOP 09, když bylo po Vrběticích. My jsme velmi tvrdě zasáhli, velmi tvrdě jsme dali odezvu Ruské federaci. A to nebyl tehdy válečný konflikt. Takže prosím, aby někdo vystoupil. V opačném případě upozorňuji, že se vrátím a vezmu pauzu. Nevezmu ji nějak dlouhou, vezmu ji krátkou, ale chci, aby tady někdo na toto téma vystoupil. Rozhodně to zajímá občany víc jak korespondenční volba. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S přednostním právem pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Myslím, že není žádný problém, když se domluvíme, že třeba zítra ta informace zazní, protože v této chvíli tady nejsou a jsou omluveni pan premiér i pan ministr vnitra. Takže si myslím, že není důvod. Že všechno, co jsme mohli zveřejnit, bylo zveřejněno předevčírem po jednání Bezpečnostní rady státu. Ale fakt v tom problém není, aby ta informace byla, ale ne na této mimořádné schůzi, když ti nejvíce kompetentní, kteří k tomu mají logicky nejvíc informací v této chvíli, jsou omluveni. Takže není to nic konfliktního. Když se domluvíme, že se na to využijí buď zítra odpolední interpelace, nebo pokud se domluvíme a dáme tomu relativně krátký čas, aby to bylo od těch 11 do 13 hodin, protože tam máme nějaké pevně zařazené body, tak si myslím, že není problém, aby ta informace zazněla nejenom pro členy Poslanecké sněmovny, ale i pro širokou veřejnost.

Co je důležité a to bychom měli opakovat všichni bez ohledu na to, jestli sedíme ve vládních, nebo opozičních lavicích. Naše bezpečnostní složky zareagovaly správně a ten podezřelý je skutečně zadržen. To si myslím, že je ta základní informace. Pokud by to takhle stačilo, paní předsedkyně, tak se můžeme domluvit a potom třeba náš pan předseda klubu domluví interval, kdy by to zítra bylo možné, kdy bychom to měli, nevím, 20, 30 minut. Myslím si, že je to dostatečný čas. V okamžiku, když to uděláme teď, tak mohou mluvit pouze přednostní práva, protože se to netýká předmětu schůze. Myslím si, že pokud se dohodneme, že to klidně může být zítra jako první bod, aby třeba lidé, kteří nemají přednostní právo a chtějí k tomu z vašeho klubu vystoupit, tak aby mohli, aby to ale nevzalo ty dvě hodiny. Takže myslím, že prostor pro dohodu tady existuje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dobře, děkuji, pane ministře. Tento návrh beru. Upozorňuji, že pan premiér zítra nemá být na ústních interpelacích, to mám ověřeno. Takže pokud se domluvíme, že ráno, protože jsou písemné interpelace, v rámci toho vystoupí a vysvětlí samozřejmě i to, jaká bude reakce vůči Ruské federaci a vůbec věci, které s tím souvisí, aby se uklidnila veřejnost, tak beru tento váš slib jako závazný, že se tu informaci dozvíme zítra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Ještě pan ministr.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Už jenom organizačně. Já bych pak poprosil předsedu našeho klubu Marka Bendu, aby vás kontaktoval. My se na jednání vlády domluvíme, kdo by za vládu vystoupil, jestli pan premiér nebo ministr vnitra, abyste tu informaci dostali ještě dneska během jednání vlády. Domluvíme se, v kolik by to mohlo být a kdo vystoupí za vládu k tomu bodu jako ten, kdo mít úvodní slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nuže, série přednostních práv skončila. Přivolám ještě případně kolegyně a kolegy z předsálí, protože nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 107. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen. Ještě chvilinku posečkáme, než dorazí kolegyně a kolegové z předsálí. Ano, vnímám žádost o odhlášení, všechny vás odhlásím. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Ještě jednou upozornění, prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 107. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh pořadu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu pořadu?

Konstatuji, že v hlasování číslo 2 bylo přihlášeno 136 hlasujících, pro 69, proti 66. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Pořad schůze tedy byl schválen a my nyní můžeme přistoupit k jedinému bodu pořadu, kterým je návrh poslanců Víta Rakušana, Petra Fialy... (Silný hluk v sále.) Ještě poprosím, kdo chcete hovořit, opusťte prosím sál. Přeneste ty hovory do předsálí prosím.

 

Otevírám bod, kterým je

 

1.
Návrh poslanců Víta Rakušana, Petra Fialy, Mariana Jurečky,
Markéty Pekarové Adamové, Ivana Bartoše, Josefa Cogana, Marka Bendy,
Aleše Dufka, Jana Jakoba, Jakuba Michálka, Lucie Potůčkové, Evy Decroix,
Jiřího Navrátila, Michala Zuny a Olgy Richterové na vydání zákona,
kterým se mění zákon o správě voleb a některé další zákony
/sněmovní tisk 596/ - třetí čtení

Nejprve požádám, aby zaujal představitel navrhovatelů místo u stolku zpravodajů a za zpravodaje garančního výboru pan poslanec Radek Vondráček. Pana poslance Vondráčka již vidím. Za navrhovatele bych ještě požádala, aby se někdo dostavil ke stolku. (Přichází poslanec Jakub Michálek.) Návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 596/9, který byl doručen dne 13. května 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 596/10.

Nyní se táži zástupce navrhovatelů, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? (Ne.) Nemá, tudíž otevírám rozpravu. Do ní jsou přihlášeni s přednostním právem už pan předseda Radim Fiala a paní předsedkyně Alena Schillerová. Pan místopředseda Havlíček je prý omluven. Takže vnímám ještě přihlášku pana zpravodaje, tu připisuji za tato jména. Prosím tedy, s přednostním právem Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, už potřetí před vás předstupuji k vládnímu návrhu o zavedení korespondenčního hlasování pro držitele českého státního občanství žijící dlouhodobě nebo trvale v zahraničí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP