(12.00 hodin)

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Tak já také, jak tady sleduji tu diskusi, tak se nedomnívám, že by se pan kolega Brázdil, prostřednictvím vás, nějak odchýlil od toho, co říkala naše paní předsedkyně. On to řekl svým způsobem ke svým voličům. A ve své podstatě zopakoval to, co je jedna z námitek, které my máme, že vlastně tady z toho návrhu čiší ta účelovost. Prostě vy ztrácíte voliče. Ukázaly to jasně volby do Evropského parlamentu, jak si vedete, jak jste na tom. Samozřejmě nějaké analýzy si jistě děláte a dělali i v předchozí době. A teď najednou jste zjistili, že jste úplně nahraní, takže hledáte ty voliče, kde se dá. Někdo vám nakukal, že v zahraničí je nějakých 600 000 voličů, kteří potenciálně asi budou volit spíše pravicovější strany než rozkročené strany či opoziční strany. A vy jste se k tomu upnuli. A nyní v době, kdy bychom měli řešit daleko podstatnější věci, tak tady řešíme tyto věci.

Z toho důvodu i já se domnívám, že tady prostě došlo k porušení práv pana poslance Brázdila, a proto i já bych si dal námitku, abychom znovu hlasovali tedy o postupu předsedajícího v této věci. A chtěl bych, aby se o té věci dalo hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já jsem vás nechtěl obírat o čas, pane poslanče, nechtěl jsem vám do toho vstupovat, ale dle jednacího řádu není možné dát hlasovat dvakrát o stejné věci, to znamená, o té námitce bylo hlasováno a z toho důvodu není možné opakovaně dát hlasovat o stejné věci. Děkuji.

S přednostním právem, pardon, ne s přednostním právem, ale s faktickou poznámkou se hlásí pan místopředseda Skopeček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně. Já jsem nechtěl zneužívat role předsedajícího. Kolegyně, kolegové, nebylo to poprvé, kdy jsem nějakého poslance vedl k tomu, aby faktickou poznámku nezneužíval k tomu, aby řekl standardní projev, standardní názor na věc, která se tady projednává. Já tím chci chránit ty, kteří jsou přihlášeni standardně, čekají tady dlouhé hodiny na to, aby mohli vystoupit se svým projevem. Dělám to jak vůči poslancům koalice, tak vůči poslancům opozice. Vzhledem k tomu, že tady jsou přihlášeni zejména poslanci opoziční, tak to bylo i ve prospěch vás, kteří jste byli přihlášeni standardně. Dělám to a budu to dělat vůči všem stejně. Měřím stejným metrem. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Jsou zde dvě faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Patrik Nacher a připraví se pan poslanec Tomáš Kohoutek. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Musím říct, že ani jedno oko nezůstalo suché po vystoupení ctihodného kolegy Skopečka, který říkal, že bude všem měřit stejným metrem, aby se nezneužíval tady prostor. No, já bych chtěl dát námitku na postup předsedajícího, protože právě pan místopředseda Skopeček zneužil svého postavení, a to tím způsobem, jak nás svolával. Protože podle mě není možné tady takovou dobu čekat v momentě, kdy on svolá, dvakrát nás všechny odhlásí, my sem přijdeme - a on stále čeká, čeká. To znamená, pokud on tady mluvil o zneužití něčeho, já si troufám říct, že on zneužil svého postavení předsedajícího, protože čekal na dobíhající koaliční poslance. Proto dávám námitku na postup předsedajícího z hlediska toho, jak on organizoval to hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, já si nejsem jist, zda to je hlasovatelné. Já bych se s vaším dovolením poradil s legislativou, protože jsem přesvědčený, že námitka proti postupu zahrnovala všechno, všechny tyhlety atributy. (Rozruch v levé části sálu.) To znamená, vy zpochybňujete, dáváte námitku proti postupu předsedajícího vzhledem k tomu, že nedal hlasovat bezprostředně poté. Samozřejmě pro pořádek ale chci říct, že vždycky, když je rozporováno a žádost o odhlášení, tak se to respektuje. Druhý rozpor ohledně hlasování byl z toho důvodu, že přišel pan poslanec, já jsem to slyšel, s tím, že říkal, že není schopen se přihlásit kartou, že mu prostě problikává hlasovací zařízení. To znamená, to byl ten důvod, jo? Takže jsem rozuměl i tomu druhému přihlášení. Ale říkám to pro pořádek.

Jestli tedy v tom případě nebude... (Poslanec Haas ťuká kartičkou do stolu.) Opět registruji žádost odhlášení. Omlouvám se, odhlásím vás, poprosím vás, přihlaste se. S tím, že tedy jedna námitka byla hlasovaná ohledně toho, jakým způsobem se pan místopředseda vyjadřoval při řízení schůze. Tato námitka je vznesena proti tomu, jakým způsobem oddaloval hlasování poté, co byla vznesena námitka. Tak předpokládám, že poslankyně a poslanci jsou... (Další žádost o odhlášení.) Omlouvám se, ještě jednou vás tedy odhlásím a dám potom bezprostředně hlasovat.

 

Předpokládám, že všichni víme, o čem budeme hlasovat. Je to hlasování o vznesené námitce předchozího řízení schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 4, přihlášeno je 121 poslankyň a poslanců, pro 53, proti 67. Ani tato námitka nebyla schválena.

 

Budeme tedy pokračovat v faktických poznámkách. Jako první vystoupí pan poslanec Tomáš Kohoutek, potom pan místopředseda Jan Skopeček, s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, vážený pane předsedající. Dobrý den, kolegyně, kolegové. Předem vás chci ujistit v tom, že nebudu navrhovat žádné hlasování, takže pokud vás to nezajímá jako většinu dnešní debaty, můžete zase odejít.

Jenom bych se chtěl vyjádřit a zastat kolegy Milana Brázdila, protože pokud jste pozorně poslouchali předsedkyni našeho poslaneckého klubu, tak ta samozřejmě široce argumentovala ve smyslu negativ korespondenční volby, upozorňovala na možné zneužití korespondenční volby, na zřejmou snahu změnit poměr hlasů z ciziny a z naší republiky. A v reakci na to kolega Brázdil vyzval voliče v naší České republice, kteří skutečně vědí, co se v této zemi děje, mají objektivní informace, nikoliv jenom z médií, zprostředkovaně, jednostranně, že pokud tomu chtějí zabránit, tak se prostě musejí také zvednout a k těm volbám přijít. Takže kolega Brázdil jednoznačně reagoval na proslov paní předsedkyně Schillerové. Skutečně mu nebylo co vytýkat. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám za vaši faktickou poznámku. Ještě pan místopředseda Skopeček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Děkuju za slovo. K ctěnému kolegovi Nacherovi, že jsem nechal dvakrát odhlásit. Pane kolego, v prvním případě jsem slyšel kartičku z vaší strany. (Předsedající: Prosím, mým prostřednictvím.) Prostřednictvím pana předsedajícího. Odhlásil jsem. Pak jsem stejně jako vždycky, ať už o to požádá kdokoliv, čekal jsem, až se počet poslanců ustálí. Následně přišel kolega z druhé části politického spektra, který mi řekl, že prosí ještě o jedno odhlášení, protože mu nefunguje karta, problikává mu přihlášení. Proto jsem ho odhlásil znovu a čekal jsem na vaše přihlášení. Není mým důvodem, nebylo mým smyslem to jakkoliv zdržovat. Dělám to tak při jakémkoliv odhlášení, že čekám, než se zastaví počet lidí, kteří se přihlašují. Je to podle mého názoru nedůstojné.

Jedinou chybu, kterou připouštím a kterou jsem mohl v posledních minutách udělat, je, že pan kolega Brázdil byl k faktické poznámce přihlášen dříve, než se přihlásila paní předsedkyně s přednostním právem. Já jsem si toho nevšiml. Nejsem si vědom, že jste byl přihlášen dřív. Je to možné. Nicméně ve chvíli, kdy už jste na mě gestikuloval, paní předsedkyně vašeho poslaneckého klubu mluvila a nechtěl jsem ji přerušovat v jejím projevu. Následně okamžitě poté jste měl faktickou poznámku. Nejsem si jistý, jestli jste se skutečně přihlásil dříve než paní předsedkyně. Je to možné, nevylučuju to. Pokud to tak bylo, tak se vám omlouvám. Nebyl to záměr. Dostal jste slovo deset minut poté. Myslím si, že se svět nezbortil.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, kolegové. Nyní, než budeme pokračovat, přečtu omluvy. Od 9.45 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Pokorná Jermanová. Dále z členů vlády na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Pavel Blažek, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Marian Jurečka a pan ministr Jozef Síkela bere zpět svou omluvu na celý jednací den. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP