(13.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Ona tady měla připravené dokumenty, z kterých četla ten projev jako za předkladatele. Ona je nevyměnila za nějaké jiné, aby to bylo stanovisko klubu. Ona tady nemluvila spatra, a aby řekla stanovisko klubu. Ona použila ty samé podklady, které měla připravené za předkladatele. To znamená, že použila stejný text, jenom jste zneužili jednacího řádu, že nevystupovala za předkladatele, ale vystupovala se stanoviskem klubu. Ale ten text a ty dokumenty měla stejné. Já jsem se na to tady díval. Takže vy porušujete jednací řád úplně zjevně. Úplně zjevně porušujete jednací řád. Můžete si klepat na hlavu jak chcete, na vaši hlavu, to je vaše hlava. A vy nás budete poučovat, kdo má demokratické, nedemokratické postupy? V zákoně o správě voleb najednou zničehonic dáváte korespondenční volbu. Nikdo mi doteď neodpověděl, když paní Potůčková se ptala, že jste na všechno odpověděli, proč celý zákon platí od 1. 1. 2026 a jenom pasáž týkající se korespondenčních voleb je o rok uspíšena. To nám vysvětlete proč. Část zákona platí o rok dřív. Ale zároveň teď jste se sami chytili do pasti. Je to poslanecký návrh, nemáte přednostní právo, obejdete to, použijete ten samý text a tváříte se a ještě odejdete středem, ani to paní poslankyně neposlouchá, ty reakce. Tohleto všechno se vám sčítá do dalších voleb!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobré odpoledne. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček, následuje pan poslanec Mašek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. I já chci reagovat na paní kolegyni Potůčkovou ve dvou věcech. Za prvé ty evropské volby. Tak nám tady paní kolegyně potvrdila, že skutečně může docházet k těm duplicitám a že ten systém není dokonalý a že se tím ještě někdo občas pochlubí na sítích, že volí dvakrát do stejného parlamentu. Tak od čeho je tedy ale potom to první, druhé, třetí čtení, od čeho je ta debata? Abychom si to tedy řekli, ten pozměňovací návrh tam je. Vás to nebude stát vůbec nic a můžeme zatím ty evropské volby z toho vyjmout, a až se tedy přijme to celoevropské řešení, což je takový skvělý, často používaný termín, tak se to, předpokládám, bude stejně implementovat a můžete tam ty evropské volby vrátit a všechno bude v pořádku. On vlastně není důvod, proč to teď preventivně nedat pryč, kdyby náhodou se to evropské řešení nenašlo. Doteď to nikomu nevadilo, že do Evropy nemůžete volit ani na ambasádách. Jenom prostě tam, kde zrovna žijete, tak tam volíte ty místní, což má logiku. Když nás tady přesvědčuje Brusel, že jsme vlastně Evropané a je to jedna naše vlast a máme volit tam, kde zrovna žijeme, má to prostě svoji logiku. Není to složité legislativně. I ten můj pozměňovák je jednoduchý. Prostě jsem škrtl ty evropské volby, které se tam dají kdykoli dopsat.

Poslední věc. Vy tady argumentujete těmi transakčními náklady, že volič vynaloží velkou částku, aby někam přijel a odvolil. Ale v Evropě to skoro není problém. My máme vysokou hustotu zastupitelských úřadů. Problém se může vyskytnout jenom opravdu ve velkých... snad jenom ve Francii a Španělsku. V Německu máme několik generálních konzulátů. Takže to je opravdu zbytečný problém. Tak ty evropské volby dejte pryč a můžete v něčem vyhovět v opozici (Předsedající: Čas.) a můžu mít aspoň pocit, že tady k něčemu jsem, když tady na vás mluvím. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času. Pane poslanče Mašku, vaše faktická poznámka. A pak se připraví pan poslanec Brož. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Také mě trošku probudila paní Potůčková nejenom obsahem svého příspěvku nebo stanoviska klubu, ale i určitou agresivitou toho projevu. Já bych to chtěl trochu zklidnit. Nám šlo a jde o ústavnost těch voleb, čili zachování rovnosti, přímosti, tajnosti. Proto také, a to tady řekl můj ctěný kolega Vondráček, kdybyste akceptovali, a tu šanci ještě máte akceptovat například ověřený podpis, akceptovat posun účinnosti, aby z toho ta účelovost tolik nečpěla, kde jste si tu účinnost posunuli o rok jenom u těch korespondenčních voleb, a také to, aby... dali jsme pozměňovací návrh, ten dotyčný, který vyzvedává písemnosti v zastoupení těch voličů na těch zastupitelských úřadech, tak aby se tam zaznamenalo datum, čas a vydání těch písemností, jméno, příjmení, datum narození osoby odlišné od voliče, které byly vydány, a elektronický obraz plné moci, na základě které byly ty písemnosti vydány, tak se nemáme o čem bavit. Nikdo to tady nebude zpochybňovat, protože ti voliči budou definováni a alespoň se přiblížíme trochu té ústavnosti. Nikdy to nelze úplně nahradit. Ale tady by určitě dohoda byla. A kdybyste to mysleli opravdu vážně, tak byste na tyto podmínky přistoupili.

A my určitě nezpochybňujeme úsudek občanů žijících v zahraničí dlouhodobě nebo tam studujících a podobně. Nicméně jde o to, aby ti občané vůbec věděli, že volili, aby to prostě neodvolil někdo za ně. A to ten princip, který vy navrhujete, nezaručuje.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Brož přednese svou faktickou poznámku. A následuje pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající. Já jsem chtěl zareagovat, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Potůčkovou, která tady ovšem není, nevidím tady ani nikoho za předkladatele. Nevím, jestli... tak je to v pořádku. Mě tam zaujalo to, že opravdu vy jste se tady chytili do své pasti. My tady řešíme takhle důležitou normu, že řešíme principy ústavnosti, a předkladatelé prostě nemůžou vystoupit. To nikdo nevysvětlil celou dobu, proč tohle nešlo vládním návrhem.

Ale já bych, abych zareagoval úplně konkrétně. Mě tam zaujalo, kdy mluvila paní poslankyně o principu tajnosti, který tedy dobře, trošičku snížíme, ale zase naopak posílíme jiný princip. To přece nemůžeme takhle brát. Buď máme v ústavě princip tajnosti hlasování a ne 80 % nebo 50 % - nebo kde cítíte tu škálu, že něco splňujeme ještě, anebo ještě nesplňujeme? Buď to tak je, anebo to tak není. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Novák a následuje pan poslanec Cogan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Já vlastně nevím, jestli vůbec můžu tu faktickou poznámku přednést, protože z mého pohledu, když reaguji na paní poslankyni Potůčkovou, jsem přesvědčený, že byl porušený jednací řád, tak vlastně nevím, jestli na ni teď já můžu reagovat. Protože ona tady nebyla se stanoviskem klubu, ale reagovala tady vlastně na rozpravu. Takže byla svým způsobem vlastně ve stejné rovině jako my všichni diskutující. Takže nevím, nad tím bych se možná zamyslel. Ale rozhodně nebudu vyvolávat nějaké hlasování o postupu předsedajícího.

Každopádně paní Potůčková nám tady plamenně sdělila, že vlastně krajané pláčou. A já bych se jí zeptal: Těm krajanům je úplně jedno, že my tady upozorňujeme na mezery, a to na mezery takové, že s jejich hlasy může být manipulováno, protože nám doteď předkladatel nebyl schopný stoprocentně říct a vyvrátit to, že přestože máme trezory na zastupitelských úřadech a podobné věci, tak si spočítejte, kolikrát, kolikrát je s těmi hlasy manipulováno, než se dostanou k té sčítací komisi. Kolikrát? Minimálně čtyřikrát je s nimi manipulováno. Vedle toho v době hybridních válek. Jako uvědomte si, že když ten zákon bude děravý a bude umožňovat podvody - my neříkáme, že se dějí podvody. My říkáme, že tento zákon v tom, jak ho předkládáte, prostě nezajistí, aby se ty podvody nemohly dít. A my jsme tady osočeni z toho podle sebe soudím tebe? No to se na mě nezlobte, vy tady vůbec nezastupujete žádné občany. Vy tady nezastupujete ani ty, kteří tady žijou, ani ty v zahraničí. Jedete jenom na sebe! (Předsedající: Čas.) To je, co vás zajímá. (Předsedající: Čas vám vypršel.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan předseda Cogan, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP