(13.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně, vypršel váš čas na faktickou poznámku. Poprosím pana poslance Kohoutka o dodržení času a následuje pan poslanec Novák. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, paní předsedkyně. No, řada mých kolegů už to řekla. Ale nedivte se, že se bojíme, že chceme, aby ten zákon byl kvalitní a aby tam nebyly tyhlety díry. Podívejte se, co předvádíte vy tady s touhle Sněmovnou celé tohle volební období. Vy tou Sněmovnou pohrdáte. Ministři nechodí na výbory, když se tady projednávají zákony. Kde je dneska ministr vnitra? Kde je premiér? Kde je ministr zahraničí? To je opakovaně. Máte tady služby, maximálně tady vždycky sedí dva ministři, kterých se to vůbec netýká.

Pokud jde o zákony z ústavně-právního výboru, tak já minulý týden nebo předminulou Sněmovnu jsem několikrát tady projednával, zpravodajoval, seděl vedle mě ministr kultury. A podívejte se, co vy s tou Sněmovnou děláte a jak si s námi hrajete. Když má poslankyně Potůčková přednést stanovisko navrhovatelů, tak zjistí, že to nejde, tak se to ošulí klasicky počesky, že se rychle napíše stanovisko předsedy klubu, a pak paní Potůčková reaguje bezprostředně na to, co říkal můj kolega Radek Vondráček. Tak vy jste buď geniální klub, který se ani nemusí sejít ani to nemusí probrat, a víte, jaké stanovisko máte. A nedivte se, že my se bojíme, když vy jako poslanci si tady s tím jednacím řádem děláte, co chcete, tak se nedivte, že se bojíme, co se bude dít v Americe, v Kanadě nebo v Austrálii.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Novák s faktickou poznámkou a následuje pan předseda Cogan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuju za slovo. Já jsem rád, že po mně jde pan kolega Cogan, protože já mám na něho taky otázku. Ať mi řekne, pokud tuto novelu nepřijmeme, tak v jeho očích se poruší ústavní právo volit? Nebo v kterém z pozměňovacích návrhů, který jediný koliduje nebo je v rozporu s ústavním právem? Mají naši občané nyní možnost v zahraničí volit? Já si myslím, že mají. Klade jim někdo nějaké překážky v současném stavu? Neklade. A znovu, když po tom ti naši krajané v zahraničí tak touží, proč to nepředložila vláda? Proč tam není hodnocení dopadů RIA? Proč? Konkrétně na tuto otázku mi prosím, a nejenom mně, ale i těm občanům, kteří to poslouchají, pane kolego, odpovězte, prostřednictvím paní předsedající, protože je to zajímá. Jak je možné, že tak zásadní návrh je předkládán poslaneckou novelou? Proč? Řekněte nám ten důvod konečně, ať to víme. Ať to víme, jak funguje ta vaše pětikoalice! Ať víme, kdo koho čím vydírá! Ať víme, co ty naše občany v konečné fázi díky tomu, že vy se navzájem vydíráte ve vládě, bolí. Dík.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan předseda Cogan a následuje pan poslanec Vondráček. Škoda, že nemůžu z tohoto místa glosovat, mrzí mě to občas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Tak to je jako naše rozhodnutí. Prostě jsme předložili poslaneckou iniciativu, ten návrh, jakoby ten návrh je podobný, jako jste vlastně měli vy, jako šel do vlády, akorát vy jste ho zradili. Vy jste zradili ty lidi v zahraničí, otočili jste o 180 stupňů, prostě klasicky jakoby otočka názorová jenom proto, že se vám to jako v podstatě hodilo. My vlastně bereme tenhleten návrh, který byl tady vlastně letitý, ministerstvo na něm jako vlastně dál pracovalo a ten návrh ve své podobě - a kdysi prošel i LRV jakoby celkem v pohodě. Tak ten návrh teď se vlastně jenom uplatňuje. A to, že ten hřích je tady dvacet let, je vůči lidem v zahraničí... Ano, vy možná máte jiný názor, já mám třeba názor v souladu s názorem dlouholetého předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který si myslí, že to, že není korespondenční volba, je odpírání volebního práva v zahraničí. A jak by to asi v Čechách vypadalo? Jak by to v Čechách vypadalo, kdyby byla třeba jenom volební místnost jedna v Praze nebo jako jedna v Praze a jedna v Brně? Kolik by asi přišlo lidí k volbám?

A to, že tady říkáte, že tady jakoby pořád zpochybňujete nějaké věci - no tak se podívejme, jak to vypadá u nás v některých volbách. Třeba jeden okrsek jako v obci Most, kdy při prezidentských volbách v jednom okrsku hlasovalo pro jednoho kandidáta 98 % a pro druhého 2 %, v celém Mostě to bylo víceméně 66 ku 33. Akorát v jednom obvodě to bylo 98 pro jednoho kandidáta. Shodou okolností si myslíte, že to tam bylo úplně férové, že to bylo úplně košer? A že vlastně došlo k tomu, že ty volby asi byly úplně v tomto poměru správné? Já tedy mám třeba pochybnosti o tom, že vlastně třeba v tom volebním obvodě, kde došlo k tomuto poměru, bylo všechno jakoby v pořádku. Nebyla jako podána žádná žaloba, takže já to beru, respektuju ten celkový výsledek. Ale zdá se mi to velmi podivné. A pokud, znovu zopakuji, kolegyně tady vystoupila se stanoviskem klubu (Předsedající: Čas.), to stanovisko klubu... (Předsedající: Pane předsedo, vypršel váš čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Vondráček a paní poslankyně Peštová s faktickými poznámkami.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já už jsem zapomněl, na co jsem chtěl reagovat, když jsem poslouchal pana kolegu Cogana. Ale chtěl bych se ho zastat, on se nerozčiluje, on tak mluví skoro normálně vždycky.

Co se týče toho pořád neustále opakovaného tématu otočky. Určitě je přihlášený kolega Strýček, předpokládám, ale už nepřijde na řadu. Já vám přečtu kousek ze zprávy z Ministerstva vnitra z roku 2019, z naší vlády, když tam byl Honza Hamáček. Tak tenkrát to ministerstvo napsalo: Rizika korespondenčního hlasování. Nejpodstatnějším z nich je nemožnost zajistit ústavně garantovanou tajnost hlasování. To nám tenkrát napsalo Ministerstvo vnitra, když jsme to tedy měli v tom programu, že je tady nebezpečí, že je porušena ústavnost. Následně hnutí ANO i po zkušenostech z jiných zemí upustilo od toho záměru a tu korespondenční volbu přestalo prosazovat. Přestaňte nás tady obviňovat, že prostě je to účelová otočka. To je stejné, jak já říkám, vy účelově sháníte hlasy na rok 2025 (potlesk z poslanců ANO), to nikam (nesrozumitelné). A já vám tady čtu, proč my jsme to neudělali. Ale vy tady úplně nepokrytě chcete ty hlasy v roce 2025.

Co se týče toho obvodu, ale aspoň tam - a to jsem přesvědčený - ti lidé tam za tu plentu šli. Až už by se nechodilo ani za plentu, to byste viděl ta čísla, pane předsedo! Prostřednictvím paní předsedající.

A úplně na závěr jsem si vzpomněl, proč jsem se hlásil. Chci vám říct, abych reagoval na rozpravu. Ministr spravedlnosti za dva a půl roku na ústavně-právním výboru nepředložil ani jeden zákon! Se zákonem tam nebyl ani jednou, dvakrát se stavil, že šel náhodou cestou. Mám zprávy, že třeba i pan ministr Stanjura nechodí na rozpočtový. Vymlouvají se, že je středa a že jedná vláda. Já bych i paní předsedkyni poprosil, aby se zastala té Sněmovny a aby zjednala nápravu, protože my jsme nad vládou! (Předsedající: Váš čas právě vypršel pro faktickou poznámku.) A ať vláda chodí, ať nemusí chodit na výbory. Děkuji. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová nyní vystoupí s faktickou poznámkou. A myslím si, že už to bude poslední faktická, kterou stihneme. Tak, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já děkuji za slovo. Já jsem si tedy poodstoupila, aby to nebylo, že ten aplaus tady je pro mě. V každém případě, pane poslanče Cogane, prostřednictvím paní předsedající, víte, protože jste nedodali tu RIA, tak jako my se v tom nemůžeme pořádně pohrabat. A mě by docela zajímalo, protože vy moc dobře víte, že já jsem z Mostu, a krásně jste tady o tom Mostě mluvil, tak mi povídejte o těch okrscích. Jak jste to vlastně myslel, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, jako že v jednom okrsku byla 2 % a v jiném bylo 95. A kterýpak to asi byl okrsek, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající? Nebyl to třeba Chanov? Jaký okrsek to byl? Který jste měl na mysli? Který jste měl na mysli, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající? Zmáčkněte si čudlíček a pojďte mi to říct! Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Kohoutek ještě stihne faktickou poznámku, ale už to bude ta poslední. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuju, paní předsedající. Mě to dneska baví, škoda, že budeme končit.

Já bych chtěl reagovat na pana předsedu klubu STAN Starostů, pana Cogana. Vy tady mluvíte o nějaké zradě, že my někoho zrazujeme, že jsme někoho zradili. Pane předsedo klubu STAN, Starostů, co děláte celé volební období pro starosty vy? Budeme projednávat rozpočtové určení daní, tam pět tisíc obcí připravíte o peníze! Tak pokud někdo někoho zrazuje, abych se vyjádřil přesně a nebyl neslušný, tak pokud někdo někoho zrazuje a zrazuje starosty malých obcí v téhleté republice, tak je to především hnutí STAN, Starostové. Takže o té zradě se zamyslete především vy sami nad sebou! Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vzhledem k tomu, že ve 14 hodin je konec dnešního jednání a už máme pouhou minutu, tak další faktické poznámky již nebudu teď v tuto chvíli připouštět. Pan poslanec Nacher si posečká se svou faktickou předpokládám do pátku.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, já vám oznamuji, že teď přerušuji projednávání tohoto bodu a také přerušuji 107. schůzi Poslanecké sněmovny, ve které budeme pokračovat právě v pátek 14. června v 9 hodin. A zároveň připomínám, že zítra, tedy 13. června v 9 hodin, budeme pokračovat v přerušené 105. schůzi. Přeji hezké odpoledne.

 

(Schůze přerušena ve 14.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP