(9.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Začala bych tím, že podle pana ministra a i dalších vládních činitelů, pana premiéra, pana ministra Lipavského, se dopadený pachatel pokusil zapálit autobusy pražského Dopravního podniku. K útoku došlo, a to tady potvrdili všichni, v noci ze středy na čtvrtek, myslím, že říkal pan premiér ve 2 hodiny ráno. Ve čtvrtek v 9 hodin se konal výbor pro bezpečnost, kde seděli samozřejmě mí ctění kolegové, a ti mě informovali, že byli ubezpečeni řediteli služeb, že v České republice nic nehrozí. To znamená, nebyla tam dána žádná konkrétní informace o této kauze. Jak tedy funguje informovanost mezi policií, bezpečnostními službami a vládou? Jak je to možné, že o tak závažné skutečnosti ráno jednající výbor, který jednal, já nevím, několik hodin, se prostě nedozvěděl vůbec nic? To je pro mě něco absolutně neuvěřitelného.

Já vůbec nezpochybňuju činnost policie, věřím, že policie udělala, co mohla, a nikdy já se do bezpečnostních složek a policie nebudu strefovat. To by bylo velmi laciné. Já se ptám na jinou věc. Byly řečeny velmi závažné skutečnosti, zazněly v médiích, pak byla v pondělí Bezpečnostní rada státu, ta se asi nescházela jen tak pro ni za nic. Po té Bezpečnostní radě státu byla tisková konference. Já budu citovat jenom pár slov pana premiéra. "Policie zadržela pachatele neúspěšného žhářského útoku. Ty souvislosti se postupně rozkrývají, existuje podezření, že ten útok byl organizován a financován pravděpodobně z Ruska," řekl pan premiér. "Bohužel to není první případ. Nechci se pouštět do nějakých detailů, ale připomenu všem zkušenost, kterou má Česká republika s útokem ve Vrběticích." Ano, tu zkušenost tady máme. A měla ji a řešila ji naše vláda, vláda Andreje Babiše. A já si vzpomínám, jak jsme ji řešili.

A to předtím byla kauza Skripal, taky si to pamatujete, kdy jsme vyloučili okamžitě tři zástupce ambasády ruské. No a po Vrběticích, a také jsme měli indicie od zpravodajských služeb, tak jak je bezesporu máte vy, také to nebylo konkrétně vyšetřeno, také jsme nečekali na nějaké výsledky vyšetřování, ale okamžitě a razantně jsme zasáhli. Osmnáct pracovníků ambasády bylo okamžitě vyhoštěno a následovalo to až do čísla 80! Takhle jednala vláda Andreje Babiše, které vy malujete na tváře "Rusko, pro tebe všecko". Nechci už vytahovat tady tu nechutnou antikampaň do evropských voleb. A tehdy, tehdy, když jsme okamžitě razantně zasáhli, já jsem v té vládě seděla, a došlo k vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády, tak tehdy se vyjádřil lídr tehdejší opozice a nejsilnější strany ODS Petr Fiala, takto. Šokovaný aktivitami ruských agentů na území Česka je předseda ODS Petr Fiala. Cituji: "Jde o akt státního terorismu proti demokratickému suverénnímu státu. Reakce České republiky musí být tvrdá a srozumitelná," uvedl. Načež reagovala v médiích v té době předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, že Rusko se nikdy nesmířilo s tím, že Česko už je mimo sféru jejich vlivu. Řekla: "Vede proti nám válku. Dnes jsme se dozvěděli jen o části jejich teroristické činnosti. Kroky vlády jsou nedostatečné, je potřeba zavřít naše vrata. Celá ruská ambasáda prošpikovaná špiony si musí balit kufry," vyzvala k ještě tvrdším opatřením proti Ruské federaci.

No a rok se s rokem sešel, máme rok 2024, jsme v mnohem horší politické situaci, protože Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině. My jako hnutí ANO podporujeme Ukrajinu od počátku. Všechny ty zákony, které jste tady jmenovali, my jsme na půdě této Sněmovny podpořili, a najednou se stane takováto věc, takovéto skandální vyřčení velmi závažného podezření. A my čekáme na co? Na co čekáme? My tady děláme, teď nám tady jmenujete všechny ty kroky, ano, my proti nim nic nemáme, my jsme je vždycky podpořili. Ale toto považujeme za skandál! A vy jste strčili hlavu do písku! Prostě teď v tuto chvíli jsme se od tří velmi zásadních představitelů vlády Petra Fialy nedozvěděli vůbec nic. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Zájem reagovat projevil pan premiér Fiala.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Moje jediná a poslední reakce. Toto je bohužel příklad toho, kdy místo abychom táhli za jeden provaz, tak jsme tady obviňováni z něčeho (Nesouhlas z lavic ANO.), co pokládám za úplně absurdní. Nevím, proč se ozýváte. Zdá se vám, že vystoupení vaší předsedkyně klubu bylo pokusem o to, sjednotit se v zahraniční politice, podpořit se navzájem a reagovat na bezpečnostní hrozby? Mně to tak nepřipadalo. A jistě veřejnost posoudí, jestli to tak bylo, nebo nebylo.

Pokud jde k těm faktům, která tady byla zmíněna. No tak samozřejmě že k žhářskému útoku, jak jsem řekl, došlo 6. června, ale také muselo dojít k určitému postupu při vyšetřování, aby bylo jasné, jestli se opravdu jedná o teroristický čin, kdo za ním je, jakou to má nebezpečnost, nebo jestli se jednalo o něco jiného. Já myslím, že je úplně logické, že to nějakou dobu trvalo, že informace do té doby, dokud ten člověk nebyl zadržen, a to se stalo v sobotu 8., prostě nemohly být. Není to žádné selhání policie, není to žádné selhání spolupráce policie s bezpečnostními složkami, naopak je to velmi rychlé vyšetřování.

Pokud jde o reakce vůči ruské straně, tak já myslím, že situace proti tomu, kdy vy jste reagovali na případ Vrbětice - a jsem rád, že jste reagovali jasnými kroky a určitě v tom jste vždycky měli naši podporu -, je přece úplně diametrálně odlišná. Když chceme přemýšlet nad historií našich vztahů s Ruskou federací, tak bych připomněl, a zmínila jste tady vládu Andreje Babiše, tak bych připomněl, že to byla moje vláda, která po ruském útoku na Ukrajinu razantně snížila jakékoliv diplomatické vztahy s Ruskem. Zavřeli jsme generální konzuláty, ruské konzuláty u nás, naše konzuláty v Rusku, snížili jsme ruské zastoupení v České republice na úplné minimum. Myslím, že celý ten diplomatický sbor tady má sedm nebo kolik diplomatů, to ví přesně pan ministr zahraničních věcí. Reagovali jsme vyhoštěním ruských diplomatů, takže ty vztahy jsou na minimální úrovni. Ruská federace nás opakovaně označuje za nepřítele. Mezitím jsme prosadili společně s dalšími evropskými zeměmi 12 nebo 13 balíčků sankcí proti Rusku. Ta situace je prostě diametrálně odlišná.

Ano, jistě můžeme přemýšlet nad povoláním ruského velvyslance nebo nějakými podobnými kroky, ale diplomatické zastoupení Ruska u nás a diplomatické vztahy jsou na té úplně nejnižší úrovni, jaká je prakticky možná. Naše reakce je přiměřená, je jasná. Znovu ujišťuji veřejnost, že žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Platí, co jsem řekl. Bezpečnostní složky postupovaly profesionálně, rychle, stát reagoval adekvátně a to si myslím, že je v pořádku. Myslím, že bychom tu situaci, jakkoliv je vážná, informovali jsme o ní veřejnost, informovali jsme o ní opozici, mluvíme tady o ní na vaši žádost otevřeně, takže zas tu situaci nesmíme dramatizovat.

Tak já znovu zopakuji to, co jsem říkal a co paní předsedkyně bezpochyby dobře ví. Bezpečnostní rada státu se v pondělí nesešla mimořádně kvůli tomu, že by hrozilo nějaké nebezpečí. Bezpečnostní rada státu se sešla na svém řádném, dopředu svolaném zasedání. A to, že tento útok se stal chvíli předtím, tak samozřejmě bylo by divné, kdyby informace o něm nezazněly na Bezpečnostní radě státu. To prostě pravda je. Ale není pravda, nikdy to nikdo z nás neřekl a nemohl to říct, že bychom svolali Bezpečnostní radu státu kvůli této události, Bezpečnostní rada státu byla svolána měsíc dopředu naprosto řádně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP