(9.10 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Když se bavíme s lidmi, tak se vůbec diví tomu, proč to tady projednáváme ty desítky hodin, protože jim přijde jasné, že každý občan má mít právo volit, a ne aby kvůli tomu cestoval stovky nebo tisíce kilometrů. Na Slovensku už funguje korespondenční volba přes sedmnáct let, v Německu funguje dokonce přes šedesát let a v Anglii dokonce přes sto let. Takže proto se lidé často ptají, proč to tady opozice tak řeší, proč nám to tady leží už pět let z minulého volebního období.

Já to beru tak, že korespondenční volba je jenom jeden z mnoha kroků, kterými modernizujeme tuto zemi, zlepšujeme podmínky pro naše občany, tak jako jsme schválili digitalizaci stavebního řízení, tak jako jsme zrušili povinnost nosit občanku, když má člověk občanku v mobilu, tak jako jsme umožnili používat občanku v mobilu místo řidičáku, tak jako zjednodušujeme matriky, tak jako umožňujeme jednodušší přihlášky na střední školy, tak jako jsme zrušili potravinářské průkazy, zrušili jsme povinné lékařské prohlídky u lidí, kteří sedí v kanceláři, a spoustu dalších opatření, která směřují k modernizaci naší země.

Ten způsob, jak byl navržen, je opravdu velmi jednoduchý. Člověk si vyplní žádost a na základě toho bude zapsán do seznamu, který vede zahraniční úřad, a bude mu v patřičné době zaslána obálka, tak aby mohl volit korespondenčně. Jakmile vyplní ten svůj lístek, samozřejmě podepíše se pod identifikační lístek, má tam dvě obálky, jednu, ve které je uložen tajně ten hlas, druhou, kterou posílá na zastupitelský úřad. Samozřejmě díky tomu, že to posílá na zastupitelský úřad, pokud třeba bude volit z Brazílie, tak to posílá jenom z jednoho místa v Brazílii na jiné místo v Brazílii, takže nejde to přes celou zeměkouli, jde to pouze v rámci té vnitrostátní pošty, čímž se omezuje možnost pro nějaké chyby při doručování, kdyby se to všechno muselo posílat až na druhou část zeměkoule.

V zahraničí potom, tak jak jsme to doporučili na ústavně-právním výboru, a věřím, že ty návrhy budou schváleny, budou hlasy sčítat volební komise na zastupitelských úřadech, které jsou označeny v nařízení vlády, s tím, že každá politická strana podle toho pozměňovacího návrhu bude mít možnost delegovat svoje zástupce do té sčítací komise na zahraničním úřadu. Čili zůstává úplně zachováno to, na co jsme zvyklí tady z našich okrskových volebních komisí, že každá politická strana tam může delegovat svoje zástupce.

Jakmile začne sčítání, tak ty hlasovací lístky jsou posčítány podle politických stran, spočítány preferenční hlasy a tak dále a jsou rozčleněny do čtyř vylosovaných, dříve vylosovaných největších krajů, kam se ten volební výsledek započte. Takže tady jsme taky vyšli vstříc opozici, udělali jsme kosmetické změny, tak aby to bylo více rozloženo nikoliv jenom do dvou krajů, ale do čtyř krajů.

To zabezpečení, aby nedocházelo k podvodům, tak spočívá v tom, že ten člověk se tam musí podepsat, čili kdyby se nedej bože objevil nějaký podvod, tak se může samozřejmě provést grafologické zkoumání. A vedle toho došlo ke zpřísnění - taky v diskusi s opozicí na návrh paní kolegyně Válkové - trestního zákoníku tak, aby bylo zcela pokryto veškeré nezákonné jednání, kterým může docházet k maření voleb při průběhu korespondenční volby.

Poslední bezpečnostní parametr spočívá v tom, že v souladu s doporučením Benátské komise je korespondenční volba omezena pouze na státy se spolehlivou poštou, to znamená některé státy, kde nejsme schopni zajistit spolehlivost doručování, jsou v nařízení, nebo budou v nařízení vlády vypuštěny.

A poslední věc, kterou uvedu, která je čistě praktická: korespondenční volbu bude poprvé možné použít od roku 2025 od sněmovních voleb s tím, že ty zápisy do zvláštního volebního seznamu zahraničního úřadu by měly být možné od dubna 2025 v té zjednodušené elektronické podobě, tak aby si to člověk dokázal vyřídit přes několik kliknutí na datové, přes datovou schránku nebo na Portálu občana. Takže dochází k výraznému zjednodušení pro naše občany.

Já respektuji názory opozice. Dokonce oceňuji i to, že se podařilo v rámci těch několika - myslím, že to byla čtyři jednání s opozicí - najít místa, kde zvyšujeme ještě úroveň bezpečnosti tak, abychom vypořádali všechny obavy, které mohou nastat. Připomenu, že jsme ještě omezili počet plných mocí, které může používat jeden člověk při návštěvě zastupitelského úřadu, tak aby si člověk dokázal vyřídit korespondenční volbu pro všechny členy rodiny, ale tak, aby to současně nemohlo vést k tomu, že to někdo bude vyřizovat za celou komunitu, protože tam bychom se obávali, že to riziko zneužití může být vyšší.

Takže v těchto - myslím si, že to je nějakých pět, šest věcí, došlo k navýšení standardu bezpečnosti a vyhovění připomínkám opozice a já věřím, že korespondenční volba, tak jak bude fungovat, tak usnadní těm 140 tisícům lidí život. Doufám, že se podaří přesvědčit aspoň některé kolegy z opozice, aby podpořili toto zlepšení. Protože to není návrh, který by se týkal pouze voličů koalice, ale i spousta lidí v rámci opozičních stran, kteří pobývají občas v zahraničí, by toto zjednodušení významně ocenila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Další s přednostním právem, než budeme pokračovat v přerušené rozpravě, má paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já nejdu teď mluvit ke korespondenční volbě, věřím, že to pochopíte. Nebudu mluvit nijak dlouho, abyste mě mohli nějakým způsobem podezírat z obstrukcí.

Já si myslím, že nejde dnes mlčet po tom, co jsme zažili včera. A každý mohl, a věřím, že většina z vás to udělala, pozorovat to v přímém přenosu v České televizi. Včera jsme mohli sledovat jednání bezpečnostního výboru, který mimo jiné projednával, a to bylo hlavní téma podle mě, projednával vlastně tu tragickou událost na Filozofické fakultě, projednával zprávu a výsledky vyšetřování GIBSu a projednával závěry a odpovědi na otázky, na které jsme byli celou tu dobu od této tragické události odkazováni. Byli jsme odkazováni na to, poté, co jsme se od pana ministra vnitra Víta Rakušana dozvěděli už někdy 21. prosince loňského roku, že je všechno v pořádku, už to věděl za tak málo dní, a byli jsme odkazováni - musím počkat na výsledky vyšetřování, nemůžeme jednat o vyšetřovací komisi, nemůžeme to, nemůžeme ono, nemám výsledky. Tak včera byli členové bezpečnostního výboru, a s nimi celá veřejnost, seznamováni s těmito výsledky. A samozřejmě rezonovalo to celý večer v mediálním prostoru.

No a těch otázek, aspoň tak jak já jsem to svým laickým rozumem zaznamenala, ale já myslím, že to má být srozumitelné pro všechny lidi, všichni mají rozumět tomu, co se vlastně stalo, zda všechno bylo v pořádku, zda šlo zabránit tomu tragickému, strašnému zločinu, který se stal, kvůli kterému vyhaslo 14 mladých životů. Ty otázky - naopak podle mě odpovědi na ně nepřicházely, bílá místa zůstávají. Jenom co jsem zaznamenala, ministr vnitra může zbavit mlčenlivosti policisty. Proč to udělal až včera? Ptáme se, proč až včera! Když se ptáme celou tu dobu. Mohl to udělat a měl to udělat podle nás už v lednu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP