Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.50 hodin)
(pokračuje Jana Berkovcová)

I značná část odborné veřejnosti míní, že ministr Bek se primárně věnuje vysvětlování svých kauz namísto řízení resortu Ministerstva školství. V očích veřejnosti ztratil veškerou důvěru a nejlepším řešením by v současné době bylo, kdyby na tento post rezignoval a přenechal ho někomu, kdo se mu bude plně věnovat. I když za sebe si myslím, že ani toto si resort školství opravdu nezaslouží, mít již v pořadí čtvrtého ministra.

Navrhuji proto zařadit k projednání bod, který by umožnil diskusi o aktuálních problémech českého školství a nedostatečného přístupu k jejich řešení ze strany ministra Mikuláše Beka. Tento bod s názvem Ministr Bek nezvládá resort školství prosím zařadit jako první bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní je na řadě k návrhu pořadu pan poslanec Stržínek, připraví se pan poslanec Sládeček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, já se vrátím k bodu, který jsem tady už jednou prezentoval, a jmenuje se Kritická situace v Hasičském záchranném sboru a u Policie České republiky. A to z jednoho prostého důvodu, že nedošlo k nápravě. Vážené kolegyně a kolegové, jakožto starosta více jak dvacetitisícového města se pravidelně na jednání bezpečnostní rady města setkávám se zástupci Hasičského záchranného sboru i Policie České republiky. Řešíme problémy našeho města, ale i širokého regionu. To, co slýchám od zástupců těchto institucí od začátku letošního roku, je alarmující.

Začnu situací u Policie České republiky. Jen ve Valašském Meziříčí chybí v tuto chvíli 8 policistů, v Rožnově pod Radhoštěm 12, na celém okrese Vsetín potom více jak 30. Situace je vážná, neřkuli kritická. Zkušení policisté odcházejí a nábor nových vázne. Kdo má nárok na výsluhu, na nic nečeká a od policie utíká. A není se co divit. Na navýšení platu 0, a to i při loňské inflaci, která je více jak 10 %, výrazně zkrácené provozní prostředky, dosluhující technika, rostoucí byrokracie. A navíc jako třešnička na dortu zrušení stravenek jakožto jednoho z mála benefitů, který policisté měli.

Tato vláda se soustředí pouze na vnější bezpečnost a zcela zapomíná na bezpečnost vnitřní. Tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy však jasně říká, že vnitřní bezpečnost je stejně tak důležitá jako vnější. Smutným faktem je, že tuto kritickou situaci u Policie České republiky řeší mnohá města tak, že rozšiřují počty strážníků Městské policie. Suplujeme tak roli státu a snažíme se vyřešit situaci, kdy stát jednoznačně selhává. Ve Valašském Meziříčí máme v tuto chvíli již více strážníků Městské policie, než je policistů na obvodu. Rozpočet našeho města na Městskou policii na rok 2024 činí 30 milionů korun. Sanujeme tak z městského rozpočtu službu, kterou by měl poskytovat stát, a to teď zcela opomíjím to, že pravomoci strážníků Městské policie jsou násobně menší než pravomoci státních policistů.

U hasičů není situace o nic lepší. Navýšení platu 0, stravenky 0 a navíc chybí prostředky na běžný provoz, tedy na elektřinu, topení, naftu a ochranné pomůcky. Finance chybí také na nákup tolik potřebné moderní techniky, třeba na kontejnery na hašení elektromobilů. Na provozním rozpočtu hasičům chybí stovky milionů korun. Nikdo z nás nechce, aby toto šetření mělo vliv na akceschopnost Hasičského záchranného sboru. Pokud mají hasiči poskytovat kvalitní službu, něco to bude stát. To si musí současná vláda uvědomit. Nespokojenost panuje i mezi dobrovolnými hasiči. Narůstající byrokracie a povinnosti související s komplikovaným vedením účetnictví a dalších agend vedou k tomu, že o tuto práci, kterou jinak vykonávají zdarma a ve svém volném čase, přestává být zájem, a přitom je tak potřebná.

To vše je důsledek tragické personální politiky spadající pod resort ministra vnitra Víta Rakušana. Vážené kolegyně a kolegové, situace u policie i Hasičského záchranného sboru je kritická a já žádám ministra vnitra, aby učinil neprodleně opatření, která tuto situaci zlepší, tedy, aby zajistil z rozpočtu dodatečné finanční prostředky na nárůst platů policistů a hasičů a také navýšil provozní rozpočet u těchto složek. Ze zmíněných důvodů žádám o zařazení tohoto bodu jako první bod dnešní schůze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Karel Sládeček a připraví se pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já navrhuji nový bod programu s názvem Alarmující situace českého průmyslu díky působení EU a současné vlády. V SPD považujeme situaci českého průmyslu díky zpackaným privatizacím, působení Evropské unie a současné vlády za alarmující a požadujeme po vládě důrazně, aby začala řešit zcela reálně nutnou rekonstrukci legislativního prostředí pro český průmysl. Aktuálně to vidíme například v Moravskoslezském kraji u huti Liberty.

Především je nutno podniknout tyto kroky: důsledné odmítnutí Green Dealu, ale i obecně všech deformací trhu (vyvolaných) skupinou lidí, která intenzivně využívá nepravdivých informací o údajně nastávající klimatické katastrofě. Žádáme důrazně odmítnutí zločineckého výpalného v podobě emisních povolenek a trvalé zpřístupnění dostupných energií firmám a domácnostem. Dále požadujeme definování plánu pro ochranu strategických odvětví českého průmyslu.

Protože se jedná z mého pohledu o velmi důležitý bod, navrhuji jej zařadit jako první bod této schůze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuju, pane poslanče. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek, připraví se zatím jako poslední paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní ministryně, vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, já bych chtěl požádat o zařazení bodu s jednoduchým názvem Ukrajinci s neplatnými doklady v České republice - jaké máte řešení, pane ministře? Všichni víme, že platný doklad potřebujeme k právním úkonům, ale i také k pobytu na území České republiky. U Ukrajinců bylo možné ještě donedávna expirující doklad, čili doklad s propadlou účinností, si nechat vyměnit na zastupitelském úřadu. Dnes už to nejde. Ukrajinská strana rozhodla o tom, že Ukrajinci si musí o vystavení nového pasu a dokladů požádat na území Ukrajiny. Ta souvislost je poměrně jasná, protože Ukrajinci potřebují zejména u kategorie osob mezi 18 a 60 lety, aby se skutečně dostavili na Ukrajinu a aby měli možnost jim předat povolávací rozkaz.

Tento problém jsme mnohokrát diskutovali na výboru pro bezpečnost a žádali jsme pana ministra bez ohledu na platnost těch dokladů, jak se k této situaci Česká republika a konkrétně on postaví, a vždycky odpovídal, že bude čekat na řešení Evropské unie. Podotýkám, že u nás takových Ukrajinců, kteří podléhají branné povinnosti, je odhadem asi 120 000 a v celé Evropské unii zhruba 700 000. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP