Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.50 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Za druhé, překrývající se působnost se specializovaným finančním úřadem, Českou obchodní inspekcí a obecními živnostenskými úřady. To je právě to násobení možných kontrol. Za třetí, výkon kontrolní pravomoci krajskými úřady je v rámci právního řádu spíše výjimkou, a za čtvrté, požadavek na zúžení působnosti krajských úřadů vyplynul i z požadavku právě Asociace krajů, kdy se na tom shodli a navrhli toto zúžení.

Další změny v novele zahrnují úpravu pravidel pro výši pokut a narovnávají se jednotlivé sankční maximální pokuty. Důležitý bod je, že cenová rozhodnutí budou vydávána v podobě opatření obecné povahy, nikoliv v podobě zákona. Nově novela zavádí, že obchodníci budou povinni uvádět měrnou cenu u zboží měřitelnou jednotkou. To nám právě tento požadavek vychází z evropské směrnice, konkrétně bod 98/6/ES.

Když se podíváme, já jsem se dotazoval ministerstva, protože v minulosti jsme tu vyhlášku měli, mělo ji Ministerstvo průmyslu, kterého zboží se to bude týkat, tak konkrétně ty měrné ceny pro představu se budou týkat: barvy, laky, lepidla, pojiva, rozpouštědla, stavební výrobky a stavební materiály, například dlaždice, obklady, čistící a dezinfekční prostředky, kosmetické přípravky, hygienické potřeby, mycí a prací prostředky. A to je asi všechno.

K této novele zákona jsou tři pozměňovací návrhy. První pozměňovací návrh vychází z toho a upravuje vzájemné poskytování dat mezi cenovým orgánem a ÚOHSem. Mě trošku mrzí, že tyto pozměňovací návrhy jsou de facto oprava zákona, který předložil předkladatel, protože jasně z toho vyplývá, že je to na požadavek ministerstva. To vzájemné poskytování dat by mohlo vést k nižší administrativní zátěži, což my určitě vítáme. Další pozměňovací návrh je úprava vzájemného vztahu mezi krajem a obcí, konkrétně například když bude docházet k cenotvorbě u autobusového stání a poslední pozměňovací návrh je de facto technického charakteru, aby nedocházelo k soudním tahanicím, a znamená to, že se navrhuje, aby návrh na zrušení cenového výměru nebo jeho částí podle soudního řádu správního mohl být podán nejdéle do tří měsíců.

Vystupuju se stanoviskem klubu a máme k tomu pozitivní stanovisko. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že není nikdo další, kdo by se přihlásil do rozpravy, tak v tuto chvíli rozpravu končím. Pane ministře, máte zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Pan zpravodaj? Také ne. V tom případě můžeme přistoupit k hlasování o návrzích. Já jsem mezitím přivolal kolegyně a kolegy do hlavního sálu, a poprosím tedy pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou, případně přednášel jednotlivé návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Hlasovat o legislativně technických úpravách nebudeme, proto prvně budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu označeném jako A.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak ještě jenom chviličku, já jsem přivolal kolegyně, kolegy, takže dochází. Prosím, můžete přednášet a pustíme se do hlasování.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Jak jsem již zmínil, prvně budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu označeném A.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím o stanovisko výboru. (Souhlasné.) Pane ministře? (Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 74, přihlášeno bylo 157, pro bylo 126, proti nebyl nikdo. Přijato. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu označeném jako B. Stanovisko garančního výboru je také souhlasné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane ministře? (Souhlas.) Souhlasné.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 75, přihlášeno bylo 159, pro bylo 140, proti nebyl nikdo. Přijato. Ano, může pokračovat.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Teď budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já tady přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 633, a to ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 76, přihlášeno 158, pro bylo 141, proti nebyl nikdo. Přijato.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a děkuji všem za spolupráci.

 

Můžeme přejít k dalšímu bodu

 

129.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 275/2012 Sb.,
o volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů
(zákon o volbě prezidenta republiky), ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 636/ - třetí čtení

A já prosím, aby místo u stolku - a už vidím, že zaujal - za navrhovatele pan místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan, a rovněž prosím zpravodaje garančního výboru, což je ústavně-právní výbor, pana poslance Radka Vondráčka, kterého jsem zde viděl, ale nyní ho zde nevidím. Tak poprosil bych jenom kolegyně nebo kolegy, jestli byste mohli... Už vidím, přichází.

Podotýkám, že návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny.

Táži se navrhovatele, zda má zájem vystoupit ještě před otevřením rozpravy? Není zájem.

V tom případě otevírám rozpravu, do které se nikdo nepřihlásil.

Pane zpravodaji, máte zájem vystoupit? Nikoliv, v tom případě rozpravu končím.

Táži se, jestli máte zájem o závěrečné slovo? Ano, pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Dámy a pánové, dobrý den. Chtěl bych poděkovat za hladké projednávání tohoto návrhu zákona. Jak jsem již řekl několikrát, smyslem je, aby volba prezidenta republiky byla pro příští období prosta jakýchkoliv námitek, například toho, kolik podpisů smí dát jeden zákonodárce, senátor, poslanec, abychom umožnili kandidátům z občanského sektoru možnost sbírat podpisy elektronicky a podobně, a koneckonců i průběh projednávání svědčí o tom, že u tohoto zákona bychom mohli dosáhnout konsenzu, a tím kultivovat volbu hlavy našeho státu přímo volenou už pro příští období, protože s účinností zákona se počítá k 1. lednu 2026. Ještě jednou děkuji za hladké projednání.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan zpravodaj má zájem vystoupit? Není zájem vystoupit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP