Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.10 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Faktická poznámka - jsou zde ještě dvě - paní poslankyně Mračková Vildumetzová, paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím. První je paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou. (Poslankyně Mračková mimo mikrofon: Já jí dám přednost.) Dobře, obrátím tedy v tom případě pořadí. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na pana kolegu Kuchaře ohledně rozpočtování obcí. Víte, pane kolego (Předsedající: Mým prostřednictvím.), prostřednictvím pana předsedajícího (Předsedající: Děkuji.), moje město, město Tišnov, to dělá 3 600 000 a v rozpočtu města - tohle je částka, kterou běžně uvolňujeme na dotace pro neziskové organizace. A teď samozřejmě pan starosta se mě ptá, jakým způsobem tedy budeme pokračovat dál, protože pro starosty obcí v horizontu tří let tohleto je už, řeknu, nějaká další změna v tom, jak o rozpočtování a k rozpočtu uvažovat. A opravdu, nejsou to pro nás v tom objemu malé peníze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Musím reagovat na pana Jana Kuchaře z hnutí Starostové a nezávislí. Tak si řekněme několik - cituji pana Kuchaře - reálných čísel, že ta města, obce vlastně o nic nepřijdou. Oni přijdou pouze o 3,5 miliardy ročně - a to říká bývalý starosta a člen Starostů a nezávislých. Absolutně tomu nerozumím, absolutně to nechápu, jak tady můžete, pane Kuchaři, prostřednictvím pana předsedajícího, toto říkat. Já vám najdu tu tabulku, abyste viděl, o kolik milionů - tak já nevím - je 3,5 miliardy a těchhle 3,5 miliardy se vezme 5 800 obcím. Je to tak těžké? Já bych chtěla vidět, kdybyste dneska starostoval - vy už samozřejmě nestarostujete - kdyby se vám v té kolonce objevilo, jako se to objevuje jiným starostům, že se jim vezme 50, 80, 100 milionů a více, jak by se vám to líbilo? (Otáčí se vpravo.) Tamhle vidím kolegu, jak kýve hlavou. Ale já samozřejmě chápu, že vám to nevadí. Starostové - těm to vadí. Ale víte, co je na tom nejhorší? Že je to na úkor krajů, že vlastně ty prostředky se přesunou a dají se krajů. A to je celé. Takže říkat tady - řekněme si, několik reálných čísel, oni vlastně o nic nepřijdou, ta města a obce, oni mají dost peněz, oni nepotřebují, my to můžeme přesunout do těch krajů, to tak bude správné a spravedlivé. Ale to je to, co říkáte, to je to, co předkládáte. Prosím vás, přečtěte si ten návrh, všichni si ho - přečtěte si dopis paní Elišky Olšákové, která ho poslala všem starostům, že 5 800 obcí přijde o 3,5 miliardy. Ano, ty peníze se přesunou (Předsedající: Čas.), ale přesunou se do dvou měst (Předsedající: Čas.), do hlavního města Prahy a do Brna.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktické poznámky pan poslanec Jan Kuchař, pan poslanec Ladislav Okleštěk, pan poslanec Martin Kukla. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Musím reagovat na ctěnou kolegyni Vildumetzovou Mračkovou, vaším prostřednictvím. Prosím, říkáte, že vezmeme obcím 3,5 miliardy korun. Kde se ve státním rozpočtu vezme 3,5 miliardy korun z rozpočtového určení daní pro obce, a kam tedy se dá v tom státním rozpočtu? Nemáte pravdu. Ty peníze jsou pořád stejné a rozpočítávají se pořád na občana České republiky. Takže to, že se nám někam přesouvají občané České republiky, je naše chyba a je to naše kohezní chyba. Není to chyba toho, že počítáme - pořád počítáme ze stejných čísel. Tady je přesun obyvatel, který je špatně. Já jediné, s čím mám opravdu problém na tom návrhu - ne, že budeme počítat ze správných čísel, ale že právě antikohezně dáváme 1,2 miliardy Praze ze státního rozpočtu. To mi přijde zbytečné. Ale ne, že někdo bere někomu nějaké peníze.

A znova na pana starostu Stržínka, vaším prostřednictvím, těch 6 milionů korun. Já vím, že to je hodně peněz, ale je to ze (důrazně) 600 milionů korun, minimálně. Já si myslím, že máte větší rozpočet. Takže bavíme se opravdu v rámci 1 %. Já jsem za covidu - jako Františkovy Lázně, kdy mi zavírali všechny baráky a já nevím, co všechno, tak jsem ze dne na den měnil rozpočet o 20 %. Já bych si tedy s 1 % uměl pro poradit opravdu levou zadní. A neříkejme, že bereme peníze obcím. Nebereme, protože budget je pořád stejný, jediné, co se stalo, že tedy přibyli obyvatelé, ano, tím pádem se malinko snížil koeficient na jednoho obyvatele, ale nebereme z budgetu pro obce ani korunu. Mně se nelíbí jenom ta 1,2 miliardy navíc Praze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Ladislav Okleštěk. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, ministryně, já s kolegou Kuchařem musím souhlasit, s tou Prahou, to se mi líbí, že má taky konstruktivní názor, ten je správně i za mě. Ale co se týče té rozpočtové chyby, kterou pojmenoval - rozumím, rozpočtová chyba, ale ten rozpočet už je postavený a teď ta procenta odchází. Já vím, ale odchází nám pořád, jo? A ta tabulka, kterou zpracovalo Sdružení místních samospráv, mám dojem, ona nám to krásně všem ukazuje. A když budeme někomu dávat, nikdo nebude naříkat. Ale když bereme, tak to pociťujeme.

Ty obce měly nějaké rozpočty, ta města měla také nějaké rozpočty, mají nějakou investiční politiku - a já nevím, jakou ostatní, ale snaží se ty prostředky investovat pro lidi. Takže to je celé, to kouzlo v tom - a i rozpočtová chyba samozřejmě, (směrem do pléna) kolego, pardon, prostřednictvím pana předsedajícího, kolego Kuchaři, tak pravda je, že rozpočtová chyba může nastat, ale my vycházíme také z predikce Ministerstva financí a tam to bývá velice, velice dobře nastaveno, málokdy se dostaneme pod tu predikci.

Takže já za ty obce bych bojoval, určitě. Já vidím i vám, pane kolego, na očích, že byste bojoval, akorát to nemůžete říct. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Martin Kukla s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo. (Já) jsem čekal od pana ministra, že sem přijde a řekne - ano, celkovou alokaci pro kraje, která byla v minulosti, jak jsem již tady prve zmínil, od 1. 1. 2021, tak nezvyšujeme, lžeme a v programovém prohlášení jsme neřekli lidem pravdu. To je prostě fakt. Asi proto mi to tady neřekl, že to říct ani nemůže.

A teď ke ctěnému kolegovi Kuchařovi, prostřednictvím pana předsedajícího. Ty obce ne, že jenom mají rozpočty, ony mají schválené i střednědobé výhledy. No a teď, když přijdu za někým - já, když se podívám na Vysočinu, tak tam nevidím obec, které by se navyšovalo. Všem podle té kalkulačky ubývají finanční prostředky. Taková malá obec - třeba - na Vysočině, mluvil jsem se starostou - Rantířov, 500 obyvatel - a pro něj to bude dělat 200 000. On počítá každou korunu, protože tam chtějí realizovat čističku a kanalizaci, vodovod, a prostě, samozřejmě, to je ono. Když se podívám na Jihlavu, tak je to 14 milionů minus. Tak mi neříkejte, že obcím neberete. Já to upřesním - ano, na Vysočině berete téměř všem obcím. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, pan poslanec Jan Bureš a další. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já bych si dovolila ještě reagovat na své předřečníky. Tak znova. Máme jedno rozpočtové určení daní a týká se měst, obcí a (Důrazně.) krajů. Vy v tuto chvíli předkládáte zákon o rozpočtovém určení daní, ale kámen úrazu nebo ta alfa, omega je v tom, že Praha - a znova to tu opakuju - je obec a kraj. V rámci rozpočtového určení daní krajů se Praze to původně mělo snížit o 2,2 miliardy, ale pan ministr koeficient 0,2 snížil na 0,1. A ejhle! Praze už se to sníží pouze o 1,1 miliardy. Marek Benda na mě kouká, možná to dojednával. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP