Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.10 hodin)

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, krásný dobrý den. Paní poslankyně Peštová mě interpelovala písemnou interpelací ve věci automatizovaných nebo poloautomatizovaných dotřiďovacích linek a teď se mě ptá na úplně jinou otázku. Tak já neznám - a nejsem poslancem, omlouvám se - jednací řád Poslanecké sněmovny, jestli takto poslanec může. Pokud ne, tak možná poprosím nějakou interpelační otázku dneska v odpoledních hodinách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je na paní poslankyni teď, do jaké míry tedy dokáže vysvětlit, že to má souvztažnost s tím tématem, které bylo interpelováno.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, pane předsedající. V každém případě já jsem vás interpelovala ve věci toho, že Ministerstvo životního prostředí chtělo a mělo takovou blahodárnou myšlenku, že opustí barevné popelnice a bude třídit do dvou. To znamená, že do jedné dá papír, plast, sklo, vlastně dá kompletně všechno, a bude se to dávat na ty optické třídičky, které by to měly vytřídit. Říkám, interpelovala jsem vás před rokem, to znamená v srpnu loňského roku. My už jsme se dostali úplně někam jinam. Ve své podstatě ono se to těch třídicích linek také týká, protože to, co vy jste udělali tím pokusem, došlo k zahoření třídicí linky. Došlo k zahoření - klidně si to zjistěte, pane ministře, došlo k zahoření třídicí linky. Ale mě spíš zajímá, co jste tímto chtěli dokázat, protože to se také týká toho třídění. Vy ve své podstatě jste zmiňoval, že my jsme jednička v třídění. Česká republika je mezi prvními třemi v Evropské unii, co se týče třídění. Tam nemáme absolutně problém. Problém máme v recyklaci. Ale mě zajímá, co jste tímto pokusem chtěli dokazovat. Jestli jste chtěli dokazovat to, že jsme špičky ve třídění, OK, to víme už dávno. Ale co jste tím chtěli dokázat? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Rád odpovím na tu první část otázky a odpoledne tady do 16 nebo 17 hodin budu. Ta interpelace vychází z rozhovoru, který jsem dal pro server Novinky.cz, kdy já jsem řekl, že vizí Ministerstva životního prostředí a mojí osobní je, že za předpokladu, že bychom měli všude automatizované dotřiďovací linky, tak bychom mohli zúžit ten popelnicový smog, který dělá někde problémy, především v historických centrech měst. A opravdu z mé osobní zkušenosti člověka, který to měl v Brně na starosti, je velmi složité, velmi složité zajistit množství kontejnerů a jejich svoz především v těch historických městských čtvrtích. Ale já jsem hovořil o vizi, paní poslankyně, za předpokladu, že kromě Brna a Ostravy se přidají další města a vzniknou automatizované dotřiďovací linky. Notabene víte, že na tento typ jsme měli také dotace, běžely dotační podpory a ještě běží dotační podpory právě proto, že manuální dotřiďovací linky, a to víte moc dobře stejně jako já, tak jsou velmi, velmi neefektivní. Ta efektivita automatizované dotřiďovací linky se blíží až 95 procentům. Z toho důvodu jsem hovořil o vizi a hovořil jsem o tom, že potřebujeme z těch manuálních dotřiďovacích linek přejít na automatizované dotřiďovací linky a že v tu chvíli, kdybychom k tomu takto přišli a přistoupili, je opravdu možné zúžit počet kontejnerů a jednotlivých popelnic, protože je možné například plast, papír, kovy, případně i sklo dotřiďovat na jedné dotřiďovací lince. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně, máte ještě zájem reagovat?

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za odpověď, ale v každém případě nemohu s vámi souhlasit, pane ministře, protože není žádná třídicí linka, která by dokázala třídit sklo, není. Pokud to smícháte, papír, plast, sklo, prostě není taková třídicí linka. Ty dotřiďovací linky, které ve své podstatě jsou, a to jste se snažili možná a i s nějakým tím pokusem, kde skončí ty pety, ty třídicí linky, které jsou, a vy jste se vlastně i pohoršoval, jak je to možné, že ty pety vám skončily na skládkách, a to je úplně jednoduché. Ty třídicí linky jsou totiž na těch skládkách. Proto vám tam skončily na těch skládkách. Je to tak, kroutíte hlavou, ale je to tak prostě. Ty třídicí linky jsou instalovány a jsou na těch skládkách. Proto vám ty pety některé, jak jste tam říkali, nějakých 30 % nebo kolik, vám na ty skládky doputovalo. Ale v současné době není žádná třídicí linka, která by vzala ten žlutý kontejner, a kdybyste do toho žlutého kontejneru ještě dali sklo, tak ona vám to nevytřídí. Nejsou tady žádné takové třídicí linky. Proto mě zarazilo tenkrát, když jsem vás interpelovala před tím rokem, proč jste to vůbec vypustil; že by byly jenom dvě popelnice a do té jedné popelnice byste dával papír, sklo a plast, což je nesmysl, protože v současné době to má opodstatnění, když se do té žluté popelnice dávají pety a dávají se tam plechovky, jo? To má opodstatnění, protože ty třídicí linky to umí. Ale to, co jste tam chtěl udělat vy, to znamená, ještě tam chtěl přidat nějaké sklo, tak to ty třídicí linky prostě v současné době neumí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: (Ministr Hladík jde k řečnickému pultíku.) Tak já, pane ministře, teď musím ještě dát přednost faktickým, máme tady některé, které mezitím byly, takže poprosím paní poslankyni Ožanovou, poté pana poslance Brabce. Tak, paní poslankyně, dvě minuty vám pouštím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já musím zareagovat na pana ministra Hladíka. Tady zaznělo, že interpelace byla podána před rokem. Pane ministře, víte, jakou má účast paní poslankyně Peštová, vaším prostřednictvím, pane předsedající? Přes 90 %. Jakou účast máte vy? Mohl byste na otázky odpovídat dříve, kdybyste chodil do Sněmovny. Já bych jenom připomněla, že vláda se odpovídá Sněmovně. Zkuste občas ve čtvrtek přijít, abyste mohl zodpovídat interpelace, protože přece není možné, aby tady ta rok interpelace byla, a vy jste odpovídal až teď. To opravdu není v pořádku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další faktická byla od pana poslance Brabce. Ano, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo. Bude to, pane ministře, v návaznosti na to, co zaznělo. Ono totiž ve chvíli, kdy Ministerstvo životního prostředí vyslalo, tedy už před rokem nebo dvěma lety, poměrně významný signál, že budete chtít začít zálohovat petky a případně plechovky, tak jste zároveň těm, kteří uvažovali na městech a obcích o možnosti pořídit si další ty třídičky, tak jste jim docela rozkopli sandál, protože samozřejmě, když z toho vyndáte jednu z těch nejzajímavějších složek, tak byť se to pak těch obcí bude týkat, tak určitě v řadě měst prostě došlo k tomu, že začaly velmi váhat, jestli se jim to vyplatí. Proto také ten nástup je takhle pomalejší, protože pokud samozřejmě budou pak nějaké zálohovací systémy na další složky, no tak samozřejmě to město nebo obec k tomu přistupuje s nějakou myšlenkou prostě ekonomické návratnosti. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde ještě faktickou jednu od pana poslance Zuny.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já chci jenom zareagovat na paní kolegyni Peštovou. Nevím, jestli ten spor v těch multikomoditních nádobách, já tedy jsem dalece odpadovému hospodářství, jen můj příklad je jenom z praxe tady v Praze, jestli ten spor je o tom, jaké ty komodity se dají nebo nedají potom třídit na těch linkách dotřiďovacích. Praha zavedla multikomoditní sběr vlastně tří komodit, je to plast, hliník a tetrapak. Ta linka je v Chrášťanech. Není s tím problém si představit, že ten mix může být různý a je to jenom technická záležitost potom té dotřiďovací linky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím s faktickou paní poslankyni Peštovou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane poslanče Zuno, prostřednictvím pana předsedajícího, to je přesně ono. To, co vy jste teď řekl, to jsou komodity, které můžete dát do té jedné popelnice, do té žluté. To znamená, dáte tam plast, dáte tam kov, dáte tam tetrapak. A to ty třídicí linky umí. To jo, to já se vůbec nepřu. Ale ony neumí sklo. A ministerstvo přišlo s takovou myšlenkou, že by do toho šoupli ještě sklo, že by to bylo komplet. A to ty třídicí linky neumí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP