Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.30 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Věřím, že tady v tomto sále má řadu příznivců i nepříznivců. Za úsměvné považuji argumenty, které se objevily třeba na projednávání podvýboru, kde se kolega ptal na jeho proruské postoje, nicméně Miloš Zeman všem ukázal, že on zkrátka má své vlastní české postoje, a v okamžiku, kdy Vladimir Putin napadl Ukrajinu, velmi razantně odsoudil tuto agresi, jednoznačně se postavil za Ukrajinu, udělil vyznamenání Vladimiru Zelenskému a choval se tak, jak považoval vnitřně za správné.

Považuju za hořký vtip, aby se pan inženýr Miloš Zeman ocitl ve stejné podmnožině jako Bernd Posselt, který byl navržen na vyznamenání za to, že se zasloužil o stát. My jsme se akorát na tom podvýboru nemohli dohodnout, o který. (Pobavení v sále.) A myslím si, že je opravdu známkou určitého usmíření, a je to příležitostí k určitému usmíření pro nás pro všechny, aby Sněmovna hlasovala pro. Těch příležitostí pro usmíření není mnoho. A že ta společnost je polarizovaná a že spolu nemluvíme, to je pravda. Takovou příležitostí byl třeba atentát na Roberta Fica. Taková atmosféra, že se k sobě budeme chovat slušněji, podle mého odhadu vydržela tak dvanáct hodin.

Zkusme tedy využít tady této další příležitosti a začněme každý u sebe, přestaňme ukazovat na ty druhé, že on si začal, on je přece ten špatný. A uvidíte, že se nám dnes bude odcházet z tohoto sálu s trochu lepším pocitem. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hezké stále ještě dopoledne, kolegyně, kolegové, všechny vás zdravím. Vystřídali jsme se v řízení schůze. S faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Jurečka. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jsem myslel, že spíše tato debata se odehrávala na jednání výboru, a myslel jsem, že dneska už opravdu budeme fakticky spíše hlasováním rozhodovat. Ale vystoupení pana kolegy Vondráčka mně nedalo, protože já vidím celou řadu věcí, u kterých v případě Miloše Zemana můžeme říct: ano, byl hybatelem, byl člověkem, který v určitých momentech byl perzekvován, to bezpochyby, o tom nechci vést tady nějakou debatu. Ale vytvářet dojem, že jednou prezident, vždycky prezident a automaticky máme takového člověka navrhovat na ocenění státního vyznamenání a trošku to tady podsouvat Poslanecké sněmovně s touto argumentací, mně nepřijde fér. Říkám to za sebe, říkám to jako svůj názor, protože mám celou řadu také důvodů, proč pro takovouto nominaci, pro takovýto návrh já třeba osobně ruku nezvednu. Když se podívám právě do období výkonu jeho mandátu jako prezidenta, tak si myslím, že i z hlediska vnímání nemalé části veřejnosti, konkrétních třeba příslušníků rodin, kteří byli mediálně z jeho strany velmi silně popotahování a komentování lživými, nepravdivými výroky, tak si myslím, že bych našel, a nechci to tady rozvádět, celou řadu momentů, které jasně říkají, proč takovouto nominaci nepodpořit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já už jenom krátkou glosu. Prognostik Miloš Zeman mi říkal: "Uvidíš, Marian Jurečka bude proti." A měl pravdu. (Smích v sále. Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní se vracíme do rozpravy. Dalším přihlášeným je pan poslanec Berkovec.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, jeden slavný polský satirik řekl: "Dějiny, dějiny, mám z vás už šediny." Chtěl tím patrně naznačit devalvaci jistého výkladu jistých historických událostí, které se vždycky stanou - protože historie nezná situaci, kdy něco nedopadne - ale jsou později vykládány různě. Já sám mám s tím osobní zkušenost, když jsme si mysleli, že jsme odvysílali revoluci v Československém rozhlase. Divili byste se, kdo potom zakládal občanská fóra, kdo se potom ocitl ve vedení Českého rozhlasu.

Dovolte, dámy a pánové, abych i já se připojil k obhajobě a žádosti o udělení Řádu bílého lva panu Milanu Kunderovi in memoriam. A dovolte, abych vlastně navázal také na polemiku, která proběhla mimo jiné s naším váženým kolegou panem poslancem Žáčkem na podvýboru. Budu citovat z veřejných zdrojů a týká se to aféry kolem zatčení Miroslava Dvořáčka. Tak tedy Wikipedie: Jako mladý student Kundera roku 1950 podle policejního záznamu údajně oznámil na Sboru národní bezpečnosti západního agenta Miroslava Dvořáčka. Časopis Respekt ve svém čísle z 13. října 2008 přinesl článek Adama Hradilka z Ústavu pro studium totalitních režimů, ve kterém autor uvedl na základě jím objeveného záznamu, že 14. března 1950 se Kundera měl dostavit na SNB, přičemž měl vypovědět, že si nějaký muž nechal v úschově kufr u jedné Kunderovy spolubydlící ze studentské koleje. Majitel kufru Dvořáček byl poté zatčen a odsouzen k 22 letům vězení, z nichž strávil téměř 14 let v těžkých podmínkách pracovních táborů, převážně v táboře Vojna, kde fáral do uranových dolů.

O údajné Kunderově účasti v Dvořákově kauze má svědčit také dokument z roku 1952, kde je uvedena jako příklad spolupráce občana s orgány SNB. Sám Kundera označil tato tvrzení za lež a prohlásil, že si nedokáže vysvětlit, jak se jeho jméno do záznamu SNB dostalo. Ústav pro studium totalitních režimů ani manželé Dvořáčkovi však o pravosti materiálu nepochybovali. Markéta Dvořáčková k tomu prohlásila: "Pokud jde o údaje týkající se mého manžela přímo, tedy situací, jichž se sám účastnil a které byly zaznamenány, nenašli jsme v dokumentech nic, co by neodpovídalo skutečnosti."

Podle literárního historika Zdeňka Pešata pana Dvořáčka udal Kunderův tehdejší přítel Miroslav Dlask, který se o pobytu Miroslava Dvořáčka na studentské koleji dozvěděl od své přítelkyně Ivy Militké, u které Dvořáček plánoval přenocovat. Iva Militká-Dlasková na to reagovala úvahou, že Dlask mohl požádat Kunderu o nějaký zásah. Podle svědectví bývalého kriminalisty Aloise Paška však Kundera mohl být uveden jenom namátkou jako zástupce studentů. Oznámení na policii mohlo být motivováno hledáním pachatele trestných činů skutečně kriminální povahy, který se v té době na studentské koleji také údajně skrýval, takže Miroslav Dvořáček mohl být odhalen náhodně a bez úmyslného zásahu Kundery, což také akcentuje diplomat a politolog Petr Drulák. Tolik Wikipedie.

Děkuji za vaši pozornost. Já pochopitelně tento návrh podpořím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní máme faktickou poznámku, ke které se přihlásil pan poslanec Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Reaguji na pana ministra Jurečku. Já jsem nepochopil jeho faktickou poznámku. Tady jasně bylo na začátku řečeno, jaký bude program tohoto bodu. Někteří ti nominovaní prošli podvýborem a někteří - tady je seznam - nominace, které neprošly hlasováním podvýborem. A poslanci mohou, ti, kteří je navrhli, to tady navrhnout na plénu a obhájit to přede všemi. Všichni na tom podvýboru jsme nebyli. Tak udělal Andrej Babiš i Radek Vondráček.

Nerozumím, proč pak ministr vystoupí a hrozně se diví výstupu Radka Vondráčka. Tomu nerozumím. Oni k tomu byli vybídnuti, udělali to, nominovali znovu ty, kteří neprošli tím podvýborem, může to tak udělat každý. A předsedající dokonce vyzval, nebo to udělal vlastně Honza Bartošek, abyste nenominovali někoho, kdo nebyl vůbec na podvýboru, abychom se nepřekvapovali. To se nestalo ani jednou. Takže nerozumím výstupu pana ministra, je to pro mě nesrozumitelné, nepochopitelné. Byl to takový za mě laciný kop do Miloše Zemana.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí nyní pan poslanec Foldyna. Připraví se paní poslankyně Válková. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP