Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.50 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Vždyť přece máme v minulosti a v současnosti mnoho kontroverzních lidí, kteří spolupracovali s StB nebo ve své minulosti udělali činy, které jsou kontroverzní. Tam vám to nevadí. Tam je glorifikujete, tam jste schopni říct omluvy, že to odpracovali, že se omluvili. Ale u Kundery vám to vadí? Tak si to přiznejte. Je to vaše malichernost a slabost jenom proto, že to navrhl Babiš! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vondráček, připraví se pan poslanec Foldyna. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Použiju Patrikovo "nechtěl jsem vystupovat", ale... Já vím, že ta debata je těžká, máme svoje názory, já to říkám s respektem ke všem diskutujícím, já doufám, že to zachováme v pozici nějaké konstruktivní debaty, a ne nějakého napadání. V každém případě tady opravdu jsme za situace, kdy se bavíme o tom, kdo si to odpracoval a kdo si to neodpracoval, a jak si to odpracoval. A promiňte, jak si to tedy odpracoval náš současný prezident? On šel na tři roky do kotelny? (Potlesk zleva, ozývá se i hukot.) On taky nešel na tři roky do kotelny místo těch disidentů, kteří mu předtím topili. Dělal vojenskou kariéru, úspěšnou. A myslel jsem, že jsme udělali tlustou čáru za minulostí a jdeme dál. Ale Milan Kundera vydal několik přelomových esejů, které ovlivnily vůbec myšlení a názory možná generace. Jestli si to někdo odpracoval, jestli možná na své pochybení i reflektoval ve své tvorbě, tak to byl Milan Kundera. A teď přichází tato debata, kterou si nezaslouží a kterou si nezasloužíme ani my.

A když jsem vás potěšil jedním citátem Miloše Zemana, tak mám ještě jeden, který mi nedávno říkal, samozřejmě to nemá vůbec žádnou spojitost s vystupujícími tady. Ale on mi říkal vždycky: "Radku, nesmíš se zlobit na trpaslíky, že okopávají kotníky. Oni výš nedosáhnou." Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Foldyna, připraví se paní předsedkyně Pekarová.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju za slovo, pane předsedající. Tak pokrytectví před chvílí vyrazilo pět oken parlamentních. Normálně bouchla okna z toho vašeho pokrytectví. To je neskutečný. Co si to vůbec dovolujete? Srovnávat takové lidi, jako je Kundera a Zeman, když na hrad jste si dosadili, co jste si tam dosadili. To jsou vaše hlasy! Já neřvu, nebudu řvát. (Ozývá se bouchání zprava.) Ještě si plácni, ty jo. To mě vůbec nezajímá...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, prosím, vraťte se ke svému projevu.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Prý pan generál nebyl příslušníkem tajných služeb, on byl jenom pracovníkem útvaru, který podléhal těm tajným službám. Vy si děláte... Víte, co bych řekl, ale neřeknu to, to bych byl neslušnej. To si děláte z lidí srandu. Prý byl rozvědčík - ne, nebyl rozvědčík, on jen studoval na rozvědčíka, a skončil až v devadesátém roce, když už bylo jasné, že to nedostuduje. To je neskutečné pokrytectví. Co si to dovolujete vůbec? Co si to dovolujete vůbec zpochybňovat Kunderu a Zemana? Vždyť vy nemáte právo tady vůbec mluvit po tom, co jste tady předvedli. To je neskutečný! (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní předsedkyně Pekarová Adamová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla tu atmosféru uklidnit, protože možná trochu rozbiju takové to dělení na to, kdo je pro a kdo je proti tomu, abychom navrhli Milana Kunderu. Já jsem členkou podvýboru, ale v době hlasování o tomto návrhu jsem nebyla přítomna, a kdybych byla, tak bych hlasovala pro. A tím se rozbíjí možná ten pohled tady některých, že to je tak jednoznačné, že opozice versus koalice. Ono to tak podle mě není, akorát se to tady v té debatě tak jeví a úplně zbytečně. Myslím si, že tím hlasováním to dáme nejlépe najevo, že tady asi nechceme, aby všech 200 poslanců šlo na mikrofon říci, jaký mají vztah a jaký vůbec mají názor na Milana Kunderu. Já osobně jej opravdu považuji za jednoho z největších spisovatelů a mám jeho díla opravdu velmi ráda, také je ráda čtu. Mimochodem třeba Žert je jeden z mých nejoblíbenějších a myslím to zcela vážně a velmi ráda se nad tím zamýšlím, co tam také je napsáno, to doporučuji.

Takže jenom abychom tady přesně nejeli v tomto duchu, který nás nikam příliš nepřibližuje, jenom tu debatu bobtná a možná z toho hlasování budou někteří příjemně překvapeni. A tím vlastně bych jenom chtěla vyzvat k tomu, abychom tady nečinili takové to my - oni. Myslím, že je tady jasné, že v mnoha klubech máme volnost hlasování o jednotlivých návrzích a že zkrátka rozhodne ta většina, která v tu chvíli bude jasně pro. A tím bych chtěla požádat o to, abychom se posunuli v té debatě spíše k tomu, abychom už mohli hlasovat. Ono těch návrhů je skutečně hodně. Děkuji vám. (Potlesk napříč sálem.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Faktická poznámka nyní přijde od pana poslance Laciny, připraví se pan poslanec Heller. (Hluk zleva.) Prosím klid v sále. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Já budu velmi stručný, ona to za mě řekla těsně přede mnou paní předsedkyně Markéta Adamová Pekarová. Já bych očekával, že v takhle důstojném tématu, které dneska máme, se tady nebudeme tímhle způsobem překřikovat. Pojďme tomu, prosím, vrátit určitou důstojnost a nechme to skutečně na hlasování pléna. Já si myslím, že taky budu jedním z těch, který Milana Kunderu podpoří, ale kvůli tomu jsem sem nešel k tomu pultíku. Dejme to, prosím, zase do nějaké důstojnosti. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní pan poslanec Heller s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu reagovat jen velmi krátce a do jisté míry se nebudu ptát, za co konkrétně tady padl ten návrh vyznamenání pro pana bývalého prezidenta Zemana, zda to byly kauzy novičok nebo kauzy Vrbětice. A mohli bychom jít dál. (Hluk zleva.) Nebo co se odehrávalo onehdá v nemocnici nebo jestli ty rady, ty bonmoty, kde byly řečeny. Ale navrhuji vám konsenzuální řešení. Pojďme přesunout u tohoto jména tuto debatu za rok, až budeme znát výsledky navržené vyšetřovací komise ke kauzám KPR, až budeme vědět, co se tam odehrávalo, nejenom v té nemocnici, ale v těch konkrétních kauzách, v těch konkrétních prohlášeních, která jsme všichni četli v médiích.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní se vracíme do obecné... Tak ještě ne, s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já už opravdu velice stručně. My si prostě dneska můžeme vybrat, jestli chceme být společností nenávisti, nebo nějakého smíření. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vracíme se do rozpravy a s přednostním právem je jako první přihlášen pan Andrej Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych rád reagoval na pana Žáčka, protože pan Žáček vlastně vystupuje jako hlavní kádrovák. On všechno zná, jak to bylo. (Rozpoutává se dlouhý velký potlesk zleva a proti tomu silné bouchání do lavic zprava.) Takže bychom mohli začít tím, že si pustíme video České televize, pálení archivu StB. Představte si, že na tom videu - jak ti studenti se dívají na ty archivy StB, jsme si to vyfotili - je jméno Ludvík Kundera, Kunštát 124. Já nevím, co vám dává právo tady vlastně hlásat svatou pravdu? Vy jste studoval žurnalistiku za komunistického režimu, vám bylo dvacet let, když byla revoluce. Tak nám zkuste povyprávět, jak to tady bylo, jak se tady prodávaly údajně lustráky, údajně za 200 000. Co jste tady dělali po té revoluci, pane poslanče? Jakým právem tady vykládáte něco o Kunderovi? Tomu nejdete ani... ani... ani mu nesaháte... ani nikde. Já vám tady můžu číst - a je to padesát stran - Pravda o StB: "Tenhle muž vyděsil utajené agenty. Skartace dle Jaromíra Ulče, příslušníka StB." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP