Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(20.30 hodin)

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Faktická. To už je trošku Karel Hynek Mácha - Máj. Takže Aleši, Jano, Miloši, ti tu nejsou, abych neříkal ta pravá jména, ale samozřejmě, že nikdo nebrání ptát se. Já jenom říkám, nemělo by to být tady teď tak, že budeme všichni říkat svoje představy o tom zákoně, vracet se k tomu, co bylo. A to, že my jsme tady od toho (nesozumitelné) na tohle má odpovídat. O tom není sporu. A já plánuji odpovídat, ale nemusíme tady vést, od toho jsou fakta ta druhá čtení, jaké budou pozměňovací návrhy, nebudou. Od toho jsou fakt ta druhá čtení. To jsem řekl, v tomto nejsme ve sporu.

Pokud jde o ten dotaz, on toho hodně řekl Karel Haas, ale přece takovýchto deklarací je více. Máme v zákonech, že manželé si mají být věrní. Zavíráme dneska manžele jak ve středověku, když si věrní nejsou? Nezavíráme. Ale ten stát říká: Pokud uzavřete tento svazek, a stát to sankcionuje, tak se snažte být k sobě věrní. Tady stát pouze deklaruje na základě mezinárodních závazků, které přijal, a těch států v Evropě už to přijala naprostá většina, deklaraci - snažte se děti fyzicky netrestat. Prostě nesvědčí jim to. To je všechno. Nestrašme veřejnost, jak jsem to četl myslím v Blesku, že teď to bude znamenat, že na nějaké zastávce nějaký rodič tam udělá to, co dělá běžně, pokud to není nějaké tvrdé násilí, a přijede policie, půjde do vazby a podobně. Nic takového se neděje, neplánuje. V žádném případě.

A proč to je v tomto zákoně? Ono je to těžké, protože je to občanské právo, myslím teď jako odvětví práva. To znamená, ono to spolu souvisí, to trestání dětí i s těmi rozvody. Je to v jedné složce zvané občanské právo a bavme se o tom, že ta jedna věc je o rozvodech, druhá je o tom trestání dětí, ale je to otvírání stejných zákonů. Takže v tomhle je ta podobnost. Nebo proto je to v jednom. Ten zákon se otevírá, tak se tam otevírá i tahle otázka. Tím vás asi neuspokojím, ale to je ten důvod. Jiný není. Ani žádný tajný, skrytý, nic takového. Já jsem přece jeden z nejtransparentnějších politiků, stačí číst Seznam Zprávy! (Pobavení.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Reakce budou následující: paní poslankyně Helena Válková, Zuzana Ožanová a Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju panu ministrovi, že to takhle vysvětlil hezky, ale možná by bylo dobré, kdybyste vy nebo paní zpravodajka Decroix, moje kolegyně tedy, vaším prostřednictvím, tady ve Sněmovně, tak kdybyste nám tedy přečetli z té důvodové zprávy, když je to deklarace. Deklarace - já tedy nezesmušňuji věrnost v manželství, ani o ní nemluvím jako - máte věrnost v manželství, někdo za to je trestaný. Samozřejmě, že není, jenom v těch vztazích se to potom odrazí nepříznivě a ten trest může být právě rozvod. Takže já si z toho legraci nedělám, pane ministře, a nerada bych, aby si dělal legraci potom někdo z toho, že tedy tělesné trestání, no tak to je nějaká deklarace. Já bych byla ráda, kdybyste rozptýlili naše pochybnosti, přečetli nám z důvodové zprávy, jak jste to pojednali, třeba - my jsme si to četli, možná že tomu nerozumíme. Možná, že jsme méně chápaví, možná že jsme příliš hnidopišští, ale opravdu to tady nezaznělo. Takže prosím, vysvětlete nám to, protože my budeme raději potom hlasovat, a asi nebudeme, protože někteří už z nás začali opravdu přemýšlet po té diskusi, kde nám neodpovídáte na konkrétní dotazy, že by byl asi nejlepší návrh na vrácení k přepracování, prostě zamítnutí tohohle tisku. Můžeme si vybrat. Ale v každém případě bychom rádi přečetli z důvodové zprávy, co tedy, jak to tam prezentujete, abyste vy to přečetli. My to máme v těch svých podkladech, ale abyste sami viděli, co tam máte. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní bude na průběh rozpravy reagovat paní poslankyně Zuzana Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající. Já budu velmi krátká. Pane ministře, my jsme totiž rádi, že vás vidíme, a chceme využít této vzácné chvilky, abychom s vámi vůbec mohli diskutovat. (Smích v řadách poslanců hnutí ANO 2011.) Takže kdybyste třeba chodil na ty ústavně-právní výbory a mohli bychom diskutovat tam s vámi, tak by nás to těšilo. A tak musíme využít té chvilky, že tu jste a že můžeme s vámi mluvit. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To samozřejmě si vyžádá další reakce. Prosím.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem také strašně rád, že tady můžu diskutovat, nicméně my jsme měli před dvěma tisky této novely zákona občanský zákoník - taktéž otevřený občanský zákoník a bylo tam domácí násilí. Tak proč to nebylo třeba přímo tam? Protože je to teď tady u těch rozvodů, protože si myslím, že to fyzické trestání by více slušelo, kdyby bylo u toho domácího násilí, abychom se mohli o tom bavit v jednom balíku. Když už tedy to tam chcete mít takto u toho občanského zákoníku, tak jsme mohli klidně sloučit ty dvě rozpravy dohromady, protože se jedná vlastně o tu stejnou materii. To přece takhle nefunguje! Já tomu rozumím, rozumím i panu poslanci Haasovi, vaším prostřednictvím, a jeho argumentaci, nicméně takhle to prostě není. Já mám pocit, že toto jsou dvě nesourodé věci, které k sobě jednoduše nepatří, i když patří pod občanský zákoník, a více by to slušelo tomu tisku, který jsme tady měli před chvílí, a to znamená domácí násilí. Takže mě tady toto víceméně samozřejmě neuspokojuje, protože naopak, když vy tady dáte ty fyzické tresty u dětí, tak mně to naopak u tohoto tisku evokuje, že je tam potřeba mít toho kolizního opatrovníka, protože, ejhle, pravděpodobně se tam asi něco děje, a to i u těch rozvodů, které jsou třeba tak strašně krásné a hezké, že vlastně nikomu neublíží.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní ještě se s faktickou hlásí paní poslankyně Helena Válková, protože pan ministr se hlásil z místa, ne zmáčknutím u karty, tak je v pořadí.

 

Poslankyně Helena Válková: Já jsem jenom chtěla malou technickou poznámku. Je to fakt škoda, protože kdyby to bylo u toho tisku, o kterém hovořil pan místopředseda Juchelka, vaším prostřednictvím, tak já se vsadím, že bychom byli v pracovní skupině, milé kolegyně ze sociálu, z ÚPVéčka, Táňo, my bychom tam byli, protože by nás tam zařadil pan ministr Šalomoun. To ovšem se nestalo u tohohle tisku. Já jsem o to opakovaně žádala. Říkala jsem, když už ten sněmovní tisk číslo 40 je, tak by laskavě legislativa nás také mohla pozvat k tomu, když už tedy, jak jsme slyšeli na mikrofon, se tam většina těch věcí převzala. Ona se tam tak úplně nepřevzala, to tedy bychom šli potom, asi to bude v tom druhém čtení, ustanovení po ustanovení, ale nebyli jsme přizváni. Žádná pracovní skupina nebyla za účasti opozičních poslankyň ani za ANO, pokud vím, ani z SPD nikdo nebyl. Ano, kroutí hlavou. Prostě jste si to udělali sami jako vládní návrh, o to hůře, na našem designu, jestli tedy paní zpravodajka - a my máme být za to šťastní, že jsme tři roky čekali na to, abychom potom pro to mohli zvednout ruku, poděkovat vám, že jste to udělali, v závorce opsali? Já si nemyslím, že to je jenom opsané, ale v podstatě jste to tak naznačila, drtivou většinou se to převzalo, nebo naprostou většinu, takže to se mi fakt nelíbí. Opravdu se mi nelíbí, že jste to udělali bez nás. Vůbec jste nás k tomu nevzali, přestože jste využili ten substrát. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní došla řada i na toho, kdo se hlásí z místa. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Tak já vystupuji pouze kvůli kolegyni Zuzaně Ožanové. A jako by to udělal Suchý, Šlitr: Zuzano, Zuzano, Zuzano, Blažek. Teď si ho můžeš chvilku užít, vaším prostřednictvím, dáme tomu pět vteřin, když jsem pro vás tak vzácný. A budu konstatovat přece jednoduchou věc, kterou všichni víte. Ústavně-právní výbory se konají současně, když jedná vláda, to znamená ve středu, a prostě nejsem, já nevím, pan Tau nebo někdo, abych se mohl rozdvojit. A víte, nakonec rozhodují přece jenom výsledky, čili když si vzpomenu na dvě normy, které nakonec prošly jednomyslně, tak ona ta komunikace asi nějaká existuje. Mám teď na mysli redefinici znásilnění a zákon o státním zastupitelství. Prošly jenom, že se komunikovalo. Ano, je to pravda, na těch výborech to tak nebývá, protože tam nemohu chodit, neboť jsem na vládách. Takže ještě jednou Suchý, Šlitr: Zuzano, Zuzano, Zuzano, a snad jsem byl dobrý zážitek. Ano? Třeba se zas někdy uvidíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní zpravodajko, hlásila jste se do rozpravy? (Již ne.) Stahujete. Já bych tedy, pokud se již nikdo další nehlásí... Paní předsedkyně Alena Schillerová. Dobře, já bych tedy ukončila obecnou rozpravu. (Posl. Schillerová: Můžete.) Končím tedy obecnou rozpravu, protože už do ní není nikdo přihlášen, a než bude prostor pro případná závěrečná slova, tak vnímám paní předsedkyni. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP