Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.50 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Problém Česka je, že bytová krize dorostla do rozměrů, kdy potíže s bydlením neřeší jen sociálně slabé rodiny nebo senioři, ale prakticky celá střední třída a mladé rodiny především. Stalo se z ní z jedno z hlavních politických témat a vláda Petra Fialy otázku bydlení zařadila mezi hlavní priority svého programového prohlášení. Pro řešení krize ale zatím udělala jen málo s i u tohoto málo často sklidila kritiku. Vůbec největším trumfem středo-pravicového kabinetu měla být podpora nové výstavby, a to se nestalo. K tomu tisku dávám tedy žádost na zamítnutí. Už tady byla tedy řečena mou předřečnicí, takže já se k tomu přidávám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, a poprosím s faktickou poznámkou paní poslankyni Mádlovou. Máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já bych navázala na svoje dvě předřečnice a chtěla bych se pana ministra zeptat, jaká je ochrana sdružení vlastníků jednotek v tomto případě? Jakým způsobem se můžou bránit, jestliže bude v domě hluk, nepořádek odpadky a nebude možné se domluvit s tím garantem, nebo jak ho nazýváte? Myslím si, že to je garant, který za to ručí. Tak jakým způsobem, pokud s ním nebude domluva, protože ty zkušenosti už dneska jsou, kdy ten majitel pronajme byt někomu s problémy, kdo nezná ani třídění odpadů, hluk a podobně, a nelze se s ním domluvit. To znamená, toto se může očekávat i u toho garanta, že fungovat nebude.

A potom, jak to bude s neplatiči? Ano, pravděpodobně za to ručí tedy opět ten garant, ale co když se stane, že ani ten garant prostě to nezaplatí, protože se nějakým způsobem dostane na mizinu a nebude schopen dluhy za toho svého svěřence tedy zaplatit.

A potom jsem se chtěla zeptat, podle jakého klíče se budou zaplňovat byty třeba v jednom vchodě, kde je třeba 12 bytových jednotek, tak kolik bytů bude moci býti zaplněno vlastně těmito skupinami, protože i to je asi důležité pro udržení nějakého přijatelného, když už ne příjemného bydlení, zvlášť pokud jsou to byty v osobním vlastnictví.

A nakonec jsem se chtěla zeptat, když se tedy věnujeme podpoře bydlení, tak co jste vlastně v otázce bydlení udělal pro tu střední třídu, která vlastně bude vydělávat na to, aby stát mohl dávat na tyto garanty a na tento projekt tedy nemalé peníze a... (Předsedající: Čas, prosím!) A to mi stačí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já mám takovou poznámku, která říká, mysleli jsme to dobře a dopadli jsme jako vždycky. My jsme to tady se starosty probírali a na některé věci své ctěné kolegyni Mádlové, prostřednictvím vaším, odpovím. Protože ten garant je obec, ta obec ty peníze mít bude a bude je muset zaplatit. To není fyzická osoba, která by přebírala za peníze nějaké nároky. To jsou ty obce. To je ten problém, který se tam dneska vyskytuje.

Další věc, která je. Je to krásné míti garanta a narušovat to sousedské soužití a v globálu jako majitel za to vůbec neručím. Já mám přece toho garanta, toho zaměstnance obce, který to za mě vyřeší. A kdybyste si to přečetli, celý ten návrh, tak tam se hovoří o nějakých domluvách, o tom řešení, jak budete chodit za sousedy a říkat, že ten člověk neumí bydlet a že ho to naučíte časem. Takhle to bude. Je to prostě trošičku socialistický návrh, který opravdu nemá opodstatnění v normálním myšlení, a po diskusi se starosty, tak ti starostové se velmi diví, že něco takového mohlo vzniknout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou dále pan poslanec Stržínek.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Můj kolega mi nahrál tak trošičku na smeč, protože my starostové se opravdu divíme, když studujeme tento materiál. A já se hlavně divím nad jednoduchou matematikou, nad tím, jak finančně tento projekt, který není ničím jiným než sociálním inženýrstvím, je financován. Tak jednoduché počty. Náklady 1,45 miliardy korun. V důvodové zprávě je napsáno, že se očekává, že se díky tomu do systému dostane jeden plus dva, tedy celkem tři tisíce bytů. Podělte se 1,5 miliardy třemi tisíci byty, dostanete roční náklady na jeden byt a podělte to 12, ať to máte měsíčně, a vyjde vám, že tímto systémem jeden byt podporujeme částkou 40 tisíc korun měsíčně! To je naprosto neefektivní způsob! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní poprosím řádně přihlášenou do rozpravy paní poslankyni Lenku Knechtovou. Pardon? Byla tady faktická, nebo s přednostním? (K místopředsedkyni Richterové.)

Máme zde ještě dvě přihlášené kolegyně, ale samozřejmě jestli chcete s přednostním, tak máte přednost. Tak, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom velice stručně, děkuji, aby nezůstala bez odpovědi ta čísla, která tady právě teď zazněla, tak si jenom dovolím využít toho přednostního práva k faktickému uvedení toho, že ty náklady jsou na celé poradenství v rámci republiky, poradenství, které se týká už nyní v těch sedmdesáti projektech, které napříč republikou fungovaly nebo fungují, často seniorů, běžných rodin, které se jenom prostě nevyznají v tom dnešním fungování systému, a že ta pomoc do konkrétních bytů, to je samozřejmě nejnákladnější opatření. To je něco, co se bude týkat jenom těch v největší bytové nouzi, a jenom situací, které nás už dneska stojí peníze.

Takže když to jenom opravdu stručně shrnu, protože nechci brát prostor paní poslankyni, která je řádně přihlášená, tak je to systém navržený na základě sedmdesáti nebo ještě více ověřených pilotních projektů, na základě věcí, které tedy napříč republikou všechny, co jsou v tom zákoně navrženy, fungovaly a osvědčily se, na základě toho, že prostě ne všichni nájemníci jsou ideální, ale řada z nich je schopna si bydlení udržet, a na základě toho, že také je pak spousta lidí, kteří s drobnou dopomocí, s poradenstvím, s tím, když se nestydí si zajít říci o pomoc, to je právě třeba poměrně často příklad a případ právě seniorů, tak může být pro nás jako společnost mnohem levnější jim jednou poradit na začátku potíží, než když se ty potíže potom prohlubují. Tak jenom, aby to zavádějící číslo bylo uvedeno na pravou míru. Ten zákon se zaplatí tím, kolik ušetří v těch systémech zdravotních, kdy zase jsou to čísla ověřená právě těmi konkrétními projekty, kdy klesají počty hospitalizací, výjezdů záchranek, umisťování dětí do dětských domovů. A tyto úspory jsou to, co zaplatí fungování toho systému. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máme zde dvě faktické. Poprosím pana Pražáka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobrý večer. Pane ministře, já vás lituji. Já vůbec nevím, co se s vámi děje. Jako co leze z MMR poslední dobou, tak to je fakt jakoby materiál! Stavební zákon, k tomu jste se tady nevyjadřoval teď posledních x měsíců, protože jste vystoupil jednou akorát, a týkalo se to jenom, když jste měl přednostní právo, abychom nemohli reagovat, a teď předložíte tohle. Vy mně fakt chcete říct, že pan ministr financí Stanjura vám na tenhle paskvil dá peníze? Ať tady vystoupí pan ministr financí a řekne ano, jsme takhle domluveni, a já jim na to dám ty peníze. Fakt mi chcete říct, že na tohle dá peníze ministr financí v současné době? Já tomu nevěřím! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je tady ještě faktická poznámka, pane ministře, a hned poté rozumím, že chcete vystoupit zřejmě s přednostním právem. Tak prosím, s faktickou paní poslankyně...

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěla reagovat, vaším prostřednictvím, na paní místopředsedkyni Poslanecké sněmovny. Už dnes na každém ORP je sociální odbor, který těm seniorům poradí a poradí jim zodpovědně, poradí jim dobře. Jestli myslíte... Prosím vás, nekruťte tou hlavou, já na vás také nekroutím. (K místopředsedkyni Richterové.) Jestli je vám tohle k smíchu, tak fakt je mi vás líto všech. (K pravé straně sálu.) Já vám něco řeknu. Jestli ty vaše výborné projekty, já o tom budu mluvit, i jsem řádně přihlášena, myslíte first housing, který dopadl v Praze katastrofálně? Mediálně často propírané. Já si pamatuju, paní místopředsedkyně, prostřednictvím pana místopředsedy, když jste s tím přišla prvně na Svaz měst a obcí. Jsem členkou sociální komise. Jak to dopadlo? Byl tam přítomen i pan Krása. Když jste přišli s těmi návrhy, dopadlo to tak, že jste nakonec po argumentech starostů sklapli ty vaše návrhy a odešli jste, protože nemáte argumenty na to, co my žijeme. Vy to znáte z okna z Prahy. Běžte do našich sociálně vyloučených lokalit! Běžte se na to podívat! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní s přednostním právem pan ministr. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP