Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Když budu argumentovat přísně logicky, Xaverův výrok naopak ukázal, že Xaver do Rady České televize rozhodně patří. Podle § 4 zákona o České televizi mají radní zastupovat významné regionální politické, sociální a kulturní názorové proudy. Xaver Veselý nepochybně svým výrokem ukázal, že zastupuje velmi silný názorový proud, který je kritický k lidem, jako je paní Vašáryová. Označovat občany za spodinu, to mi připadá samozřejmě velmi neadekvátní. To je prostě fakt. Jak už jsem řekl na úvod, odvolat někoho za názor a navíc, pakliže to je reakce na urážky, je podle našeho názoru hrubě protizákonné. Pan Veselý sprostě hodnotil sprosté vyjádření. To rozhodně není důvod k jakémukoliv trestu a šikaně, zvláště v situaci, kdy se zastal obrovského množství občanů, těch, kteří byli označeni paní Vašáryovou za spodinu.

Znovu tedy zopakuji, že poslanecký klub SPD bude hlasovat proti odvolání Luboše Xavera Veselého z Rady České televize, a vyzývám vládní pětikoalici, aby přestala zavádět politiku strachu a šikany názorových oponentů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji, pane předsedo. A poprosím dalšího řádně přihlášeného s přednostním právem, a to je pan předseda Radim... (Námitky z pléna, že jsou ještě faktické poznámky.) Už tam máme faktickou. Já se omlouvám. Máme tam tři. Takže poprosím paní poslankyni Malou a připraví se paní poslankyně Nováková a poté s faktickou před přednostním právem ještě pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na pana poslance Jakoba, vaším prostřednictvím. Mám tady takovou prosbu. Abychom předešli zbytečným nedorozuměním, tak hned na začátek řeknu, že způsob některých vyjádření Xavera Veselého mi rozhodně není blízký, ale to neznamená, že ho tady budu moralizovat. Ale já mám vůči pětikoalici především jednu prosbu. Mohl by mi tady někdo z vládnoucí pětikoalice, prosím, vyvěsit stejně jako ve filmu Pravidla moštárny ta vaše pravidla, nějaký návod, podle kterých teda rozhodujete o tom, co je morální a správné, a co není? Já věřím, pane poslanče, že ten film podle knihy Johna Irvinga znáte. Protože ono to teď jako vypadá, že jet v Dozimetru, jezdit s majáčkem do hajan, dávat šifrovaný telefon na hraní dětem místo policie nebo lhát od rána do večera je pro vás jako pro vládní poslance naprosto v pohodě, ale říct sprostá slova na svém webísku, to už jako je špatně. Ale pozor, ono to jako není tak úplně jednoznačné, protože když mluvíte o lidech vulgárně na YouTube, tak to vám, prostřednictvím pana předsedajícího, a panu Lacinovi vadí, ale když někdo mluví jako kanál na síti X a systematicky uráží poslankyně, veřejně známé osobnosti a podobně, tak vaši zástupci z pětikoalice říkají, že máme odpouštět. Tak prosím vás, napište nám ta pravidla té vaší morálky, napište nám, pro koho to platí, pro koho platí rozdávání žlutých karet a jestli jich může být třeba 19 nebo 20 nebo 30, a pro koho jsou jenom karty červené. Přibijte nám pravidla té moštárny dole na čtyřce na vrata, než půjdete odsud, protože já si myslím, že pokud máte taková pravidla, tak my tady zbytečně celé volební období víříme noční prach, jo? A pokud žádná pravidla nemáte a žádná pravidla to nejsou a je to pouze výplod vaší nenávisti proto, že si lidé myslí něco jiného než vy, tak je to fakt další důkaz toho, že nejste to, co říkáte, ti demokraté, ale chováte se fakt stejně jako kdysi komunisti. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím s další faktickou, které nám tady postupně přibývají, a to paní poslankyni Novákovou, poté pan poslanec Fiala, poté paní poslankyně Peštová, pan poslanec Jakob a tak dále. Prosím.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já teď mluvím úplně za sebe jako člen mediálního výboru.

Můj důvod, proč budu hlasovat pro odvolání pana Veselého, vůbec nesouvisí s názory ani paní Vašáryové, ani pana Veselého. Kdybyste se mě zeptali, ke komu mám názorově blíže, tak by to zřejmě byl pan Veselý.

Další věc, kterou bych chtěla říct, je - my pana Veselého tím, že navrhujeme jeho odvolání z rady, rozhodně nijak nelikvidujeme, neničíme ve všech jeho dalších činnostech. My jenom říkáme, že ke kompetencím člena Rady České televize, který má dohlížet na to, aby generální ředitel České televize dodržoval etický kodex především, tak k těm kompetencím patří to, že je schopen se natolik ovládat, aby vyjádření, na které má jistě právo, vyjádřil adekvátní formou.

A směrem k předřečnici. Mně je odporné hrubé a sprosté vyjadřování, ať je z jakékoliv strany. V tom s vámi souhlasím. Ale my neničíme pana Veselého, my jenom říkáme, že se neumí ve formě svých vyjádření rozhodně ovládat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana předsedu Fialu s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já jsem si vzal faktickou, protože bych se asi nedočkal toho svého přednostního práva. Já chci říct, že to, co řekla paní Vašáryová, je pro mě úplně mimo mísu a je to něco nechutného. A já musím říct, že to, co se stalo premiéru Ficovi, jak ho postřelili, a spousta lidí na Facebooku schvaluje to střílení na demokraticky zvoleného premiéra, to je podle mě útok na demokracii. A Vašáryová ty lidi kolem Fica nazvala, že jsou to neofašisti, neonacisti, a s tím já zásadně nemůžu souhlasit.

Já vám řeknu, co je ten problém. Pan Jakob to tady řekl. Ten návrh přece zní - a já to teď budu parafrázovat - vážení soudruzi, bylo by dobré, protože soudruh Veselý se protiví našemu režimu, tak je potřeba s ním ukončit jakoukoliv společenskou, politickou činnost.

Takže my se tady dostáváme do padesátých let. Do padesátých let. A já vím, co vám na tom vadí. Vám nevadí ani to, co řekl pan Veselý. Ale vám vadí to, že pracuje v nějakém soukromém kanálu, který nesdílí ty vaše hodnoty, který neříká ty vaše režimní řeči, který si říká, co chce. A to je ten problém. To je ten problém, že pan Veselý říká to, co si opravdu myslí. Takže proto se s ním chcete jednoduše vypořádat. Prostě vy jste zjistili, že pan Veselý není člověk, který opakuje to, co vy tady opakujete každý den několikrát. A já se toho rozhodně nebudu účastnit. Já se nechci vracet do padesátých let minulého století.

Vážený pane předsedající, dovolte, abych si vzal přestávku na jednání poslaneckého klubu hnutí SPD do 13 hodin. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a tímto tedy vyhlašuji přestávku do 13 hodin.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: (Po chvíli.) Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že byla vyhlášena pauza, mám ještě jedno sdělení, že přerušujeme 108. schůzi Poslanecké sněmovny do pátku 12. července do 9 hodin.

Připomínám, že ve 13 hodin bude tedy zahájena 110. schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

(Schůze přerušena v 12.01 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP