Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pan ministr má zájem. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Ta novela, která dnes leží před vámi, mění správce dvou základních registrů, registru obyvatel ROP a registru osob ROS. V tuto chvíli je spravovaná Ministerstvem vnitra a Českým statistickým úřadem. Nově by tyhle oba dva systémy přecházely pod digitální informační agenturu, která právě proto vznikla. Jedním z jejích úkolů je spravovat a rozvíjet právě registry, jako je třeba i registr práv a povinností.

Proč to děláme? Hlavním cílem je efektivnější správa obou registrů, sjednocení personálu a sjednocení i know how a technického programového vybavení, které pak vede k odstraňování duplicit. Nejedná se jenom o finanční úsporu, ale taky hlavně o soustředění odborností. Základní registry pod jednou střechou může například obsluhovat méně manažerů nebo jeden manažer kybernetické banky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: (Vstupuje do řeči.) Pane ministře, omlouvám se, že vás přerušuji. Kolegyně, kolegové, prosím o ztišení. Přesuňte své případné rozhovory do předsálí. Děkuji.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Jedna z důležitých věcí, a já jsem rád, že ty investice do toho, řekněme, srdce české digitalizace, tedy do registru, se realizují, dochází k obměně hardwaru a jde se cestou i budoucího řešení v cloudu. Ty základní registry jsou, a jak asi všichni víte, vlastně dlouhodobě překračují svou kapacitu a trápil je historicky technologický dluh. My už jsme nainvestovali do zvýšení výkonu a vlastně po tom, co bychom ROP i ROS zahrnuli v rámci této legislativy do správy, jako jsou ty další registry, tak samozřejmě všechny ty investice, které jsou pak realizovány, ať už je to aktualizace technické infrastruktury, zlepšení bezpečnosti protokolu nebo rozvoje nových funkcionalit by významně usnadnily celé ty procesy a zároveň tak i přístup k datům. Některé investice, které jsme teď museli dělat v rámci vlastně třech institucí, by potom stačilo udělat pouze jednou. Ta změna se týká pouze tří zmíněných orgánů, nepředstavuje žádnou změnu ani z pohledu klientů, tedy občanů a firem, ani pro další úřady, včetně úřadu obcí a krajů, a pro uživatele těchto systémů se z vnějšího pohledu nic nemění.

Materiál byl projednán na výboru pro veřejnou správu, o čemž, předpokládám, bude hovořit i pan zpravodaj Králíček, kde byly navrženy drobné pozměňovací návrhy. Já jenom avizuji, že k oběma těm návrhům, které tam byly navrženy, potom k nim budu mít kladné stanovisko. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Pane poslanče, já nejprve otevřu rozpravu. (Reaguje na poslance Králíčka, který se chystá přistoupit k řečnickému pultíku.) Nyní otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Já bych v rámci svého vystoupení jenom shrnul to, jak šel ten zákon. Návrh zákona byl rozeslán poslancům jako tisk 648 dne 25. 3. 2024. Organizační výbor projednal návrh zákona 27. 3. 2024 a přidělil ho výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. První čtení zákona proběhlo 16. dubna 2024 na 98. schůzi. Garanční výbor projednal návrh zákona a vydal 25. 4. 2024 usnesení doručené poslancům jako sněmovní tisk 648/1. Dále garanční výbor projednal návrh zákona 7. 6. 2024 a vydal usnesení doručené poslancům jako sněmovní tisk 648/2, což byly dva pozměňovací návrhy. Druhé čtení zákona proběhlo 25. června 2024 na 108. schůzi. Následně výbor pro veřejnou správu projednal tento tisk před třetím čtením a vydal usnesení 648/4 dne 10. 7. 2024 a nyní o nich budeme hlasovat.

Já bych ještě krátce, než se dostaneme k hlasování, se vyjádřil k tomu, že rozumím tomuto zákonu, který je za mě víceméně technický. Jak už zmínil pan ministr, jedná se o převod některých agend z Ministerstva vnitra na diu (Digitální informační agenturu?). Nicméně vzhledem k tomu, že jako hnutí ANO se zřízením Digitální informační agentury nesouhlasíme od jejího prvopočátku, proto chci upozornit, že za naše hnutí se u zákona jako celku zdržíme. To je asi vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Není zájem. Nyní přikročíme k hlasování o návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování a poté přednášel jednotlivé návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Robert Králíček: Takže návrh procedury na základě usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj ze dne 10. července 2024 je takovýto. Za prvé bychom hlasovali návrhy legislativně technických úprav podaných podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Za druhé bychom hlasovali pozměňovací návrh A, za třetí pozměňovací návrh B a za čtvrté návrh zákona jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Nyní bychom hlasovali o návrhu procedury tak, jak ji přednesl pan zpravodaj.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 364, přihlášeno 165 poslanců a poslankyň, pro 161, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní prosím, aby nás pan zpravodaj provedl hlasováním.

 

Poslanec Robert Králíček: Paní předsedající, podle mých zápisů a konzultace s panem ministrem nevím o legislativně technických úpravách, proto bych navrhoval přejít k hlasování pozměňovacích návrhů. (Předsedající: Ano, prosím.) Ještě počkám na pana ministra. Tak to máme oba dobře. Tedy podle schválené procedury bychom hlasovali pozměňovací návrh A, který vzešel z pozměňovacího návrhu usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj číslo 124 z 32. schůze, konané 6. června 2024. Je to poměrně obsáhlé, nebudu to číst, budu se odkazovat na materiály, které máte na webu, a jistě před sebou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu. Zahajuji hlasování a táži se (Poslanec Králíček vstupuje do řeči: Stanovisko výboru je doporučující.) Pardon, děkuji. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Stanovisko výboru je doporučující. Stanovisko navrhovatele? (Ministr Bartoš: Souhlasné.)

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 366, přihlášeno 168 poslanců a poslankyň, pro 166, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Robert Králíček: Dále budeme hlasovat pozměňovací návrh B poslance Karla Smetany. Pozměňovací návrh zavádí přechodné tříleté období, během kterého se budou pozemky podléhající změnám bonitovaných půdně ekologických jednotek pro účely odnímání půdy posuzovat dle původních údajů zapsaných v katastru nemovitostí, aby se předešlo narušení právní jistoty vlastníků dotčených pozemků. Stanovisko výboru - doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Stanovisko navrhovatele? (Ministr Bartoš: Souhlasné.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 367, přihlášeno 168 poslanců a poslankyň, pro 167, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

O všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.***




Přihlásit/registrovat se do ISP