Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. A s poslední faktickou poznámkou je tady prozatím pan poslanec Marek Novák. A po něm se připraví Milan Feranec. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuju za slovo. Já jenom k tomu přirovnání té veřejnoprávní televize a soukromé televize, jak nám tady pan kolega Lacina sdělil. Tak mi řekněte, když má ta Česká televize povinnost mimo jiné vzdělávat a probíhaly spoty, například dopravní BESIP a podobně, kdy si to ministerstva musela u České televize zaplatit, byly to například spoty - Nemyslíš-Zaplatíš! - kde platila ministerstva nemalé peníze anebo zrovna nedávno Ministerstvo práce a sociálních věcí si zaplatilo reklamu, jak je super důchodová reforma. Tak mi řekněte, jaký je v tomto rozdíl mezi Českou televizí a mezi těmi komerčními. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuju. A poněvadž už nevidím nikoho s faktickou poznámkou kromě pana Laciny, který se v tuto chvíli přihlásil, tak máte tady dvě minuty, pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Já už opravdu nechci zdržovat další řečníky, zkusím možná jenom odpovědět na to. Já myslím, že ta ministerstva nemají tu povinnost, že to je prostě nějaké rozhodnutí toho ministerstva investovat tuhletu částku do nějaké placené sekce. Ale to, že to nezbavuje Českou televizi povinnosti mimo jiné vzdělávat tak, jak ji má nastavenou v zákoně.

Já bych ještě chtěl k tomu, co jsem řekl předtím, dodat jednu věc, že Česká televize i Český rozhlas mají poměrně významný zásah, jsou dneska v obou případech lídry trhu. Ale co je důležitější, že oni - a to se dočtete ve výročních zprávách, o které můžete požádat u svých kolegů z mediálního výboru - oni mají samozřejmě mimořádně vysokou míru důvěryhodnosti a výrazně vyšší než komerční televize, ty jsou třeba na polovině těch čísel, které má Česká televize, Český rozhlas. A protože ta naše společnost je roztrhaná do bublin a ty bubliny komunikují jenom mezi sebou a dneska vlastně velmi problematicky komunikuje ta společnost a ty jednotlivé skupiny mezi sebou, tak potřebují nějaké silné komunikátory a těmi silnými komunikátory v tuto chvíli jsou prakticky jenom tato dvě média. To je ještě moje částečná odpověď. Ale já s dovolením tady nechci suplovat roli pana ministra, který se zkušeně přesunul do zadní lavice, a nechal bych to na něm. Díky.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji za faktickou poznámku, tím pádem jsme je vyčerpali a já poprosím s přednostním právem pana předsedu Tomia Okamuru, aby se ujal slova se svým příspěvkem. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme před sebou zcela skandální návrh vládní koalice na další plošné zvýšení daní. Ano, tento vládní návrh, který má zvýšit povinné poplatky za Český rozhlas a Českou televizi, je ve skutečnosti plošnou daní z televizních přístrojů, rádií, ale i telefonů, tabletů a počítačů. Vládní pětikoalice navrhuje totiž nejen zvýšení poplatků, ale i rozšíření okruhu plátců o 600 000 osob, které budou nově povinně poplatky platit, přičemž nově bude povinnost hradit televizní a rozhlasové poplatky pro všechny, kdo mají připojení k internetu nebo vlastní takzvaný chytrý telefon, což je dnes asi většina občanů. Hnutí SPD nesouhlasí ani se zvyšováním poplatků, ani s rozšířením okruhu plátců a budeme hlasovat proti, protože vládní návrh postrádá jakékoliv věcné odůvodnění a navrhujeme úplné zrušení poplatků a převedení České televize a Českého rozhlasu na státní příspěvkovou organizaci pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu.

Fialova vládní pětikoalice zvyšuje náklady a výdaje prakticky všem, protože dnes už asi nenajdeme moc domácností bez laptopu nebo chytrého telefonu a každý z majitelů přístroje, který by potenciálně mohl zachytit vysílání Českého rozhlasu a České televize, je podle tohoto nemravného vládního návrhu povinen platit. Návrh je až extrémně nemravný, protože nutí miliony lidí platit za něco, co nekonzumují. Je to jakoby třeba jednomu vybranému pivovaru musel platit poplatek každý, kdo má ústa umožňující pít pivo. Je to absurdní, ale ano, je to tak. Tak absurdní je tato vládou ordinovaná daň. Kde to skončí? Zavedete plošné dálniční poplatky pro každého, kdo má vozidlo schopné jet po dálnici? Budou platit poplatky Národní knihovně všichni, kdo umí číst? Jste, vážení kolegové z vlády, normální? A jak zní obhajoba vašeho zvráceného a odporného návrhu? Prý platíme za veřejnoprávní službu.

Pokud bych přistoupil na tuhle hru, musel bych se v prvé řadě zeptat, co to je ta veřejnoprávní služba? A také hned vzápětí - potřebuji ji? Potřebuje ji občan a republika? Nikdo dnes netuší, co to je veřejnoprávní služba. A pokud bychom něco takového definovali třeba podle zákona o České televizi a zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, tedy jako například vyvážené a objektivní zpravodajství, pak si můžeme naprosto bezpečně odpovědět, že Česká televize a Český rozhlas ani tuhle základní zákonnou podmínku nenaplňují a zákon dnes a denně flagrantně a viditelně porušují. Jejich zpravodajství a publicistika jsou vše jiné než vyvážené a objektivní. Naopak se staly hlásnou troubou části ideologického a mocenského spektra.

Vzpomeňme na covid, kdy se podle mého dopouštěly denně šíření poplašné zprávy, kdy denně šířily hysterii z covidu a naopak potlačovaly, zamlčovaly nebo dehonestovaly informace, které covidové a vakcinační lži uváděly na pravou míru. Následky neseme dodnes. Hysterie, stres a strach přinesly tisíce mrtvých navíc, tisíce lidí zemřelo nebo utrpělo závažná poškození díky neuváženému a nesprávně aplikovanému plošnému očkování nevyzkoušenými vakcínami.

To samé se týká války na Ukrajině, kdy veřejnoprávní média vedou proválečnou propagandu a zcela cíleně potlačují jakékoliv informace o skutečných a dlouhodobých příčinách konfliktu na Ukrajině. Lhaní, cenzura, překrucování nebo zamlčování faktů je naopak základem práce obou takzvaných veřejnoprávních médií. To ale koneckonců není to nejhorší.

Za první republiky a dodnes jinde ve světě mají politické partaje nebo i vlády svá vlastní média, ale stranická či vládní média se nikdy netvářila veřejnoprávně nebo objektivně. Prostě logicky šíří propagandu svého majitele nebo toho, kdo je platí. A pokud tohle čtenář, divák nebo posluchač ví, pak má možnost kritického pohledu, kritického nadhledu. Pokud se nám tu ale nějaké médium tváří, že je nadstranické, nezávislé, objektivní a vyvážené, a přitom dělá opak, jde o nehorázný podvod. Paradoxem je, že svůj nemravný návrh na plošnou a vyšší platbu daně z elektronických přístrojů představuje vládní pětikoalice v čase, kdy řada zemí Evropy od specifického poplatku za veřejnoprávní média spíše upouští.

Naposledy loni v červenci na Slovensku Parlament poplatky zrušil a nahradil je podílem z daní. Poplatky od července nahradil každoroční státní příspěvek společnosti RTVS v hodnotě 0,17 % HDP. Podobné to je v řadě dalších evropských států, zatímco se především střední Evropa stává poslední baštou koncesionářských poplatků. Už před lety například země severní Evropy Finsko, Švédsko, Norsko, Island postupně opustily systém poplatků za televizní a rozhlasový přijímač. Na Islandu tento systém funguje od roku 2009, ve Finsku od roku 2013, Švédsko na něj přešlo od ledna 2019 a Norsko od ledna 2020. Všechny tyto země se rozhodly veřejnoprávní média financovat jinak než koncesionářskými poplatky. Změnu v placení poplatků provedla v roce 2016 i Itálie, vzhledem k množství nezaplacených poplatků začala vláda poplatky vybírat skrz přirážku k elektřině, kdy každá domácnost platí na účtech 90 eur ročně navíc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP