Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou chce reagovat paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře. ale to je daň, poplatek je daň, podle daňového řádu je poplatek daň. Takže my nezavádíme daň, my ji pouze nějakým způsobem modifikujeme, rozšiřujeme. Jestliže v současné době platily právnické osoby za přístroje, to znamená, jestli měly jedno rádio, dvě televize, tak za to zaplatily, tak teď budou platit nesmyslně za počet zaměstnanců, byť ty přístroje nemají, a to mně vadí. Kdyby tam aspoň ty přístroje byly, ale ony tam ty přístroje nejsou, protože si to ani nedovedu představit. Jestliže jsem u nějakého pásu, je tam těch 500 lidí, tak tam není žádná televize, ani to rádio, aby poslouchali, a jestliže tam nějaké rádio je, tak musí projít revizní kontrolou, protože musíte splňovat ISO, máte tam interní audity, ale to je, pane poslanče Jakobe - já chápu, že vy jste z toho zmaten, ale vy jste nikdy v praxi nebyl, vy jste asi zřejmě byl pouze "kancelářskej" Ano. Kdybyste to té praxe šel, prostřednictvím paní předsedající, tak byste to zažil, prostě ta byrokracie tam taková je. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Babka s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Tak, dobrý den i dnes. Já budu reagovat na vás, pane ministře, i na to, co tady právě sdělila paní kolegyně Peštová. A jednak jsou to právě úpravy té změny. (Pan poslanec je zadýchaný.) Omlouvám se, já jsem běžel z kanceláře, protože jsem poslouchal v kanceláři. Já jsem tady už včera upozorňoval právě na tu změnu a na tu nesmyslnost toho, že ten poplatek, který budou hradit ty firmy, do 25 zaměstnanců tedy od něj budou osvobozeny. A zmiňovali jsme tady právě ty kadeřnice a ty další profese, které dneska platí právě za ten přístroj. Já jsem se ještě včera právě koukal do materiálu, který nám rozeslal Český rozhlas, a ten tam právě uvádí dopady této nové legislativy a této úpravy, a myslím si, že na tom je právě velice znatelná ta nesmyslnost toho vašeho návrhu, kdy oni tady přímo, Český rozhlas tady uvádí, že firmy, které hradí ten poplatek dle počtu zaměstnanců, nově upraveno, a z logiky té věci právě ho přestanou hradit ty menší, malé, které ten přístroj mají a které ho dodnes používají, tak Český rozhlas uvádí, že pro Český rozhlas tato úprava zákona bude znamenat roční ztrátu - ztrátu! - 90 milionů korun. Takže tady vlastně ještě to, co jsem včera říkal, tak ten argument podporuji ještě jakoby tímhle tím tvrzením přímo Českého rozhlasu, který říká, že my vlastně o ty koncesionáře přijdeme, touhle vaší úpravou, že vy zdaníte ty velké firmy. Já jsem tady včera uváděl tu částku, která je pro Českou televizi, asi bychom byli schopni ji spočítat i pro Český rozhlas, ale opět, tak jenom tady tím vlastně ještě podpírám ten argument (Předsedající: Čas.), že ta úprava je nesmyslná. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Jakob se svojí faktickou poznámkou. Prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já nebudu hodnotit, kdo je, nebo není zmatený, nebo podobné invektivy, nicméně fakta. Ano, něco říká daňový řád, něco říká ekonomická teorie. Ekonomická teorie říká, že poplatek je platba za konkrétní službu, kdežto daň vybírá stát, je to příjmem rozpočtu, nebo rozpočtu samospráv, a ty prostředky přerozděluje na předem neurčené služby. To jsem říkal i včera. Co se týká těch právnických osob, tak já chápu, že tu změnu filozofie někdo přijímá lépe, někdo hůře. Tady jde o to, že jsme zvolili debyrokratické řešení, tedy řešení, které je méně administrativně náročné pro všechny firmy, protože počet zaměstnanců, tedy úvazků, tak je zcela jednoznačný. Já jsem moc rád, že právě těm nejmenším se ulevuje, že všichni, kteří mají méně než 25 zaměstnanců, tak nebudou platit nic. Co se týká toho výnosu z rozhlasového poplatku, já jsem na to upozorňoval už včera, a to je také úleva pro všechny podnikatele, ať se jedná o ty firemní flotily automobilů, za které to doteď museli evidovat složitě a platili, protože v každém autě je rozhlasový přijímač. To jim odpadne, tahle administrativa. A samozřejmě že ten návrh i v těch kalkulacích počítá, že zrovna toto opatření bude mít negativní dopad na výnos pro rozhlas, proto tam je i ten nárůst (Předsedající: Čas.) procentuálně vyšší. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan ministr Baxa s faktickou poznámkou, následuje paní poslankyně Knechtová. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Pro pana poslance Babku teď jenom čistě technicky. Paragraf - pardon (Hledá v dokumentech.), už jsem to našel, odst. 5 Základ poplatku § 7, pardon, odst. 7: právnická osoba nebo fyzická osoba, která je podnikatelem, která pronajímá dopravní prostředky, jejichž příslušenstvím je rozhlasový nebo televizní přijímač, platí rozhlasový nebo televizní poplatek za každý takový dopravní prostředek. Ustanovení odstavců 3 a 4 tím nejsou dotčena. To znamená, vzhledem k tomu, že my jsme si, pane poslanče Babko, prostřednictvím paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vědomi těchto dopadů pro Český rozhlas, které vy jste našel v té důvodové zprávě, tak tím zůstala zachována výjimka pro Český rozhlas, které se říká, zjednodušeně řečeno, rádia v autech leasingové společnosti. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Paní poslankyně Knechtová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Já bych ráda zareagovala na pana poslance Jakoba, vaším prostřednictvím, ohledně té debyrokratizace, a to z toho důvodu, že vy na to, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedkyně, koukáte z úhlu pohledu, že všichni budou platit. Mě by zajímalo, jestli tohleto kritérium bude platit i v okamžiku, kdy prostě ty poplatky nebudou zaplaceny, protože tam se obávám, že ta administrativa bude velká, a potom se tady dopracováváme k Milostivým létům a dalším, řeknu, nástrojům, jak bychom se s tím zas vypořádali. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do rozpravy. Nyní pan místopředseda Havlíček s přednostním právem, následují přednostní práva: pan předseda Benda, pan místopředseda Juchelka a pan ministr Šalomoun. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci a vážení členové vlády, já jsem si vzal přednostní právo až na závěr a snažil jsem se dobře poslouchat celou debatu, která zde již druhým dnem probíhá. A já musím konstatovat, že to je dobrá debata, jsou zde tvrdé argumenty, máme jasný názor, pětikoalice má jiný názor, myslím si, že to je docela férové. A přiznám se, že mi dnes úplně spadla brada dopoledne, když jsem uviděl od pětikoaličních zástupců návrh na to, aby se opět hlasovalo pevně. Jinými slovy zopakuji to, co řekl pan předseda Fiala v době, kdy ještě nebyl premiérem, že pevné hlasování, které my jsme dali jednou jedinkrát v době, kdy se rok a půl diskutovalo o EET, rok a půl, tak jsme dali pevné hlasování. Tehdy řekl, že jsme znásilnili jednací řád. Dnes, kdy diskutujeme druhým dnem, věcná diskuse, sice tvrdá diskuse, se opět dalo pevné hlasování v prvním čtení, podotýkám, že pevné hlasování pětikoalice dala už po osmé. Po osmé! Takže kdybych to měl okomentovat slovy pana premiéra Fialy, který řekl, že se znásilnil jednací řád, když jsme to jednou jedinkrát si dovolili udělat, tak vy jste v tomhle tom případě tedy skutečně sexuální predátoři. (Ohlas v sále.)

Nicméně pojďme k jednotlivým argumentům. Argument, kdy se zde tvrdí to, že se 16 let nezvyšovaly koncesionářské poplatky, svědčí o naprostém nepochopení té situace. Vysvětlím za chvíli proč. Stejně tak není vůbec namístě argumentovat tím, že třeba v jiných státních organizacích, veřejných institucích a tak dál se průběžně zdroje navyšují, někde ano, někde ne, někde se ruší, někde zůstávají, někde se pracuje tak. jinde onak. To bych vůbec nesrovnával v tuto chvíli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP