Autorizace


(17.00 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, když jsem včera přijížděla do Prahy, měla jsem příležitost prohlédnout si pár reklamních vizuálů z dílny ODS. Zadlužili jsme vás a zadlužíme vás i v krajích. Zhruba tak nějak zní hesla ODS z jejich antikampaně namířené proti hnutí ANO do krajských voleb. Pro jistotu jsem si ještě jednou sečetla všechny čtyři pětikoaliční schodky. Je to jednoduchá matematika. Počítejte prosím se mnou. A doporučuji počítat i panu premiérovi, pokud by nás při svém boji s virózou a u čaje s citronem a medem také sledoval. 360,4 miliardy korun v roce 2022. 288,5 miliardy korun v roce 2023, 270 miliard korun v roce 2024 a 230 miliard korun příští rok. Ergo kladívko 1,149 miliard korun, dámy a pánové, smutný rekord v historii České republiky, neuvěřitelných 110 000 korun na hlavu včetně novorozeňat. To tady ještě nikdy nikdo nedokázal. Vláda Petra Fialy nás zadlužuje třikrát rychleji, než zadlužovali ministři za hnutí ANO, covid nevyjímaje. To by si možná jeden i málem prsknul do čaje, nemyslíte?

Ptala jsem se sama sebe, jak mám tedy číst ten billboard? Je to jen hloupost, nebo hloupost a drzost zároveň? Nebo to už je ta strategická komunikace, kterou se tahle vláda ohání? Já se totiž, dámy a pánové, stále silněji obávám, že tak nějak si vláda tu svou slavnou strategickou komunikaci opravdu představuje.

Vždyť vzpomeňme, jakou strategickou komunikaci předvedla v létě směrem ke státním zaměstnancům. Strategická komunikace par excellence. Pamatujete si, jak se ministři 24. června vymlouvali, že musí počkat na červnové výsledky rozpočtu, a teprve podle nich rozhodnou o zářijovém zvýšení platů? A jak 24. července na svém posledním předprázdninovém zasedání vlády ministři strategicky slíbili, že o platech od září rozhodnou hned po dovolené? A jak 9. srpna, nepochybně v naprostém souladu se všemi trendy a pravidly strategické komunikace, nechal ministr financí Stanjura přes úřední poštu eKLEP stovkám tisíc českých občanů vzkázat, že má prázdnou rozpočtovou rezervu a nikomu nic nedá?

A nakonec jak dala vláda čtyři dny před 1. září odborům nabídku, která by zaměstnavatelům přinesla víc škody než užitku, protože by jen zvedla tarify, ale nepřidala ani korunu navíc? Tedy něco jako ta pověstná jitrnička, jakou svět neviděl. Já vám řeknu, co je to za strategii, a rozhodně to není strategická komunikace. Je to bohužel strategie profesionálních pouličních podvodníčků jako vystřižených z filmu Podraz. Strategie dovedená do naprosté dokonalosti i bez vládního koordinátora, pokud tím koordinátorem ovšem není sám Zbyněk Stanjura, ten má mimochodem hodně zvrácený smysl pro humor. S 1. zářím se totiž zaměstnanci veřejného sektoru nedočkali ani jedné koruny navíc a jejich příjem se tak přiblížil ministrem kultury Baxou spočítanému reálnému propadu o 25,7 %. Zato se však dočkali novely zákona o spotřebitelském úvěru, zákona, díky kterému zaplatí za refinancování nebo předčasné splacení hypotéky desítky tisíc korun navíc.

A samozřejmě to platí nejen pro státní zaměstnance, ale všechny mladé rodiny, lidi s dětmi, celou střední třídu v naší zemi. Všichni, kdo by uvažovali o přechodu za výhodnějším úrokem, mají kvůli novému pokutovacímu zákonu z dílny Zbyňka Stanjury z ODS utrum. Uznejme, není přezdívka ministr bank pro pana Stanjuru stále přiléhavější? A na tom všem je, dámy a pánové, vidět, že i když jsme se docela dlouho neviděli, tak pětikoaliční destrukční autopilot fungoval na jedničku. Tam, kde šlo lidem uškodit a bankám pomoci, proběhlo všechno v naprostém pořádku - 1. září, Sbírka zákonů, hotovo dvacet.

Tam, kde se mělo lidem pomoci, jako je třeba digitalizace stavebního řízení, došlo k očekávanému kolapsu. 1. září, místo Mercedesu Trabant. Chaos, návrat 20 let zpět. Tam, kde mohla vláda ekonomiku nakopnout, jako třeba v oblasti platové politiky, nabídla 1. září ohlodanou kost.

Co ale pětikoaliční autopilot přece jen neodpilotoval, je návrh rozpočtu na rok 2025. Ten byl sice celé prázdniny úzkostlivě tajen, abychom předminulou sobotu minutu před půlnocí zjistili, že bez windfall tax by deficit vzrostl o 8 miliard, a to ještě v rozpočtu chybí slíbené peníze na platy, na výstavbu nájemních bytů pro mladé rodiny a potřebné profese, 20 miliard korun na podporu obnovitelných zdrojů a nejméně 4 miliardy korun na řešení kůrovcové kalamity. A každý další den vyskočí ze Stanjurova magnum opus další pérko.

Dámy a pánové, možná máte proti sobě slabé odbory, které nechají na českých zaměstnancích dříví štípat. Možná proti sobě máte i slabé zástupce podnikatelů, kteří vám i letos kývnou na další skryté zdanění přes poplatky za regulované složky energií. A možná proti sobě máte spřáteleného šéfa Národní rozpočtové rady, který od vašich rozpočtových fíglů prostě na pár měsíců odklopí zrak jinam. A možná za sebou máte slušnou armádu bankovních ekonomů, kteří vám bratru mají být za co vděční. A tak vás paradoxně za to všechno ještě v médiích poplácají po ramenou. Ale na jednu věc se spolehněte. Kromě toho všeho tady máte nás, hnutí ANO. Opozici, silnou parlamentní opozici. Opozici, která, když vy jste byli na prázdninách, tak pracovala a která vám nyní připomene každý váš přešlap, každý nesoulad, každou levárnu, a nejen vám.

A něco mi říká, že nás společně čeká pořádně horký podzim. A ten si dovolím zahájit návrhem na zařazení mimořádného bodu s názvem Chybějící finanční prostředky na klíčové priority v návrhu rozpočtu na rok 2025. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc, paní předsedkyně. Jenom zopakuji název toho bodu: Chybějící finanční prostředky na hlavní priority na rok 2025.

V tuto chvíli jsme vypořádali pravděpodobně přednostní práva. Další, kdo je na... ano, ještě s přednostním právem tady máme pana poslance Jakuba Michálka, kterého ale v sále nevidím.

Mezitím, než se dostaví, přečtu omluvy. Omlouvá se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, a to od 17 hodin z rodinných důvodů, a také pan poslanec Drahoslav Ryba od 19.01 z důvodů pracovních. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP