Korektura


(23.30 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. No, já jsem se dnes nevyjadřovala na toto téma, necítím se být odborníkem, nechala jsem to těm, kteří tomu rozumí. Do všeho nedělám. Na rozdíl od vás, paní místopředsedkyně Richterová, prostřednictvím pana místopředsedy. Vy děláte teda do všeho. Do covidu, do sociálu, do stavebního řízení, absolutně ke všemu mluvíte (Potlesk z lavic ANO) a všemu rozumíte, všude jste byla, prostřednictvím pana místopředsedy. Tak, u všeho jste byla.

My jsme tady dneska kladli zcela konkrétní sofistikované otázky, mluvili ti, kteří do toho vidí a kteří k tomu mají co říci. Místo toho jsme tady poslouchali, vy jste čtyři, mluvili jste teda tři, ono to stačí, pan ministr mluvil k tomu, mluvil tady dlouze, obsáhle, nedozvěděli jsme se nic, pan předseda klubu Michálek tady vzpomene ADIS. O ADISu bych vám tady mohla povídat, v roce 1992 o tom obrovském tunelu, který se bez výběrka a se kterým zápasí, ale nikdy, nikdy ti finančáci nenechali to dojít tak daleko, jako to dopustil váš ministr pro místní rozvoj. A nakonec se dozvíme od paní Richterové tady prostě naprostou snůšku nesmyslů.

Jestli tady takováto podezření vznášíte na mikrofon a hanba vás nefackuje, protože můj stěný kolega Robert Králíček to tady vysvětloval, prostřednictvím pana místopředsedy, tak podejte trestní oznámení, ale nedělejte tady takové kouřové clony. Vraťte se k tématu a k tomu, že máte naprosto neschopného ministra na resortu, který řídí.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji za faktickou poznámku a za dodržení času. S další faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Marek Benda. Ne, nevystoupí. V tom případě je na řadě pan ministr Ivan Bartoš. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já teda opomenu to, že mi přijde dost neurvalé tady, ať někdo vypadne a hlásit takovéhle věci, ale dobře. My jsme ten systém spustili k 1. 7. a ty důvody, které jsme zde zmiňovali a jaká časová tíseň tam byla, jsme objasnili a celá tato debata o tom, co bylo předtím, byla proto, že to skutečně zabalené v mašličkách nebylo. My jsme k 1. 7. kvůli Národnímu plánu obnovy spustili ty jednotlivé systémy. Byly zde požadavky z území a od stavitelů. Během července provedli jsme aktualizaci šablon, přeprohovolení, (nesrozumitelné) přihlášení více účtů jedním mailem, protože tam dotčené orgány někdy jsou pod jedním IČem. Nastavili jsme lokální administraci úřadů, podpora maximalizace editoru dokumentů, tam byly požadavky na celou obrazovku, zobrazování doručenek vypravení jako komponenta dokumentu. V srpnu načítání osob z listu vlastnictví přímo do řízení automatizované. Někdo tady říkal, že to v tom systému není. Umožněno zobrazení podoby odeslaného dokumentu tak, jak byl určen k vypravení adresátovi, a takto bych mohl pokračovat.

Stejně tak jsem byl dotázán na harmonogram plány rozvoje. Tak portál stavební správy, září 2024 , to jsme teď, tvorba BPP balíčku pro větší soubory, zejména liniové stavby, vystavení rozhraní pro jejich tvorbu i pro ty zadavatele. V říjnu možnost výběru staveb parcel z mapového portálu takzvaným určením toho vektoru. Teď už je tam ten manuální výběr, tady to bude dělat i sousední parcely. Stejně tak správu záměru vytvářet, editovat, mazat jednotlivé koncepty, takto bych mohl pokračovat. Stejný harmonogram, protože jsme teď přesoutěžili rozvoj toho systému, platí pro ISSŘ. Porovnávání verzí dokumentů na úrovni celých balíčků BPP, tedy ne pouze na jednotlivých dokumentech. Říjen, integrace na úřední desky a ekonomické systémy zapojených úřadů. (Čas, pane ministře!) Toto nebylo součástí toho původního zadání. Takže tady na těchto stránkách mám, co jsme slíbili, že dodáme v srpnu, (Ukazuje dokumenty.), a jaký je plán harmonogramu (Čas, pane ministře!) rozvoje obou systémů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: já také děkuji a vracíme se zpátky do obecné rozpravy. Poprosím pana kolegu Patrika Nachera, připraví se Martin Kolovratník. Pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Pěkný večer nebo dobrou noc. Dámy a pánové, já to zkrátím. Ale neslíbím vám, že to bude deset minut nebo pět minut. Budu improvizovat, já jsem si tady dělal poznámky. Původně jsem myslel, že vám tady přečtu dopis, který jsme dneska dostali asi všichni do mailu od Platformy pro zdravý stavební zákon, protože jsem pochopil, že když to kritizujeme my jako opozice, tak nás pan ministr a možná vládní koalice neposlouchá. Když na to upozorní někdo neutrální, politicky neutrální, tak možná vám to otevře oči a uši. Ale já, než se k tomu dostanu, tak bych měl tady pár...

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já vás trochu přeruším, pane kolego, já vás poprosím o klid, vážené kolegyně, vážení kolegové, ať si můžeme poslechnout kolegu Patrika Nachera. Děkuji moc. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Ale než se k tomu dostanu, tak mám tady několik poznámek. Za prvé bych chtěl na jedné straně poděkovat panu ministrovi, že tady poctivě vystupuje, někdy odpovídá, někdy méně. Zároveň mě ale mrzí, že vlastně tady nevystoupil žádný jiný člen vlády, nebo si to nevzpomínám, že by vystoupil k tomuhle tomu bodu. Stejně tak kromě nějakých popichujících poznámek jednoho koaličního poslance tady nevystoupil vlastně jiný koaliční poslanec než jenom někdo z Pirátské strany.

Takže kdybych to měl zrekapitulovat, tak vystoupily tři čtvrtiny pirátského klubu, tři čtvrtiny. To si myslím, že je slušný výkon. Tolik nás nevystupovalo ani k reformě důchodů z klubu hnutí ANO, tři čtvrtiny klubu, to je potřeba tady dvakrát podtrhnout. (Potlesk kolegů z ANO.) Děkuju. Ale ono to něco znamená, ono to něco znamená. A mě by zajímalo, kolegové koaliční poslanci, jestli to, že promlčujete, jestli to znamená, že souhlasíte s námi a jenom to nechcete říct na mikrofon, anebo si myslíte, že ta digitalizace stavebního řízení probíhá dobře. To by bylo dobré, aby občané věděli. Zvlášť bych vyzval ty, kteří jsou zároveň starosty, protože ti jsou k tomu nejblíž. A jestli jsou trochu féroví a vědí, jak to u nich v obci, ve městě, případně v kraji, když se jedná o hejtmana, je, tak by k tomu měli něco říct. Ale rozumím tomu, že na mikrofon se do koaličního partnera nekope. Takže já to vnímám tak a překládám to i občanům, kteří se na to dívají, že mlčení koaličních partnerů znamená souhlas s opozicí. Ještě jednou, jo? Mlčení koaličních poslanců znamená souhlas s opozicí, protože jinak by tady vystupovali jako jeden muž a žena, jako tři čtvrtiny poslaneckého klubu Pirátů a zastávali by se pana ministra.

Pan ministr, já už jsem to tady říkal, já to zkrátím, teďka tady vidím konečně pana primátora, tak on mi to potvrdí, že my jsme varovali před tím, že se to nestihne už od ledna nebo února letošního roku opakovaně na zastupitelstvech hlavního města Prahy, kde Piráti tedy vládnou vlastně v koalici, která kopíruje tu celostátní koalici, celostátní vládu. A my jsme tam na to upozorňovali ne jako opozice, ale i část koalice, i část koalice. A výsledek byl, že se to stihne, výsledek pražských Pirátů byl, že mají z Ministerstva pro místní rozvoj přímo od pana ministra, že se všechno stihne. Že se stihne proškolit, že se stihne manuál, že úředníci budou všechno vědět. Opakovaně to takhle bylo. Já doufám, že pan primátor, protože tam byl v té samé místnosti, v tom samém sále jako já, tak potvrdí, že to takhle bylo, že jsme byli ujištěni únor, březen, duben, květen, červen, v červenci už zastupitelstvo nezasedalo. Výsledek? Výsledek tady vidíte.

Ta výmluva na minulost mně vadí z toho důvodu, že bych tak položil řečnickou otázku, jestli mě pan ministr poslouchá, že co kdyby ten systém fungoval? Vraceli byste se taky do té minulosti, nebo ne? Já jsem přesvědčen, že ne, protože vlastně všude tam, kde vám něco funguje, tak se pochlubíte, že jste to vytvořili od píky, od nuly vy, a tam, kde to nefunguje, tak řeknete, protože něco v minulosti. Tak se ale rozhodněte, buď jedno, nebo druhé, nemůže platit obojí. Tady vám to nefunguje, tak se vracíte do minulosti.A já tady připomenu to, co už říkali kolegové, ale opakování matka moudrosti. Vy jste změnili zákon, stavební zákon, který byl vyhlášený jako zákon roku. Vy jste zrušili ta výběrová řízení, soutěžní dialogy, tudíž jste převzali generální odpovědnost za ten výsledek. Kdybych to měl přeložit do jazyka, abyste to pochopili, tak my jsme v zásadě vám předali nějakou výletní loď, která třeba nebyla ideální, ale plula, my jste z toho udělali pirátskou loď, ta se teďka potápí. A vy vlastně najednou v té chvíli, když se to, potápí, když jste ji předělávali, tak jste se tím chlubili. To je hnusná výletní loď, my z toho uděláme krásnou pirátskou loď. No ale v momentě, kdy jde, kdy se potápí, směřuje na dno, tak vy řeknete, no ale za to můžete vy, protože vy jste nám předali tu výletní loď. No tak takhle to nefunguje. Jednou jste změnili zákon, zrušili jste všechny, začali jste od nuly. Jde to čistě za vámi. Časový pres tady někdo řekl jako argument, časový pres nebyl. My jsme vám tady dávali srdce na dlani. Od března jsme říkali, nestihne se to, posuňte to, udělejte pilot, uděláme to v devadesátce.

Vy jste na to neslyšeli, takže žádný časový pres tady o tom nemůže být vůbec řeči. To je teďka výmluva, teďka vás možná, pane místopředsedo poprosím... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP